Lietuvoje naujagimiams palankių ligoninių padaugėjo dvigubai skelbiame sąrašą

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad mūsų šalyje daugėja naujagimiams palankių ligoninių. Iki šiol jų buvo 8, o dabar patvirtinta net 16.

Šį rudenį dar aštuonios šalies gydymo įstaigos buvo pripažintos palankiomis naujagimiams ir šiuo metu tokių gydymo įstaigų jau šešiolika, dar dvi įstaigos laukia vertinimo arba yra įsipareigojusios artimiausiu metu pagerinti sąlygas kūdikiams.

Kūdikiams palankiomis ligoninėmis buvo pripažintos VšĮ Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė, VšĮ Kretingos rajono savivaldybės Kretingos ligoninė, VšĮ Marijampolės ligoninė, VšĮ Mažeikių ligoninė, VšĮ Pasvalio ligoninė, VšĮ Respublikinė Šiaulių ligoninė, VšĮ Ukmergės ligoninė, VšĮ Utenos ligoninė. Iki 2018 m. įsipareigojusia tapti palankia naujagimiams pripažinta VšĮ Raseinių ligoninė.

Pasak Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro direktoriaus, Žindymo komiteto pirmininko, Romualdo Sabaliausko, PSO ir Jungtinių Tautų vaikų fondo (UNICEF) Naujagimiui palankios ligoninės iniciatyva, grįsdama savo žingsnius mokslu grįstais įrodymais, siekia remia ir skatina žindymą gydymo įstaigose.

„Pirmiausia, naujagimiui palanki ligoninė turi turėti įstaigos vadovo patvirtintą žindymo rėmimo programą, kurioje išdėstyta kaip ligoninėje laikomasi dešimties Naujagimiams palankioms ligoninėms keliamų reikalavimų ir sudaromos palankios sąlygos sėkmingai žindyti naujagimius nuo pirmos jų gyvenimo valandos, o gydymo įstaigos personalas turi mokėti įgyvendinti šios programos priemones", – sako R. Sabaliauskas.

Gydymo įstaigoje apsilankiusioms vaikelio besilaukiančioms moterims turi būti suteikta visa informacija apie žindymo privalumus ir dirbtinio maitinimo trūkumus. Būsimos mamos turi būti mokomos taisyklingai žindyti.

„Tuoj pat arba per penkias minutes po gimimo nuogas naujagimis turi būti paguldomas mamai ant krūtinės, kad pasirengtų pirmą kartą žįsti. Mama turi būti skatinama stebėti, kada jos naujagimis bus pasirengęs žįsti. Jei reikia, gydymo įstaigos specialistai turi pasiūlyti pagalbą. Jei iš karto po gimimo dėl mamos ar naujagimio sveikatos būklės to padaryti neįmanoma, naujagimis paliekamas su mama tuoj pat, kai tai leidžia sveikatos būklė", – sako SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vyr. specialistė Ieva Gudanavičienė.

Taip pat naujagimiams palankios gydymo įstaigos turi sudaryti sąlygas mamoms būti su naujagimiais ar kūdikiais visą parą bei vykdyti kitus įsipareigojimus.

NAUJAGIMIAMS PALANKIOS LIGONINĖS (IKI 2019 METŲ SAUSIO 3 DIENOS):

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos;

VšĮ Kauno klinikinė ligoninė ir jos filialas P. Mažylio gimdymo namai;

VšĮ Regioninė Telšių ligoninė;

VšĮ Respublikinės Kauno ligoninės Akušerijos ir ginekologijos klinika „Krikščioniškieji gimdymo namai“;

VšĮ Respublikinė Panevėžio ligoninė;

VšĮ Tauragės ligoninė;

VšĮ Vilkaviškio ligoninė;

VšĮ Vilniaus gimdymo namai.

NAUJAGIMIAMS PALANKIOS LIGONINĖS (IKI 2019 METŲ RUGPJŪČIO 31 DIENOS):

VšĮ Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė;

VšĮ Kretingos rajono savivaldybės Kretingos ligoninė;

VšĮ Marijampolės ligoninė;

VšĮ Mažeikių ligoninė;

VšĮ Pasvalio ligoninė;

VšĮ Respublikinė Šiaulių ligoninė;

VšĮ Ukmergės ligoninė;

VšĮ Utenos ligoninė;

Įstaiga, kuri įsipareigojo tapti naujagimiams palankia ligonine (iki 2017 m. liepos 3 dienos):

VšĮ Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos (vyksta pakartotinio vertinimo pasiruošimo procedūros);

Įstaiga, įsipareigojusi tapti naujagimiams palankia ligonine (iki 2018 m. vasario 28 dienos):

VšĮ Raseinių ligoninė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis