Mirtis tykojo automobilio kėdutėje: gedinti šeima perspėja kitus tėvus

Vaikiška automobilio kėdutė yra skirta pervežti vaiką iš taško A į tašką B. Tai nėra vaiko nuraminimo, migdymo ar bausmės vieta.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Sutuoktinių iš Mičigano sūnui šiomis dienomis būtų sukakę vieni metai. Tačiau jie savo kūdikį prarado, kai jam buvo vos 3 mėnesiai. Sūnaus gimtadienio, kurio jis niekada nešvęs, proga, ši šeima nusprendė informuoti tėvus, kodėl jokiu būdu negalima palikti kūdikio miegoti automobilio kėdutėje.

2015 metų vasario mėnesį Zachas ir Mary Falesai parsivežė savo sūnų Cooperį iš lopšelio uždengtoje automobilio kėdutėje.

Kaip papasakojo lopšelio darbuotoja, kurią sutuoktiniai laiko šeimos drauge, nes ji jau ketverius metus rūpinasi jų vaikais, kūdikis užmigo automobilio kėdutėje, kurią ji uždengė antklodėle. Kadangi lauke buvo šalta, berniuko tėvai, paėmę iš automobilio kėdutę su vaiku, antklodės nenuėmė. Kai grįžę namo kėdutę nuklojo, jų vaikas jau buvo sustingęs ir pamėlynavęs.

Vaiką prižiūrėjusiai moteriai neiškelti jokie kaltinimai, tačiau licenciją prižiūrėti vaikus ji prarado. O dabar gedintys tėvai daro viską, kad įspėtų kitus tėvus - rūpestingus dirbančius tėvus - apie pavojų, kuris gresia palikus vaiką miegoti automobilio kėdutėje.

Falesų žinia labai svarbi, ypač turint omenyje, kad apie šį pavojų imta plačiai kalbėti tik pastaraisiais metais.

Labai daug tėvų, senelių ir kitų vaikus prižiūrinčių asmenų neįžvelgia jokio pavojaus ir palieka kūdikį kelias valandas snausti automobilio kėdutėje - vos prieš kelis mėnesius tokią praktiką leidinys „The Journal of Pediatrics" oficialiai pripažino keliančiu pavojų vaiko gyvybei.

Dauguma jaunų tėvų praktiškai nuo pat vaiko pradėjimo momento sužino, kad pirmaisiais gyvenimo metais daugiausiai kūdikių miršta miegodami.

Per pastaruosius du dešimtmečius Amerikos pediatrijos akademija vykdo kampaniją prieš staigios kūdikių mirties sindromą ir primygtinai reikalauja kūdikius guldyti miegoti tik ant nugaros, ant kieto čiužinio, be antklodės. Ši informuotumo didinimo kampanija jau išgelbėjo tūkstančius gyvybių.

Deja, to nepakanka, kaip parodė Falesų šeimos tragedija.

Naujausios rekomendacijos - kurioms tėvai priešinasi, nes tiesą sakant jiems jau atsibodo visos tos taisyklės, dėl kurių reikia nerimauti - nurodo, kad kūdikius guldyti miegoti galima tik lopšyje ar lovelėje. Tai reiškia, jokių „alternatyvių vietų migdymui", tokių kaip automobilių kėdutės, gultukai ar sūpynės.

Šis pavojus tapo mirtinas Cooperiui. Leidinio „The Journal of Pediatrics" atlikto tyrimo duomenimis, tai, deja, nėra pavienis atvejis.

Kai tyrėjai išanalizavo 47 įrašus apie kūdikių mirtį 2015 m., susijusią su sėdėjimo ir nešiojimo priemonėmis, paaiškėjo, kad du trečdalius šių kūdikių mirtis ištiko automobilių kėdutėse.

Penkiasdešimt du procentai automobilių kėdutėse mirusių kūdikių, kurie neužduso, mirė pasismaugę kėdutės diržu.

Kadangi pavojus labai didelis, tyrėjai paskelbė, kad palikti miegoti automobilio kėdutėje negalima ne tik naujagimių, bet ir vyresnių, jau vaikštančių vaikų.

Baisiausia šioje istorijoje tai, kad visi mes bent kartą esame palikę savo vaikus miegoti automobilio kėdutėje.

Būtent todėl Falesai tikisi, kad trumpas Cooperio gyvenimas ir istorija apie jį ištikusią tragediją gali padėti išvengti kitų tragedijų - pasitarnaudama kaip įspėjimas kitiems tėvams rimtai laikytis rekomendacijų.

Sumažinti šią riziką paprasta: grįžus namo iš parduotuvės ar lopšelio, reikia perkelti vaiką iš kėdutės į jo lovelę. Taip pat reikia būtinai informuoti apie tai senelius ir kitus vaiką prižiūrinčius asmenis.

Atminkite: automobilių kėdutės, gultukai, vežimėliai ir sūpynės turi būti naudojami tik pagal tiesioginę paskirtį, prižiūrint tėvams ar kitiems suaugusiems asmenims. O miegoti vaikas turi tik ant saugaus, lygaus paviršiaus - savo lopšyje ar lovelėje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis