Nuotrauka, kuri sujaudino pasaulį: neeilinis vaiko poelgis

Šiomis dienomis socialiniuose tinkluose žaibiškai plinta jaudinanti nuotrauka, kurioje tėtis su sūnumi laiko neišnešiotus mažylius.

Nuotraukoje įamžintas berniukas, laikantis ant krūtinės per anksti gimusį broliuką. Iš tiesų gimė dvynukai, todėl vieno tėčio krūtinės abiem vaikučiams neužteko. Į pagalbą atskubėjo sūnus, kuris užsidėjo neišnešiotuką sau ant krūtinės.

Šios nuotraukos originalas pirmą kartą publikuotas prieš metus, vienos Danijos tėvų organizacijos socialinio tinklo paskyroje. Tačiau net praėjus šiam laikui, nuotrauka noriai dalijasi įvairūs tėvų forumai, vaikų teisių gynimo organizacijos ir pavienės šeimos. Nuotrauka iš tiesų nepalieka abejingų – iš jos sklinda begalinė meilė ir rūpestis.

Toks oda prie odos kontaktas itin svarbus neišnešiotų naujagimių raidai. Vadinamasis „kengūros" metodas, kuomet per anksti gimę naujagimiai išimami iš inkubatoriaus ir padedami mamai ar tėčiui ant krūtinės, padeda jų termoreguliacijai, teigiamai veikia kvėpavimo sistemą, ir, žinoma, suteikia saugumo ir ramybės jausmą. Juk 9 mėnesius vaikas gyveno mamos įsčiose, kur temperatūra buvo +36,6, jis girdėjo mamos širdies plakimą.

Pirmą kartą šis metodas išbandytas 1978 m. Kolumbijoje, Bogotos mieste dėl padidėjusio sergamumo ir mirtingumo naujagimių reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose. Gydytojai pasiūlė, kad neišnešiotų naujagimių mamos nešiotų savo kūdikius su savimi visas 24 valandas per parą, mamos net miegodavo pasirišusios mažylius po rūbais, lyg kengūros sterblėje. Naujagimio galva būdavo pasukta ant šono taip, kad ausytė būtų virš mamos širdies. Jeigu naujagimiui prireikdavo deguonies, jis būdavo tiekiamas per deguonies kaukę, pritaisytą prie mamos krūtinės. Šie naujagimiai buvo stebimi gydytojo ir išvykus. Taikant šį metodą, sergamumo ir mirštamumo rezultatai buvo mažesni.

Kengūros metodo iniciatyva buvo palaikyta UNICEF, plito ir įgijo populiarumą visoje Europoje, JAV, o vėliau ir Lietuvoje. Šis metodas gali būti taikomas visą parą arba trumpais periodais, pamažu ilginant juos, priklausomai nuo to, kaip turintis sveikatos sutrikimų naujagimis juos toleruoja. Jį taip pat galima pradėti taikyti naujagimiui tik gimus, po kelių valandų po gimimo, ar net praėjus kelioms dienoms ar savaitėms.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis