Ruoniukus pakrikštijęs Lietuvos jūrų muziejus laukia vaikų

Vienas lankomiausių ir mėgstamiausių muziejų tarp vaikų – Lietuvos jūrų muziejus - tradiciškai surengė Vardynų šventę ir pradėjo naująjį sezoną.

Vardus naujai gimusiems gyvūnams renka vaikai

Vardynų šventė tradiciškai rengiama prieš naujojo sezono startą. Pasak Jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, tai viena pagrindinių muziejaus švenčių, sutampanti su sezono pradžia: "Vardynų dieną pas mus apsilanko šimtai vaikų, dažniausiai - moksleiviai ir vaikai, dalyvavę gyvūnų vardų konkurse. 

Klaipėdoje esantis jūrų muziejus - vienas vaikų lankomiausių muziejų Lietuvoje. Alfonso Mažūno nuotr.

Šiemet šio konkurso dalyviai buvo itin aktyvūs - atsiųsta apie keturi šimtai laiškų. Vardą ruoniukui rinko ir klasės, ir šeimos, ir darželių grupės. Buvo atsiųsta eilėraščių ir piešinių".

Ruoniukui vardą išrinko keturmetė Jurgita

Šiemet ruoniukui buvo išrinktas tikrai jūrinis vardas - Brizas. Tai silpnas vėjas, du kartus per parą keičiantis kryptį ir pučiantis jūrų bei didelių upių pakrantėse: dieną pučia nuo vandens į sausumą, naktį - atvirkščiai.

Taip atrodė ruoniukas vos gimęs. Alfonso Mažūno nuotr.

O čia Brizas jau ūgtelėjęs, Vardynų dieną. Alfonso Mažūno nuotr.

Vardą pasiūlė klaipėdiečių Špakauskų šeima, auginanti keturmetę dukrą Jurgitą. Pasak Vaidos Špakauskienės, lankytis muziejuje ir susipažinti su jo augintiniais ir paskatino mažoji: "Šiame konkurse dalyvaujame pirmą kartą, ką tik gimęs ruoniukas atrodė švelnus ir silpnutis, todėl pamanėme, kad Brizo vardas jam labai tiks".


Brizo vardą ruoniukui išrinko ketverių metų Jurgita Špakauskaitė. Alfonso Mažūno nuotr.

Jūrų ruoniai - muziejaus senbuviai

Dabar muziejuje yra dvylika Baltijos pilkųjų ruonių (Halichoerus grypus macrorhychus). Keturi  iš jų - Girinis, Verba, Kukulis ir Parnidė - šį pavasarį buvo rasti nusilpę Baltijos pakrantėje. Baltijos pilkieji ruoniai - reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 000 metų, daugiausia jų yra Botnijos, Suomių ir Rygos įlankų pakraščiuose bei prie pietinių Švedijos krantų. Į Lietuvos pakrantes užklysta retai.


Teatralizuoti pasirodymai visada sulaukia daug smalsuolių. Alfonso Mažūno nuotr.

Muziejuje yra ir 3 Rytų Atlanto paprastieji ruoniai (Phoca vitulina). Jūrų muziejuje ruoniai gyvena nuo 1978 metų, ir jau šešiolika - veisiami. Per tą laiką sulaukta 46 mažylių.


Lietuvos jūrų muziejus daugiausia lankytojų sulaukia vasarą. Alfonso Mažūno nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis