Paauginti neišnešiotukai Vilniuje šventė vasarą FOTO

Lietuvos neišnešiotų naujagimių asociacija "Neišnešiotukas" pirmą kartą pakvietė jau ūgtelėjusius neišnešiotukus iš visos Lietuvos susirinkti Vilniuje.

Lietuvos neišnešiotų naujagimių asociacija "Neišnešiotukas" pirmą kartą pakvietė jau ūgtelėjusius neišnešiotukus iš visos Lietuvos atvykti į Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės Santariškių klinikų parką (kuris yra priešais Neišnešiotų naujagimių intensyvios terapijos ir Neišnešiotų naujagimių skyrius) pasidalyti tikėjimu ir viltimi su čia slaugomų neišnešiotukų mamytėmis ir tėveliais.

Parke, priešais VUVL Neišnešiotų naujagimių intensyvios terapijos bei Neišnešiotų naujagimių skyrių langus, neišnešiotukai, kuriems nuo vienerių metukų iki - jau subrendusių ir savo vaikų susilaukusių moterų ir vyrų dalinosi savo istorijomis, deklamavo, dainavo, šoko, žaidė ir dėkojo visiems jiems pagelbėjusiems gydytojams, slaugutėms bei visam Santariškių klinikų personalui.

Šio renginio vieta, pasak Lietuvos neišnešiotų naujagimių asociacijos pirmininkės Astos Radzevičienės, pasirinkta todėl, kad ligoninėje nuo keletos savaičių iki trijų - keturių mėnesių su savo mažulėliais gyvenančios" mamos galėtų pačios ateiti ir pamatyti jau išaugusius neišnešiotukus, pasikalbėti su jų tėveliais apie vaikučių raidą, pasidalyti patirtimi, kas suteiktų daugiau vilties, tikėjimo bei stiprybės slaugant neišnešiotuką ligoninėje.

"Tėvams, sulaukusiems neišnešioto naujagimio, svarbiausia jausti, kad jie yra ne vieni, kad tokių tėvų yra dešimtys tūkstančių ir, kad mes galime vieni kitiems padėti suteikdami emocinę paramą, - kalba A.Radzevičienė. - Tuo tarpu gydytojams, gelbėjusiems ir slaugiusiems neišnešiotukus bus smagiausia matyti jų pačių darbo prasmę - nelengvai išslaugytus vaikelius bei pasidžiaugti kiekvieno jų tiek kol kas nedideliais, tiek ir labai svariais pasiekimais".

Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje kasmet apie du tūkstančiai arba maždaug 6 proc. visų naujagimių gimsta gerokai anksčiau laiko.

O, kaip rodo Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenys, pasaulyje kasmet neišnešiotas gimsta kas dešimtas naujagimis. Pernai apie 15 mln. visų naujagimių gimė gerokai anksčiau laiko.

Tačiau, kaip buvo skelbta minint Pasaulinę neišnešiotų naujagimių dieną, pagal neišnešiotų naujagimių išgyvenamumo rodiklius, Lietuva yra lyderė pasaulyje. Ir tai yra vienintelis parametras, pagal kurį lenkiame daugelį turtingų senas demokratijos tradicijas turinčių Vakarų šalių.

1993 m. Lietuvoje išgyvendavo tik 12 proc. pačių mažiausių neišnešiotų naujagimių, sveriančių nuo 500 iki 999 gr, o šiandien - jau 57 proc. Didesnių neišnešiotukų, sveriančių nuo 1 iki 1,5 kg, išgyvenamumo rodiklis pakilo nuo 43 iki 97 proc.

Lietuvoje pats mažiausias išgyvenęs ir sėkmingai užaugęs naujagimis gimęs tesvėrė 450 gramų, o paties mažiausio gestacinio amžiaus naujagimis gimė vos 22 savaičių

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis