Rekomenduojame: įdomiausi šventinio savaitgalio renginiai 17 idėjų

Savaitgalio renginių apžvalga jau tapo tradicine mūsų portale. Kviečiame skaityti ir planuoti savo šeimos laisvalaikį. O jeigu žinote daugiau smagių renginių, kur laukiamos šeimos su vaikais, parašykite mums el.p. tavovaikas@delfi.lt.

Visa Lietuva

Liepos 6 d. - Valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena. 1253 m. liepos 6-ąją dieną buvo karūnuotas pirmasis ir vienintelis Lietuvos karalius Mindaugas. Ta proga daugelyje miestų ir miestelių vyks iškilmingi renginiai, o 21 valandą visi kviečiami drauge giedoti valstybės himną.

TAIP PAT SKAITYKITE:
11 vietų Kernavėje, kurias įdomu aplankyti su visa šeima
Jaudinantis video: būtent to mūsų vaikams reikia iš tikrųjų

Vilnius

Liepos 6 dieną 12 val. Simono Daukanto aikštėje vyks Lietuvos valstybės ir istorinės vėliavų pakėlimo ceremonija. Renginyje dalyvaus Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai ir Lietuvos kariuomenės orkestras, Dainų šventės „Čia – mano namai“ dalyviai – Kauno valstybinis choras, Vilniaus mokytojų namų choras „Bel Canto“ ir užsienio lietuvių choras „Dainava“.

Vilnius

Valdovų rūmai kviečia kartu švęsti Valstybės dieną. Sveikindamas su Valstybės diena ir minėdamas savo aktyvios veiklos vienerių metų sukaktį, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai kviečia šią progą paminėti prasmingai ir rengia daug staigmenų savo lankytojams. Liepos 6 d., sekmadienį (kai įprastai muziejus nedirba), atėjusieji apžiūrėti Valdovų rūmuose įrengtų ekspozicijų galės bilietą įsigyti su 100 proc. nuolaida, dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, ekskursijose ir pamatyti įvairių įspūdingų reginių. Muziejus dirbs nuo 11.00 iki 16.00 val. (bilietai dalijami iki 15.00 val.).

Atvykę į Valdovų rūmus lankytojai nusikels keletą šimtmečių į praeitį – jau prie rūmų vartų juos pasitiks XVII a. pr. rezidencijos sargyba. Vaikščiodami po nuolatines ekspozicijas, pristatančias unikalų archeologinį paveldą ir atspindinčias istorinės rezidencijos funkcijas, lankytojai sutiks istorinių personažų – muzikantę arba nuobodžiaujantį dvariškį. Jie siūlys pasiklausyti muzikos, kartu pagroti, pažaisti stalo žaidimą kvirkatą arba tiesiog, kaip ir prieš septynis šimtus metų, pamėtyti atkurtą žaidimų kamuoliuką. Šią dieną lankytojams rengiama ir staigmena – Didžiojoje renesansinėje menėje bus galima sužinoti apie valdovų karūnavimo ceremonialą.

Vilnius

Iki liepos 6 d., sekmadienio, Vilniuje vyksta Lietuvos dainų šventė „Čia - mano namai". Liepos 3-5 dienomis šalia sostinės Valdovų rūmų veikia vaikų amatų miestelis . Jame tiek mažieji, tiek jų tėveliai kelias dienas turės galimybę iš arčiau susipažinti su senaisiais lietuvių amatais.

DELFI / Kiril Čachovskij

Jaunosios kartos atstovai veikiančių kūrybinių dirbtuvių metu ir patys išmėginti senuosius lietuvių menus: nuo margučių marginimo, verbų rišimo, kasų pynimo iki kalvystės, medžio drožybos ar audimo su staklėmis.

Liepos 5 d. 12 -17 val. Bernardinų sode ir pilių teritorijoje vyks teatro dienos programa „Dyvų dyvai" skirta lietuvių grožinės literatūros klasiko Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms ir Teatro metams paminėti. Bernardinų sode bus smagu vaikams - vyks folkloro ir vaikų teatrų vaidinimai.

Liepos 6 dieną 15 valandą - Dainų šventės dalyvių šventinė eisena iš Katedros aikštės į Vingio parką.

Kitus Dainų šventės renginius galima rasti čia.

Vilnius

Žaislų muziejus liepos 5 d., šeštadienį, 12-14 val. kviečia į karūnų dirbtuves. „Jei visos turimos karūnos nebetinka ar pabodo, pats laikas pasigaminti karūną pagal naujausias karalystės madas. Karaliaus Mindaugo karūnavimo išvakarėse kiekvienam kunigaikščiui ir kunigaikštytei po karūną!“ - žaismingai edukacines dirbtuves pristato muziejaus darbuotojai.

Vilnius

Sostinės Bernardinų sode vaikai pagaliau gali džiaugtis karusele, kuri šiltuoju metu laiku veiks kiekvieną dieną nuo 12 iki 21 valandos vakaro. Pasivažinėjimas karusele kainuoja 5 litus. Šie pinigai bus skirti įrenginių priežiūrai ir aptarnaujančiam personalui išlaikyti. Atsižvelgiant į saugumo reikalavimus, karusele negalės naudotis jaunesni nei 3 metų amžiaus vaikai, o vaikai nuo 3 iki 8 metų,  gali suptis tik su tėvų priežiūra.

Vilniaus r.

Liepos 5 dieną ant Juozapinės kalno iškilmingai prisieks apie 100 naujų šaulių, kurie papildys Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės gretas. Tradicinė priesaikos ceremonija ant Juozapinės kalno Valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos proga vyksta nuo 1992 metų. Iškilmingos ceremonijos pradžia – 11 val.

Kernavė

Liepos 5-6 d. jau penkioliktą kartą vyks tarptautinis eksperimentinės archeologijos festivalis "Gyvosios archeologijos dienos Kernavėje". Pilies kalno piliakalnyje ir Pajautos slėnyje įsikurs Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos, Lenkijos, Rusijos, Vokietijos ir Vengrijos eksperimentinės archeologijos meistrai. Jie rodys ir pasakos, kaip buvo gaminami archajiški įrankiai, lipdomi ir žiedžiami puodai, siuvami rūbai, gaminami papuošalai ir įrengiami būstai.

DELFI / Tomas Vinickas

Festivalio svečiai galės patys pabandyti senoviniu būdu užkurti ugnį, paskanauti archajiškų valgių, pajodinėti žirgu ar iššauti iš lanko. Vienas esminių renginio akcentų - seniausiojo priešistorės periodo - akmens amžiaus gyvensenos rekonstravimas. Riterių kovose savo narsą demonstruos lietuvių, rusų, lenkų ir baltarusių karybos klubai. Turiningas archajiško folkloro programas pristatys ansambliai.

Viduramžių miesto aikštė vilios įprastiniu šurmuliu. Čia sutiksite klajojančius muzikantus, iš svetur atvykusius pirklius, valkatas, klajūnus ir juokdarius. Aikštėje vyks viduramžių teismai, darbuosis budeliai, galėsite dalyvauti įvairiose archajiškose rungtyse ir žaidimuose. Vaikai žais archajiškus žaidimus, dalyvaus edukaciniuose konkursuose. Bilieto kaina - 10 Lt, vietos gyventojai, vaikai iki 16 metų renginį gali lankyti nemokamai.

Vilnius

Liepos 6 – ąją Gedimino bokšte šalia Lietuvos „Trispalvės“ bus iškeltos Lietuvos valstybės istorinės (herbinės) vėliavas. Vėliau nuo bokšto paleisti mažieji „Lituanica“ lėktuvėliai. Renginio pabaigoje ant Gedimino kalno visi norintys galės pasigaminti „Vienybės“ vėliavėlių sau ir tautiečiams. Renginio programa:13.15 val. – 13.45 val. ant Gedimino bokšto išskleidžiamos ir demonstruojamos Lietuvos valstybės istorinės (herbinės) vėliavos; 13.55 val. nuo Gedimino bokšto paleidžiami mažieji „Lituanica“ lėktuvėliai su „Vienybės“ vėliavėlėmis; 14 val. - „Vienybės“ vėliavėlių gaminimo vietoje gaminamos vėliavėlės.

DELFI / Šarūnas Mažeika

Kauno r.

Liepos 6 d. visi kviečiami į Raudondvarį kartu švęsti Lietuvos gimtadienį. Dvaro parke jus pasitiks Žygimantas Augustas su Barbora Radvilaite, vyks piknikas ant žolės, riterių turnyras, bus demonstruojamos Viduramžių mados, skambės legendinis miuziklas „Paryžiaus katedra“, netruks pramogų visai šeimai. Renginys nemokamas.

Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė ypač kviečia į šventę atvykti šeimas. Vaikai galės pasisupti karuselėje ir šokinėti ant batutų. Veiks jaunojo riterio ir damos mokyklėlės. Laukymėje už oranžerijos kausis riteriai, bus galima susipažinti su viduramžių buitimi, išvysti šarvų ir ginklų ekspoziciją. Norintys sužinoti ateitį galės užsukti į raganaičių palapinę, o negaluojantys - gydytis žolelių antpilais. Įsiamžinti istorinėje aplinkoje kvies senovinių fotografijų studija. Bus galima susipažinti su tapyba ant šilko ir vandens. Mėgstantys aktyvų poilsį galės svaidyti į taikinį kirvukus ir ietis, pašaudyti iš lanko ir arbaleto, pasimokyti žongliravimo. Viduramžių pasiuntiniai mokys senovinių stalo žaidimų. Amatininkai siūlys įvairių dirbinių, o prekeiviai kvies užkąsti. „Didžiuliame katile pamėginsime išvirti ypatingą guliašą pagal grafo Benedikto Tiškevičiaus receptą. Šiuo patiekalu vaišinsime šventės dalyvius“, - žadėjo intrigą S. Navickienė.

Kaunas

Kauno miesto muziejus džiaugiasi, kad viduramžių žaidimai tapo labai populiarūs ir mėgstami kauniečių bei miesto svečių. Nuo šiol kiekvieną vasaros šeštadienį, nuo 12 iki 16 val., galima linksmai ir įdomiai praleisti laiką Kauno pilyje (Pilies g. 17) žaidžiant viduramžių žaidimus. Pajusti viduramžių dvasią, išmėginti rankų miklumą, akies taiklumą  bei  įrodyti savo sumanumą bus galima žaidžiant „Vilkelį", „Kvirkatą", „Kroketą", „Raketmūšį" bei „Krepšiasvydį". Pramogos skirtos ir mažiems, ir dideliems. Dalyvavimas žaidimuose nemokamas su Kauno pilies lankymo bilietu (suaugusiems 8 Lt, moksleiviams, studentams, senjorams 4 Lt).

Kaunas

Vytauto Didžiojo karo muziejus sveikina visus Valstybės dienos proga ir liepos 6-ąją, sekmadienį, dovanoja nemokamą apsilankymą muziejuje! Po 7-erius metus trukusių remonto darbų šiandien veikia visos muziejaus ekspozicijų ir parodų salės. Vytauto Didžiojo karo muziejus kviečia pažinti ir didžiuotis savo valstybės ir jos karybos istorija.

Klaipėda

Liepos 6-ąją Klaipėdos laivų terminale iškilmingas Valstybės vėliavos pakėlimas, Liepų gatvėje 13 val. vyks kariliono muzikos koncertas. Teatro aikštėje nuo 12.30 iki 19 val. vyks filmų programa „Valstybė", 18 val. - šventinis Klaipėdos džiazo orkestro koncertas.

Šiaulių r. Naisiai

Liepos 5 d. „Naisių vasara 2014“ „Baltų dienos“ programoje vyks pirmasis Lietuvos istorijoje tarptautinis raitų riterių turnyras „Karaliaus Mindaugo baltų taurei laimėti“, veiks baltų gyvenvietė, skambės tų laikų muzika, bus siūlomos senovinės pramogos bei žaidimai, o visos šeimos galės dalyvauti senovinėse šeimų varžytuvėse.

Renginyje dalyvaus ir senąsias gamybos technologijas bei tradicijas puoselėjantys amatininkai – puodžiai, kalviai, knygrišiai, juvelyrai, monetų kalėjai, medžio drožėjai ir kt. Amatininkai demonstruos senąsias technologijas, aiškins savo amato istoriją, o visi norintieji galės pasimokyti vieno ar kito amato, įsigyti patikusi dirbinį. Renginys itin tinka šeimoms su vaikais, nes alkoholio vartojimas ir pardavimas festivalyje draudžiami, neblaivūs asmenys į festivalio teritoriją neįleidžiami. Šventės atidarymas – 14 val.

Biržai

Liepos 6 dieną 20.30 val. bus atidengtas Salaspilio mūšį įamžinantis paminklas. Iškilmingą paminklo atidarymą lydės teatralizuota istorinė improvizacija ir senovinės patrankos šūviai. Vėliau visi ceremonijos dalyviai bus kviečiami prisijungti prie pasaulio lietuvius vienijančios akcijos ir kartu sugiedoti Tautinę giesmę.   

Varniai

Liepos 4-5 dienomis Varniuose įvyks „Bliuzo naktų" festivalis, kuris rengiamas jau 22-us metus. Muzikinę nuotaiką diktuos bliuzo legendos su Holivudo aktoriumi Stevenu Seagalu priešakyje, o laisvalaikiu visi galės išmėginti it iš gausybės rago pabirusias pramogas. Organizatoriai kviečia nepabijoti atvykti į festivalį su visa šeima bei vaikais - beveik 300 kv. metrų gamtoje įsikūrusiame vaikų darželyje „Neptūnas"  vaikai galės žaisti, piešti, pūsti muilo burbulus ar smagiai išsidūkti ant milžiniško batuto. „Darželyje" visas festivalio dienas dirbs auklės, kurios ir prižiūrės vaikus.

Visa Lietuva

Liepos 7 dieną, pirmadienį 18.30 val., daugelyje Lietuvos miestų vyksta „Burbuliatorius" - smagus renginys, į kurį susirinkę žmonės pučia muilo burbulus ir taip džiugina vienas kitą bei save. Vilniuje „Burbuliatorius" vyksta Lukiškių aikštėje, o visas vietas rasite šio nemokamo ir smagaus renginio „Facebook" paskyroje.

DELFI (P.Garkausko nuotr.)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis