Lietuvoje aptiktos pavojingos kūdikių higienai skirtos servetėlės

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba išnagrinėjo bylą pagal Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos pateiktą Produktų saugos įstatymo pažeidimo protokolą dėl UAB „Rivona" pavojingų drėgnų servetėlių pateikimo į rinką.

Pagal pranešimą Europos Komisijos Skubaus keitimosi apie pavojingus vartotojų sveikatai ir saugai gaminius informacinėje sistemoje (RAPEX) apie rinkoje aptiktus pavojingus produktus Inspekcijos Vilniaus skyriaus, Šiaulių skyriaus ir Šiaulių skyriaus Telšių poskyrio inspektoriai atliko patikrinimus UAB "Norfos mažmena" parduotuvėse.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Ką valgo karališkasis kūdikis: mamos pieną ar mišinuką?
Pamatyk, kas atsitinka, kai vaikas karštyje paliekamas automobilyje vienas

Patikrinimų metu nustatyta, kad UAB „Rivona" pateiktos į rinką trijų rūšių drėgnos servetėlės ,,Gala, modern charizma", "Gala, mysterious attitude" ir "Gala, hypnotic attraction", kurios, be kita ko, skirtos ir kūdikių higienai, neatitinka Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintos higienos normos reikalavimų.

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos specialistai surašė Produktų saugos įstatymo pažeidimo protokolą, kurį kartu su patikrinimo medžiaga perdavė Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai.

Nustatyta, kad UAB „Rivona" pateiktose į rinką drėgnose servetėlėse, skirtose kūdikių asmens higienai, aptiktas konservantas Iodopropynyl butylcarbamate, kuris uždraustas naudoti nenuplaunamuose kosmetikos gaminiuose, skirtuose vaikams iki 3 metų amžiaus ir kelia cheminį pavojų vaikų sveikatai ir gyvybei.

Gaminio platintojas ant pakuočių nepateikė įspėjimo, kad servetėlės netinkamos naudoti vaikams iki 3 metų amžiaus ir tuo pažeidė Produktų saugos įstatymo reikalavimą teikti į rinką tik saugius gaminius.

Inspekcija priėmė sprendimą uždrausti drėgnas servetėles "Gala, modern charizma", "Gala, mysterious attitude" ir "Gala, hypnotic attraction" pateikti į rinką, įpareigojo platintoją pavojingus produktus pašalinti iš rinkos, įspėti vartotojus apie susijusią su pavojingais produktais riziką bei nurodyti, kad pavojingi produktai būtų sugrąžinti iš vartotojų ir atitinkamomis sąlygomis sunaikinti.

Nustatyta, kad UAB „Rivona" įsigijo 66240 pakuočių drėgnų servetėlių (kiekvienoje pakuotėje yra 15 servetėlių), tačiau iki Inspekcijos sprendimo 56727 pakuotės jau buvo parduotos.

Nors UAB „Rivona", vykdydama valstybinės produktų saugos kontrolės institucijos nurodymus, informavo vartotojus apie nesaugių kosmetikos gaminių grąžinimą UAB „Norfos mažmena" parduotuvės internetinėje svetainėje, taip pat skelbimais parduotuvėse, tačiau bylos nagrinėjimo metu bendrovės atstovas informavo, kad nei vienos įsigytų nesaugių servetėlių pakuotės vartotojai nesugrąžino.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis