Pasaulinę neišnešiotų naujagimių dieną Kauno Rotušė nušvis purpurine spalva

Šiandien, lapkričio 17 d., visas pasaulis mini pasaulinę neišnešiotų naujagimių dieną. Kaune šios dienos minėjimus jau 5 metus iš eilės organizuoja asociacija „Padedu augti", kuri visus kauniečius bei miesto svečius kviečia pasigrožėti 5-tąjį kartą purpurine spalva sužibsiančia Kauno Rotuše bei prisidėti prie palaikymo akcijos.

Savo patirtimi dalinasi neišneśiotukų susilaukusios šeimos:

„Pagimdžiusi neišnešiotą sūnelį, supratau, kad nieko nežinau apie anksčiau laiko gimusius vaikus. Pažįstami ir giminaičiai ramino, kad viskas bus gerai, kad tereikia priaugti svorio. Realybė yra kiek kitokia...Reanimacijoje nuolat teko matyti operuojamus, sunkios būklės vaikučius ir kasdien meldžiau, kad mano vaikas gyventų! Tapo nesvarbu, kada ims vaikščioti, kaip seksis mokykloje, ar bus genijus. Svarbiausia, kad aš turiu savo vaiką - gyvą ir sveiką!"

„Augindama neišnešiotą dukrytę pastebėjau - užsispyrimas, savo tikslo siekimas, kova už save - lydi neišnešiotukus nuo pat gimimo"

„Tik gimus neišnešiotai dukrytei supratau, kad net ir patys stipriausi tėčiai verkia"

„Gimus sūneliui, artimieji, ateidami mūsų aplankyti, man nešė gėles, dovanas... O man buvo labai nepatogu, jaučiausi neverta jų."

„Kai dukrytė gimė anksčiau laiko, aš pasijutau praradusi dalį savo svajonių: vaikščioti su dideliu pilvu, pagimdyti sveiką, daugiau nei 3 kg. sverianti vaiką, po gimdymo praėjus kelioms dienoms važiuoti iš ligoninės namo... Tačiau dabar, praėjus šiek tiek laiko, suprantu, kad mano tobula dukrytė man davė gerokai daugiau negu aš praradau."

Tai kelios žinutės iš visą mėnesį vykusios socialinės akcijos "Sakau tai garsiai", kuria siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į priešlaikinį gimdymą, neišnešioto naujagimio slaugymą, auginimą bei šeimos patiriamus sunkumus.

„2013 m. lapkričio 17 d. asociacija „Padedu augti" kartu su partneriais Lietuvai pristatė naują socialinę iniciatyvą - žinomą ir svarbų šalies pastatą apšviesti purpurine - neišnešiotų naujagimių spalva, siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į neišnešiotukus ir jų tėvelius. Taip mūsų miesto simbolis - Kauno Rotušė tapo pirmuoju pastatu Lietuvoje, nušvitusiu purpuru bei prisidėjusiu prie visame pasaulyje skleidžiamos žinutės apie neišnešiotus naujagimius", - sako asociacijos vadovė Inga Laukytė-Budrienė, „Norime visus pakviesti paminėti Pasaulinę Neišnešiotų naujagimių dieną Kaune – lapkričio 17 d. ateiti prie Kauno Rotušės ( 17 – 20 val.), pasigrožėti nuostabiu reginiu bei prisidėti prie socialinės šios dienos sklaidos: nusifotografuoti prie purpurinės Rotušės bei įkelti nuotrauką į savo socialinius tinklus („check in" nurodžius Purpurinis Kaunas ) su tag'u #PadeduNeisnesiotukuiAugti“. Šiemet purpurinę iniciatyvą palaiko ir Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Kokie renginiai Kaune šiemet dar vyks Pasaulinės neišnešiotų naujagimių dienos proga?

„Iniciatyvos Kaunui“ projekto dėka jau antrus metus nuolat (o nuo 2011 metų savanoriškai) padedame Kauno klinikose savo mažuliukus slaugančioms šeimoms. Grįžus su neišnešiotuku namo, kiekviena diena tampa švente, tačiau Kauno klinikose akimirkų, kai norisi nusišypsoti - ne taip jau ir daug. Todėl šiemet nusprendėme per šią šventę atsigręžti būtent į šias šeimas ir sukūrėme specialią programą: atpalaiduojančių masažų ciklas, dailės terapija Ebru technika, psichologės paskaita ir, žinoma, kaip ir kasmet, sveikinimo žodis bei šeimų, slaugančių per anksti gimusius naujagimius, lankymas Kauno klinikose", – pasakojo Inga Laukytė-Budrienė. Asociacija „Padedu augti" yra vienintelė organizacija Lietuvoje, savanoriškai teikianti tiesioginę socialinę ir psichologinę pagalbą, ne tik konsultuodama šeimas Kauno klinikose, kuriose daugiausia ir gimsta naujagimių per anksti, bet ir teikdama nuotolinę pagalbą.

Lietuvoje kasmet gimsta apie 1500 neišnešiotų naujagimių, daugiausia - Kauno klinikose.
Organizatorių nuotr.

Kodėl reikia įprasminti šią dieną?

Pasaulyje net 15 milijonų naujagimių gimsta per anksti, Lietuvoje - apie 1500 naujagimių kasmet. Nemokantys kvėpuoti, palaikyti kūno temperatūros, dažnai telpantys į mamos/tėčio delną ir tokie trapūs...Bet kartu ir labai dideli kovotojai - neišnešiotukai.

Šeimos patiria daugybę išgyvenimų ligoninėje, kai taip lauktas vaikelis balansuoja tarp gyvybės ir mirties. Neretai jos ligoninėje praleidžia keletą mėnesių. O grįžimas į namus būna lydimas nerimo ir klausimų: kaip toliau augs mano kūdikis? Ar jis vaikščios, žais? Ar bus pilnavertis visuomenės narys? Svarbu suprasti, kad neišnešiotumas gali aplankyti bet kurią šeimą ir skleisti žinią visame pasaulyje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis