Mažų vaikų turinčios nuteistosios Panevėžyje gyvens naujuose namuose

Jau greitai Panevėžio pataisos namuose bausmę atliekančios moterys, auginančios mažamečius vaikus, apsigyvens erdviame dviaukščiame name Aukštaitijos sostinės pakraštyje, kur į laisvę joms nereikės žiūrėti pro grotuotus langus.

Panevėžyje atidaryti pirmieji Vaiko ir mamos namai nuteistosioms

Šiandien įvyko oficiali Motinos ir vaiko namų atidarymo ceremonija, kurioje dalyvavo Norvegijos ambasadorius Lietuvoje J.E. Dag Malmer Halvorsen, Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė, Teisingumo ministerijos, Panevėžio miesto savivaldybės, policijos bei prokuratūros atstovai, dvasininkai.

„Šis unikalus projektas, padės realiai sumažinti nuteistųjų moterų vaikų socialinę atskirtį: iki šiol pro grotomis apkaltus langus jie galėjo matyti tik įkalinimo įstaigos kiemą ir mūrinę tvorą su spygliuota viela. Gyvendami atskirame name, jie galės patirti visavertį vaiko gyvenimą", – sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Organizatorių nuotr.

Motinos ir vaiko namuose galės gyventi iki 5 gerai besielgiančių, nuobaudų neturinčių ir motyvuotų nuteistų moterų su mažamečiai vaikais, kurioms netrukus baigsis laisvės atėmimo bausmė. Artimiausiu metu šiuose namuose apsigyvens dvi moterys su vaikais, nors Panevėžio pataisos namuose bausmę atlieka 6 vaikus auginančios nuteistosios. Viena būsima šių namų gyventoja, padedant Panevėžio pataisos namų darbuotojams, jau yra susiradusi darbą.

Motinos ir vaiko namuose visą parą budės prižiūrėtojas, o namo teritorija bus stebima vaizdo kameromis. Nuteistosios iš šios įstaigos galės išeiti tik gavusios leidimą. Vaikus motinos galės vesti į darželį, o pačios – eiti į darbą.

Organizatorių nuotr.

Į šią įstaigą kelis kartus per savaitę bus atvežami maisto produktai, iš kurių pačios nuteistosios galės gaminti maistą.

Pastate įrengtas žaidimų kambarys, kieme taip pat bus žaidimų aikštelė, vasarą vaikams bus įrengtas baseinėlis.

Organizatorių nuotr.

Jeigu šių namų gyventojos pažeis vidaus tvarkos taisykles, jos gali būti grąžintos į pataisos namus.

Organizatorių nuotr.

„Laukdamos bausmės pabaigos, Motinos ir vaiko namuose gyvenančios mamos galės lengviau pasiruošti tai dienai, kuomet taps visiškai laisvos, o jų vaikai nebus psichologiškai traumuojami. Tikiuosi, kad ir rajonas, kuriame gyvens nuteistosios taps saugesnis, nes čia dažniau patruliuos policijos pareigūnai", – teigia J. Bernatonis.

Namas nuteistosioms su vaikais įsigytas už Norvegijos Karalystės paramos mechanizmo lėšas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis