Rūkančio mažylio nuotrauka šokiravo pasaulį: kaip jam sekasi šiandien

Pamenate 2 metų vaiką, kuris buvo užkietėjęs rūkalius ir per dieną surūkydavo po keliasdešimt cigarečių? Šiandien mažylio gyvenimas gerokai pasikeitęs. Laimė, į gerąją pusę.

Prieš septynerius metus visą pasaulį sukrėtė naujiena apie dvejų metų indonezietį berniuką Ardį Rizalį, kuris per dieną surūkydavo 40 cigarečių. Dabar 9 metų berniukui pavyko pakeisti savo gyvenimą.

Tiesa, nebuvo lengva. Kai 5 metų berniuką tėvai bandė atpratinti nuo priklausomybės cigaretėms, prasidėjo priklausomybė maistui.

Dabar, praėjus septyneriems metams, Ardžiui pavyko atsikratyti žalingo įpročio, sulieknėti ir netgi tapti čempionu savo pradinėje mokykloje.

Berniukas iš tolimo Sumatros kaimo sukėlė tarptautinį susirūpinimą, kai po pasaulį išplito jo nuotraukos bei vaizdo įrašai – dvimetis važiuoja dviratuku ir rūko cigaretę.

Įsikišus šalies vaikų teisių pareigūnams bei specialistams, Ardžiui ir jo tėvams buvo suteikta pagalba. Kai vaiką pavyko atpratinti nuo cigarečių, jam prasidėjo priklausomybė nuo maisto. Ardis per dieną suvalgydavo po tris skardines sutirštinto pieno. Jam buvo sudarytas valgiaraštis iš šviežios žuvies, vaisių ir daržovių.

„Iš pradžių, kai ėmėmės atpratinti Ardį nuo rūkymo, jam būdavo siaubingi susierzinimo priepuoliai. Bet dabar jis nebenori rūkyti", – prieš ketverius metus yra pasakojusi berniuko motina Diane.

AFP / Scanpix

5 metų Ardis vėl tapo pasauline garsenybe – jis svėrė 24 kg, t. y. gerokai daugiau, nei reikėtų sverti jo amžiaus vaikui. Tada Indonezijos Moterų teisių ir vaikų apsaugos ministerija ėmė dirbti su berniuko šeima.

Ardžio tėvai papasakojo, kad priklausomybė rūkymui berniukui prasidėjo, kai jam buvo pusantrų metų – tada jo tėvas davė jam pirmą cigaretę.

Ardžio sveikatai grėsė rimtas pavojus. Kai apie berniuką ir vaikų rūkymo Indonezijoje problemą sužinojo tarptautinė bendruomenė, šalyje prasidėjo kampanija prieš vaikų rūkymą. Indonezijoje tabako pramonė menkai reguliuojama, taigi tabako kompanijos savo klientais siekia padaryti jaunus žmones ir net vaikus.

Su Indonezijos valdžios ir mitybos specialistų pagalba dabar 9 metų Ardis yra sveikas, priklausomybių neturintis vaikas. Kaip šiandien atrodo berniukas, matote nuotraukoje dešinėje.

Muitos devem se lembrar de Ardi Rizal. Talvez, não pelo nome, mas pela fama que o garoto indonésio ganhou em 2010, por fumar cerca de 40 cigarros por dia. Porém, passados sete anos, Ardi agora não fuma, emagreceu e carrega consigo hábitos saudáveis. O garoto que vive na ilha de Sumatra, na Indonésia, ficou conhecido por chocar a internet ao aparecer na mídia internacional e se tornar notícia com o hábito perigoso, quando ainda tinha dois anos de idade. O vício começou quando o pai do garoto lhe ofereceu seu primeiro cigarro, com apenas 18 meses de idade. O garoto que consumia três latas de leite condensado por dia, aderiu uma dieta específica a base de peixe fresco, frutas e legumes. Com a ajuda de nutricionistas a família conseguiu fazer com que Ardi perdesse o peso necessário e e hoje, com nove anos de idade, ele é livre de qualquer dependência. Foto: Ifun/Reprodução #ArdiRizal #Vício #Dieta #Saudável

A post shared by Diario de Pernambuco (@diariodepernambuco) on May 10, 2017 at 2:12pm PDT

Atsikratęs rūkymo priklausomybės bei antsvorio Ardis dabar yra sveikas ir visą dėmesį skiria mokslams. Jis baigia ketvirtą klasę.

Parašyk Redakcijai

Čia pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų.

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis