Pirma pasaulyje vaikus migdanti knyga jau Lietuvoje

Tėvai visais laikais sprendžia nesibaigiančią problemą: kaip užmigdyti savo mažuosius? Sprendimą šiai problemai pasiūlė švedų psichologas, parašęs vaikus migdyti padedančią knygą.

Vos pasirodžiusi, knyga sulaukė didžiulio susidomėjimo. Nepraėjus nė pusei metų, ji buvo išleista daugiau nei 40-tyje pasaulio šalių ir sulaukė daugiau kaip milijono skaitytojų. Dabar mokslininko Carl-Johan Forssen Ehrlin knyga „Triušelis, kuris norėjo užmigti. Pasaka padedanti migdyti vaikus" pasirodė ir Lietuvoje.

Iš pažiūros paprastutė iliustruota pasakų knygelė su visais vaikiškų knygų atributais - spalvotomis iliustracijomis, visiems pažįstamu bei artimu personažu triušeliu ir nedideliu teksto kiekiu - virto netikėtu daugelio tėvų atradimu.

Carl-Johan Forssen Ehrlin, remdamasis savo akademine patirtimi, praktinės psichologijos žiniomis ir raminamosiomis technikomis, sukūrė knygą, leidžiančią sustiprinti ryšį tarp tėvų bei vaiko. Pasaka apie triušiuką Rodžerį parašyta taip, kad kiekvienas tėvas balsu skaitydamas knygą, ją lengvai pritaikys savo mažyliui. Tačiau skaitant šią knygą svarbu nepamiršti, jog ji padės tik tada, kai tėvai skaitydami ją vaikams pritaikys visus autoriaus patarimus.


Apie tai, kad knygos tikrai gali padėti užmigti, tačiau jų skaitymas prieš miegą turėtų būti kaip specialus procesas, kalba ir žinomas šalies psichoterapeutas Olegas Lapinas.

„Pats ne kartą savo akimis mačiau, kaip žmonės tiesiog su knyga rankose užmiega, tad knygų poveikis žmogaus miegui - neginčijamas. O vaikus, natūralu, knygos veikia dar labiau. Naudingi visi gerai žinomi knygų skaitymo vaikams aspektai: ir ramybė, užplūstanti, kai artimas žmogus yra su tavimi, ir galimybė vaikui įsitraukti į procesą bei taisyti tėvelių smulkias klaideles, ir proga natūraliai perimti knygelėse vaizdžiai perteikiamą moralinę žinutę. Tačiau didelę įtaką vaikų miegui turi tiek tai, kaip parašytas tekstas, tiek tai, kaip tėvai vaikams jį perskaito", - apie knygų poveikį miegui kalba psichoterapeutas O. Lapinas.

Carl-Johan Forssen Ehrlin knygos pradžioje ne tik trumpai paaiškinami pagrindiniai pasakos sudarymo principai, tačiau ir aiškiai nurodoma, kaip ja naudotis: kaip skaityti, kokias intonacijas ar tempą naudoti, kada, siekiant užtikrinti atžalos įsitraukimą, įterpti vaiko vardą. Tokiu būdu knyga tampa įdomiu potyriu ne tik 3-7 metų vaikams, bet ir jų tėvams.

„Vaikiškų knygučių išleidžiama labai daug ir įvairių. Tiek vaikus, tiek tėvelius sunku nustebinti. „Triušelis, kuris norėjo užmigti" - įdomi naujovė, padedanti mažajam klausytojui panirti į sapnų karalystę. Knygelė leidžia ne tik užmigdyti vaikus, bet ir sustiprinti tėvų ryšį su mažaisiais. Kita vertus, tai knyga, kurios efektyvumu sunku įsitikinti neišbandžius patiems", - apibendrina leidyklos „Alma littera" vadovė Danguolė Viliūnienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis