Mokslininkai apie motinos pieną: jį galima lyginti su simfoniniu orkestru

Nuo garo variklio iki saulės energija varomo automobilio. Nuo kambarį užimančio kompiuterio iki išmaniojo laikrodžio. Nuo mamos pieno iki... mamos pieno.

120 metų mokslininkai tyrinėja motinos pieną siekdami sukurti jo tobulą pakaitalą, tačiau moters pieno liaukų gaminamas gėrimas kūdikiui tebėra numeris vienas pasaulyje.

Žindymas yra geriausia investicija į vaiko ateitį

Pasak “Nutricia research” centro biologo dr. Berndo Stahlio ir prof. dr. Ruurdo van Elburgo, kaip tik tūkstantis pirmųjų dienų yra itin svarbios, nes per tą laiką iš vienos ląstelės išsivysto sudėtingas žmogaus organizmas. Per tuos kelerius metus žmogučio ūgis padidėja dukart, svoris - net šešiskart, o smegenys „sunkėja“ vienu gramu kasdien.

Dr. Berndas Stahlis

Palyginkite: ką tik gimusio kūdikio smegenys yra vos 25 proc. suaugusiojo smegenų tūrio, o kai vaikui sukanka treji – jau net 80 proc. Milžiniškas šuolis! Tad šiuo laikotarpiu itin svarbi mityba, kaip tik ji gali turėti įtakos žmogaus ateičiai.

Kūdikio ir vaiko maisto poreikis yra kitoks nei suaugusio žmogaus dėl dar tik besiformuojančios virškinimo, taip pat imuninės sistemos. Nebrandi mažo žmogaus imuninė sistema dirba nepakankamai efektyviai, kad apgintų organizmą nuo išorės atakų (virusų, bakterijų ir pan.), tačiau jei kūdikis yra žindomas, jo organizmas imunitetą stimuliuojančių medžiagų gauna kartu su mamos pienu.

Motinos pieną galima lyginti su simfoniniu orkestru, kuris „gyvai“ reaguoja į kiekvieną dirigento, t. y. kūdikio, batuto mostelėjimą, jo unikalų organizmo poreikį.Dr. Berndas Stahlis
Kaip tik mamos pienas ir yra jo apsauginis mechanizmas. Jis yra ir geležies šaltinis, o šio svarbaus elemento vienam kūdikio kūno kilogramui reikia septynis kartus daugiau nei vienam suaugusiojo kūno kilogramui. Kebli padėtis: mažas vaikas valgo mažiau nei suaugęs žmogus, o geležies organizmui reikia gerokai daugiau. Šiuos ir kitus keblumus išsprendžia mamos pienas.

Žindymas - geriausia investicija į vaiko ateitį

Bet gyvenime būna visaip. Moterys, regis, yra sutvertos gimdyti ir žindyti, tačiau ne visoms šypsosi laimė. Yra mažas procentas moterų, kurios negali žindyti, yra tokių, kurios gali, bet nenori.

Dr. Berndas Stahlis: „Motinos pieną galima lyginti su simfoniniu orkestru, kuris „gyvai“ reaguoja į kiekvieną dirigento, t. y. kūdikio, batuto mostelėjimą, jo unikalų organizmo poreikį.
Mokslas atkūrė atskiras simfoninio orkestro dalis, įvardino instrumentus, kuriais grojama, tačiau neįmanoma dirbtinai sukurti tos gyvos dermės, kai instrumentalistai prisitaiko vieni prie kitų, pavaduoja, keičia, papildo vieni kitus, gyvai reaguoja į situaciją ir taip sukuria kaskart unikalų ir ypatingą skambesį bei nuotaiką.

Vaizdžiai kalbant, maitinamas mišinuku kūdikis gauna visas jo vystymuisi reikalingas „orkestro“ sudedamąsias dalis, tačiau visad tokį pat, visada vienodą „atlikimą“.

Mišinukas nėra toks „gyvas“ kaip mamos pienas, jo formulė yra konstanta, t. y. nesikeičia ir neprisitaiko prie kūdikio sveikatos būklės, jo tos akimirkos poreikio.

Mamos pienui identiško pieno mišinio sukurti neįmanoma. Pieno mišinio pagrindas yra karvės pienas. Iš karvės pieno išspausti sūrį įmanoma, o iš mamos pieno – ne. Be to, mamos pienas nėra tik tam tikrų svarbių sudėtinių dalių mišinys, tų dalių proporcijos nuolat kinta. Štai jei kūdikis serga, mamos pienuko gamybos mechanizmas į tai iškart sureaguoja ir prigamina daugiau imunoglobulinų, antikūnų. Mišinukas pastarųjų „neprigamina“: jis visada yra toks, koks yra“.

Būkite ramios

Ir vis dėlto svarbiausia „Nutricia Recearch“ mokslininkų žinutė visoms mamoms yra tokia: „Būkite ramios, auginkite savo kūdikius ramiai. Mažylių intelektą vysto pojūčių įvairovė, stimuliacija, ryšys, lietimasis, kalbėjimas, o ne mamos pieno sudėtis. Asmenybės stabilumas ir sėkmė priklauso nuo ryšio ir bendravimo su vaiku. Mamos pienas – tik viena sudėtinių dalių. Žinokite tai ir... nieko nebijokite.“

Mamos pieną tyrinėjantis “Nutricia research” centras įsikūręs Nyderlanduose.

Nyderlanduose motinystės atostogos - labai trumpos, trunka vos keturias savaites, tad dauguma moterų renkasi grįžti į darbą, o ne likti namuose žindyti kūdikį. „Nutricia research“ vadovai pasuko kitu keliu – pats centras (ne valstybė) kūdikio susilaukusioms mamos motinystės išmoką moka dar šešiolika savaičių. Akivaizdu, kad tai efektyvus būdas paskatinti moteris žindyti kuo ilgiau“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis