Nemokami profilaktiniai tyrimai gali padėti išvengti baisių ligų

Kiekvienas save gerbiantis ir mylintis žmogus bent kartą per metus turėtų profilaktiškai pasitikrinti sveikatą. Daugelis tyrimų yra nemokami, o tokia savęs priežiūra gali užkirsti kelią baisioms ligoms.

Anot Sveikatos mokymo ligų prevencijos centro direktoriaus Romualdo Sabaliausko, net ir puikiai besijaučiantys žmonės savyje slepia nepastebimų negerovių. „Daugelio mūsų gyvenimo tempas yra spartus, nespėjame normaliai, sveikai pavalgyti, nuolat lydi stresas, kuris yra daugelio ligų vienas šaltinių. Todėl net ir gerai besijaučiantis žmogus bent kartą per metus turėtų profilaktiškai pasitikrinti sveikatą, kad būtų galima išvengti jos sutrikimų, gresiančių problemų", - teigė R. Sabaliauskas.

Jis patarė kartą per metus išsitirti kraują, šlapimą. „Visus šiuos tyrimus galima atlikti pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigoje. Aišku, šie tyrimai nėra išsamūs, jie baziniai, tačiau, jei bus nuokrypis nuo normos, šeimos gydytojas tikrai rekomenduos ir patars, kur atlikti išsamesnius tyrimus, kad būtų galima tiksliai nustatyti nuokrypio priežastis ir galimą sveikatos sutrikimą", - aiškino pašnekovas.

Jo teigimu, Lietuvoje sparčiai daugėja sergančiųjų širdies kraujagyslių ligomis ir II tipo diabetu. Šioms ligoms didžiausią įtaką turi netinkama mityba ir žalingi įpročiai. „Žmonėms, kurie tokiomis ligomis jau serga ar yra tarp tų, kuriems gresia susirgti, kraujo tyrimus reikia pasidaryti dažniau nei kartą per metus. Tai būtina, nes reikia nuolat stebėti cukrus kiekį kraujyje, cholesterolio kiekį, eritrocitų kiekį, kuris turi įtakos kraujo tirštumui, trombų susidarymui", - teigė R. Sabaliauskas.

Ji rekomendavo kartą per metus pasitikrinti plaučius. „Rentgeno tyrimas kartą per metus tikrai jokios žalos nedaro, tačiau yra puiki prevencinė priemonė. Žmonės dažnai serga bronchitu, peršalimo ligomis, kurios „nueina" į plaučius. Atrodo, kad žmogus pasveiksta, tačiau jo plaučių alveolės nyksta, mažėja naudingasis plaučių plotas, todėl toks tyrimas tikrai niekam nepakenks, o tik padės", - tvirtino pašnekovas.

Kartą per metus, anot jo, reikėtų pasidaryti ir vidaus organų echoskopiją. „Aš, kaip profilaktikas, drąsiai sakau, jog kuo dažniau žmonės tirsis savo sveikatą, tuo geriau, nes tada tikrai galima užkirsti kelią baisioms ligoms. Jau faktas, kad Lietuvoje onkologinėmis ligomis suserga vis jaunesni žmonės, o šių ligų formos yra vis agresyvesnės. Profilaktiniai tyrimai leis kuo anksčiau aptikti šiuos susirgimus, o tada ir išgijimo tikimybė išauga daug kartų", - kalbėjo R. Sabaliauskas.

Vyrams jis patarė nepamiršti savo antrosios širdies - priešinės liaukos (prostatos). Moterims derėtų reguliariai prevenciškai pasitikrinti dėl krūtų, gimdos, jos kaklelio vėžio.

Moterys nuo 25 metų kartą per trejus metus gali nemokamai pasitikrinti dėl gimdos kaklelio piktybinių navikų.
Vida Press

Lietuvoje jau ne vienerius metus galioja specialios prevencinės programos, kuriose gali dalyvauti tam tikro amžiaus vyrai ir moterys - nemokamai pasitikrinti.

Pavyzdžiui, moterys nuo 25 metų kartą per trejus metus gali nemokamai pasitikrinti dėl gimdos kaklelio piktybinių navikų, moterims nuo 50 metų kartą per dvejus metus nemokamai atliekamas mamografinis tyrimas, padedantis laiku diagnozuoti krūties vėžį, pacientams nuo 50 metų kartą per dvejus metus atliekama storosios žarnos vėžio ankstyvoji diagnostika, vyrai nuo 50 metų kartą per dvejus metus nemokamai tiriami dėl priešinės liaukos (prostatos) vėžio.

„Egzistuoja trys profilaktikos pakopos. Pirminė yra ta, kai žmogus pats rūpinasi savo sveikata, kontroliuoja savo mitybą, gyvenimo būdą, mankštinasi. Antrinė profilaktika yra diagnostika - tyrimai, o trečioji profilaktika jau yra gydymas. Linkiu, jog kuo mažiau žmonių prireiktų tos trečiosios profilaktikos, o tam padės tik sveikas gyvenimo būdas ir profilaktiniai tyrimai", - tikino R. Sabaliauskas.

Daugybę tyrimų nemokamai bus galima atlikti kovo 18-20 dienomis Klaipėdoje, „Švyturio arenoje", vyksiančioje parodoje „Sveikata 2016". Visi šie tyrimai parodos lankytojams leis daugiau sužinoti apie savo sveikatos būklę.

Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugija visus vyrus pakvies į mobiliąją laboratoriją, kur bus galima nemokamai pasitikrinti priešinės liaukos (prostatos) sveikatą.

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija savo stende taip pat atliks aibę tyrimų. Vienas jų - kūno masės sudėtis (kūno masės indeksas, riebalų ir raumenų santykis, rekomenduojamas dienos kalorijų poreikis). Šis tyrimas reikalingas nutukimo kontrolės prevencijai. Šiame stende taip pat bus matuojamas arterinis kraujo spaudimas (AKS) bei širdies ritmas - širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai. Specialistai patars, nuo kokių pavojingiausių ligų reikia kasmet pasitikrinti, kad jos neužkluptų netikėtai.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) stende bus tiriama geriamojo vandens kokybė. Parodos lankytojai, kurie atsineš vandens mėginius, turės galimybę nemokamai išsitirti vandenį dėl nitratų, taip pat bus nustatomas vandens kietumas ir pH.

NVSPL stende taip pat bus pristatyti laboratorijoje atliekami fizikiniai matavimai (triukšmo, elektromagnetinių laukų). Planuojama demonstruoti fizikinių veiksnių tyrimams naudojamą įrangą. Be to, numatoma matuoti eletromagnetinį lauką. Lankytojai galės pasitikrinti, ar jiems saugu naudotis mobiliaisiais telefonais.

Visas naujienas apie parodąSveikata 2016" galima rasti „Facebook" puslapyje „Parodos Klaipėdoje". Čia bus pateikta visa naujausia informacija apie nemokamus tyrimus, seminarų temas, treniruočių grafikus bei visas kitas staigmenas.

Daugiau informacijos apie parodą galima rasti ir interneto svetainėje www.expo-vakarai.lt.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis