Kodėl šiuolaikiniai vaikai – tikras iššūkis tėvams?

Pastaruoju metu vis labiau ryškėja atotrūkis tarp stipriai pasikeitusių vaikų poreikių bei mokymosi ypatumų ir tėvų suvokimo bei turimų žinių.

Šiuolaikiniai vaikai greičiau susigaudo naudodamiesi moderniais prietaisais – planšetėmis, išmaniaisiais telefonais, kompiuteriais – nei dažnas suaugęs. Jie visai kitaip sutelkia dėmesį bei apdoroja milžiniškus, jiems prieinamus informacijos kiekius. Akivaizdu, kad tai turėtų keisti požiūrį ir į šiuolaikinių vaikų ugdymą, tačiau būtent čia dažnai ir iškyla problema – suaugusiems pritrūksta žinių ar suvokimo, jog su vaikais reikėtų kalbėti kiek kitaip, nei buvo kalbama su jais pačiais, kai jie buvo maži.


Pedagogai pabrėžia, kad, siekiant sklandžiai susikalbėti su savo atžalomis ir visapusiai padėti joms augti bei tobulėti, labai svarbu tobulėti ir patiems tėvams.


„Pastebime, kad kuo mažesni vaikai – tuo tėvai aktyviau domisi ir įsitraukia į ugdymo veiklą. Tuo metu vyresni vaikai jau yra savarankiškesni, tačiau jiems tėvų dėmesys ir dalyvavimas taip pat yra reikalingas. Natūralu, kad tėvai auga kartu su vaikais ir daug ko apie jų auginimą nežino. Todėl, ypač stengiantis padėti vaikams mokytis geriau ar norint papildomai ugdyti itin gabius vaikus, tėvams nepakanka vien tartis su mokytojais vaikų ugdymo klausimais – būtina tobulėti ir gilinti žinias įvairiose, nebūtinai su vaikų auklėjimu susijusiose, srityse. Jei tėvai neinvestuos savo laiko asmeniniam tobulėjimui, tai gali stipriai padidinti atotrūkį tarp jų ir vaikų“, – akcentuoja jie.


Tačiau, pasak mokytojų, auginant vaikus nevalia susitelkti vien į akademines žinias – padėti vaikams tobulėti tėvai gali ir įprastose, kasdieniškose situacijose.


„Tėvai turėtų nepamiršti, jog žinios – dar ne viskas. Norint užauginti sėkmingą ir stiprią asmenybę, nepakaks gerų akademinių pasiekimų. Augančiam vaikui itin svarbu besiformuojantys jo gebėjimai bei kompetencijos. Pavyzdžiui, gebėjimas aiškiai komunikuoti, mokėjimas dirbti komandoje, priimti sprendimus ar prisitaikyti pasikeitus situacijai. Šios ir kitos panašios kompetencijos gali būti kuo puikiausiai ugdomos namie, atliekant kasdienius darbus ar įprastuose šeimos ritualuose. Tik svarbu į tai atkreipti tiek savo, tiek vaikų dėmesį.“


Patys tėvai šiais laikais yra aktyvūs: domisi, skaito literatūrą, lankosi konferencijose, seminaruose bei aktyviai ieško patarimų ar rekomendacijų, kaip padėti savo vaikams mokantis ir bendraujant.


„Pastebime – ir tai džiugina – kad tėvai vis labiau domisi atsakingos tėvystės literatūra ar konferencijomis. Šiuo metu aktualiausi bei dažniausiai pasikartojantys tėvų klausimai yra susiję su technologijomis vaikų gyvenime, efektyviu jų panaudojimu bei idėjomis vaikų ugdymui ir aktyviam užimtumui namuose įtraukiant visą šeimą.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis