Laukiamiausią būsimų mamų šventę šiemet ves Lina Rastokaitė

Viena gražiausių dienų pavasarį – Motinos diena. Tačiau gegužę puošia ne tik ji. Jau trylika metų iš eilės gegužę vyksta ir visoms būsimoms mamytėms skirtas renginys. Šiemet jis bus gegužės 9 dieną 15 val.

Ar jau turite TAVO VAIKO programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir skaitykite mus dar patogiau: „iPhone“, „Android“.

Pati esu dviejų vaikų mama. Laukdamasi antrojo prieš kelerius metus taip pat dalyvavau būsimoms mamoms skirtoje šventėje. Jausmas tąkart buvo ypatingas, mat tiek daug nėščiųjų vienoje vietoje vargu ar galima pamatyti. Visos moterys taip pat buvo be galo ypatingos, mat jos spindėjo begaline laime, gerumu, švelnumu, visų jų veidus puošė šypsena. Kai kurių atsivesti mažyliai lakstė po Rotušę, kurioje ir vyko renginys, drąsiai ropštėsi ant scenos ir niekas dėl to nepyko, nedrausmino mažųjų. Būsimos mamos pažindinosi, bendravo, keitėsi kontaktais – nes niekas taip nesuartina, kaip vaikai ir jų auginimo džiaugsmai bei rūpesčiai.

DELFI / Andrius Ufartas
Kodėl šis renginys apskritai atsirado ir kuo yra toks ypatingas, kad moterys kaskart jo laukia su didžiausiu nekantrumu, tarsi mažas vaikas Kalėdų Senelio, teiraujamės šventės sumanytojos ir organizatorės, projekto „Nedelsk" iniciatorės Agnės Zuokienės.

- Kaip kilo mintis organizuoti šventę būsimoms mamoms? Kaip per visus tuos metus ji kito?

Prieš 13 metų, kai pati laukiausi trečiojo vaiko, staiga aplink pradėjau matyti ir kitas besilaukiančias moteris. Visada nusišypsodavau joms kaip sąjungininkėms, bendramintėms. Tuo metu jau egzistavo internetinis supermamų forumas, tačiau nebuvo nei nėščiosioms skirtų specialių automobilių stovėjimo vietų, nei specialių kasų parduotuvėse. Tą laikmetį vadinčiau kažkokiu sutrikimu per skubėjimą ir atšalimu, tarkime, niekas autobuse vietos besilaukiančiai moteriai neužleis ir nepadės nešant kažką sunkaus. Apskritai dėmesio, o kartais net ir pagarbos būsimoms mamoms tada buvo daug mažiau nei dabar.

Tuo metu nebuvo populiarios ir besilaukiančių moterų nuotraukos fotostudijose, bet jau buvo pirmųjų bandymų. Fotomenininkas Romas Čekanavičius atėjo pas mane su idėja padėti surengti parodą „Stebuklo belaukiant". „Tebus tai ne tik paroda, bet ir šventė būsimoms mamoms," – pamaniau aš. Atspausdinau kvietimus ir išsiunčiau visiems ginekologams, kad jie padalintų savo pacientėms. Į renginį, pamenu, atvažiavo net autobusas būsimų mamyčių iš Kauno. Pirmą kartą mūsų buvo apie 250 dalyvių, o jau antrais ir visais kitais metais – daugiau nei 400. Jei Rotušė talpintų daugiau, manau, kad susirinktų per 500. Kaip bebūtų, tik kartą per metus Rotušėje plaka per 800 širdžių.

Renginį vedė, matyt, visos per tą laiką besilaukusios garsiausios Lietuvos aktorės ir laidų vedėjos (Živilė Vaškytė net 2 kartus), o dainavo – visos garsiausios tuo metu besilaukusios dainininkės (Rūta Ščiogolevaitė taip pat 2 kartus). Šie metai kaip niekad derlingi – renginį ves aktorė ir „Auksinio balso" savininkė Lina Rastokaitė. Dainuos kūdikių besilaukiančios seserys Ineta ir Irūna Puzaraitės, Erica Jennings bei operos solistė Justina Gringytė.

2014 metais šventėje dalyvavo Rūta Ščiogolevaitė ir Agnė Grigaliūnienė.
DELFI / Tomas Vinickas

Kiekvienais metais kartu su rėmėjais paruošiame dovanų maišelius būsimoms mamoms. Labai džiaugiuosi, kad kai kurie renginio draugai ir partneriai, pavyzdžiui, bendrovė „Nukas" bei jų atstovaujama produkcija HIPP, su mumis yra nuo pat pradžių, visus 13 metų.

- Organizuojant renginius kartais iškyla vienokių ar kitokių nesusipratimų. Kaip jų išvengiate jūs?

Juokais sakome, kad jei kuri renginio dalyvė norėtų, kad gimimo liudijime būtų įrašyta gimimo vieta – Vilniaus rotušė, tai mes esame tuo pasirūpinę. Visose 13-oje švenčių, renginyje budi ir Vilniaus gimdymo namų direktorė gydytoja ginekologė Kornelija Mačiulienė drauge su akušere.

O šventės metu tikrai visi labai geranoriški. Niekas nenukėlinėja vaikų nuo scenos ir jų netramdo, jei besilaukianti mama atsiveda mažylį į renginį, o vaikas nori šokti ar bėgioti. Tai mamoms skirtas renginys ir čia taisyklės visai kitokios.

Akimirka iš praėjusių metų šventės Rotušėje.
DELFI / Tomas Vinickas

- Koks apima jausmas matant į vieną vietą susirinkusių tiek daug nėščiųjų?

Tai pilnas gerų emocijų renginys, nes mamos, būna, ir verkia, ir juokiasi. Gera žiūrėti, kaip jos glosto pilvelius, ypač jei visos kartu garsiai sekame pasaką ar dainuojame.

Visada sakau, kad būsimos mamos yra didžiausios optimistės. Jos tiki savimi, savo ir vaikų ateitimi, didžioji dauguma tiki ir savo vyrais. Lietuviškos žiniasklaidos terminais – tą dieną mes sprogdiname geranoriškumo bombą Vilniaus senamiestyje.

Man smagu, kad moterims šis renginys teikia pasitikėjimo, palieka gražių prisiminimų. Dažnai mane mieste sustabdo kokia šeima su vaiku ir sako: „Štai, buvome šventėje, o dabar vaikučiui jau 3 ar 5 metai."

Tradicinė šventės dalyvių nuotrauka ant Vilniaus Rotušės laiptų.
Organizatorių archyvas

- Ko palinkėtumėte kiekvienai mamai?

Pradėsiu liūdnai. Kadangi renginyje buvusios (ir ne tik jos) moterys puikiai žino, kaip su manimi susisiekti, gaunu daug gražių, bet dažnai ir liūdnų laiškų. Sunku įsivaizduoti, kokią diskriminaciją tenka dažnai būsimai mamai patirti darbe. Tokių laiškų esu gavusi ne vieną šimtą. Mano draugai teisininkai jau tuoj bijos man atsiliepti telefonu, nes aš nuolat klausiu patarimų, ką pasakyti vienai ar kitai kūdikio besilaukiančiai moteriai. Jei rasčiau laiko, parengčiau atmintinę. Tad dirbančios nėščiosios tema man yra pati skaudžiausia, dar daugybės darbdavių požiūris turi pasikeisti. Tik valstybės tarnautojos – būsimos mamos man laiškų nerašo...

Ko palinkėčiau kiekvienai mamai? Palinkėsiu kiekvienai susilaukti bent 3 vaikų. Gailiuosi, kad pati turiu tik tris. Mat vieną vaiką auginti (vyresnieji jau nebegyvena su mumis) yra gerokai sunkiau nei du. Palinkėsiu nedelsti ir pirmą vaiką pagimdyti iki 30 m. Jei su pirmais vaikais ir apsižergusi šluotą po namus lakiojau, ir ant lovų šokinėjau, susilaukusi trečio džiaugdavausi, kai vyresnysis sūnus išvaduodavo mane nuo lego kaladėlių statinių. Kiekvienai mamai palinkėsiu klausytis širdies. Ir savo, ir savo vaikų. Tai pat palinkėsiu kiekvieną kartą meldžiantis paprašyti stebuklo vaikų negalinčioms susilaukti šeimoms bei paraginti tokias poras kreiptis į gydytojus.

Laukiatės kūdikio pati ar Jūsų aplinkoje yra būsima mama? Dalyvauti kviečia viena gražiausių visų laikų švenčių būsimoms mamoms. Renginys vyks gegužės 9 dieną, 15 val., Vilniaus rotušėje. Į renginį būtina registruotis ir gauti patvirtinimą el.p. nedelsk@nedelsk.lt. Vietų dar yra.

Užsakymo nr.: PT_74406022

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis