Konferencijoje „Atsakinga tėvystė“ žinių apie vaikus semiasi smalsūs ir rūpestingi tėvai FOTO, VIDEO

Šiandien Vilniuje prasidėjusioje dviejų dienų konferencijoje „Atsakinga tėvystėtėčiai ir mamos rinkosi dėl savo vaikų.

Konferencija tėvams dėl vaikų“ – tokiu šūkiu „Atsakinga tėvystė“ sukviečia į vieną būrį šimtus atsakingų tėvų ir mamų. Joje dvi dienas galima pasisemti žinių apie vaikų auklėjimą, išklausyti profesionalų paskaitų ir užduoti klausimą norimam specialistui.

Jau tradicija tapęs trečią kartą vykstantis renginys kiekvieną pavasarį kai kurioms šeimoms tapo kone privalomu – į jį susirenka ne tik Vilniaus mamos ir tėčiai, bet ir suvažiuoja šeimos iš kitų miestų.

Konferencijos „Atsakinga tėvystė“ vedėja – keturių vaikų mama Gabija Vitkevičiūtė. Kai ji susirinkusiųjų paklausė, kas Litexpo vykstančioje konferencijoje „Atsakinga tėvystė“ lankosi nebe pirmą kartą, pakilo miškas rankų. Tai dar vienas įrodymas, kad renginys reikalingas ir aktualus.

Pirmąją konferencijos dieną pirmąjį pranešimą skaitė konferencijos sumanytoja, psichologė ir trijų vaikų mama Jūratė Bortkevičienė. Jos pranešimas apie vaikų manipuliacijas sulaukė didžiulio konferencijos dalyvių dėmesio. Visi žinome, kad taisykles namuose nustato tėvai. Tačiau kodėl neretai atsitinka taip, kad tėvai paklūsta mažųjų taisyklėms? Šį klausimą uždavusi Jūratė Bortkevičienė pateikė daug pavyzdžių apie tai, kaip vaikai moka manipuliuoti tėvais.

Vienos manipuliacijos būna aktyvios: viena dažniausiai pasitaikančių, kai vaikas pareiškia „Noriu", o negavęs ko nori, ima verkti, rėkti ir kitaip manipuliuoti tėvais. „Aš suprantu, kad tu nori suvalgyti dešimt saldainių, tačiau suvalgei du, kaip buvom sutarę, ir gana“, – psichologė pataria nenusileisti vaikų manipuliacijoms ir išlikti ramiems. Tiesa, tai nėra lengva, ypač, kai vaikas pareiškia : „Nekenčiu tavęs“ arba „Nemyliu tavęs". Tai dar vienas aktyvios manipuliacijos pavyzdys, į kurį tėvai taip pat turi tinkamai sureaguoti. „Niekada, jokiomis aplinkybėmis nesakykite vaikui, kad „taip pat jo nemylite". Jūs tai pasakę greit pamiršite, tačiau vaikas šiuos žodžius atmins visada, - sakė lektorė. - Atminkite, kad vaikai jus myli besąlygiškai visada - ir tada, kai nenupirksite jam dešimto šokoladinio kiaušinio“.

DELFI / Tomas Vinickas
Pirmą kartą konferencijoje „Atsakinga tėvystė“ kalbėjęs kunigas Ričardas Doveika prisipažino, kad psichologės Jūratės Bortkevičienės paskaitą apie vaikų manipuliacijas, derybas bei ribų nubrėžimą išklausė susidomėjęs. "Nors esu kunigas, tačiau savo aplinkoje susiduriu su panašiais atvejais. Mano brolis turi vaikų, aš pats esu krikšto tėtis, todėl man tai pažįstama“ , - sakė jis. Jo pranešimas "Stebintys ir stebinantys: jei gyvensiu pagal jūsų pavyzdį, mama ir tėti, tai kas Jūs tokie“ buvo apie šeimos svarbą vaikui.

Pirmosios "Atsakinga tėvystė" konferencijos dienos akimirkos:

Pirmoji konferencijos diena „Nuo gimimo iki mokyklos“ skirta pačių mažiausiųjų – ikimokyklinio amžiaus vaikų – ugdymo problemoms aptarti.

Antrąją konferencijos dieną „Nuo pirmoko iki abituriento“ lektoriai daugiau dėmesio skirs mokyklinio amžiaus vaikams bei paaugliams.

Kovo 26 dieną konferencija „Atsakinga tėvystė“ tęsis nuo 10 iki 17 valandos. Antrosios dienos programa:

Stumk – trauk, leisk – uždrausk: ką skatinti, o ką stabdyti?
„Šeimų universiteto“ lektorė Tatjana Gedutienė

Myliu, bet tyliu: meilė pirma ir tikrai tikrai paskutinė
Psichologė Jūratė Bortkevičienė

Praleisti pamokas mokykloje? Nieko tokio?
Dr. Rita Dukynaitė

Nealkani ir išbadėję: kaip sugirdyti 5 litrus vandens ir kaip sugrūsti 5 tūkstančių metų teisingo režimo žinių
Lekt. Justina Ližaitienė

„Už saugią Lietuvą“ – kai susitelkimas veda į pokyčius
Prezidentės patarėja Marija Dautartaitė

Širdingi ir išmintingi: vaiko emocinio intelekto lavinimas
Lekt. Vilma Juškienė

Netekę: mirtis ir jos veidai
Psichologas Paulius Skruibis

Neformalusis ugdymas: nauda vaikui – galvosūkis tėvams
Lekt. Tomas Rakov

Kūrybiškumo pradžiamokslis: arba ką tėvams turi pasakyti menininkas?
Aktorius Justas Tertelis

Pirmuosius du konferencijos pranešimus galite peržiūrėti TAVO VAIKO feisbuko paskyroje, kur jie buvo transliuojami tiesiogiai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis