Santuokinio sekso kokybė ir kiekybė: psichologės komentaras

Psichologės Karolinos Gurskienės pamąstymai apie intymų poros gyvenimą susilaukus vaikų: pagerėja jis, pablogėja ar išlieka toks pat?

Iškart po gimdymo apie lytinį gyvenimą kurį laiką moteris neturi nė minties. Tačiau praėjus maždaug porai mėnesių po gimdymo, sugijus žaizdoms ir apsipratus prie naujojo ritmo su mažyliu, ateina metas grįžti prie intymumo. Nors moteriai lytinis potraukis dar gali būti ir visiškai nesugrįžęs, vertėtų sąmoningai bandyti sugrįžti prie lytinių santykių, nelaukiant, kol aistra vėl aplankys.

Moterims po gimdymo pasikeičia hormonų pusiausvyra, ypač maitinančioms krūtimi. Hormonai dar ilgai „griežia pirmu smuiku“, todėl visiškai natūralu, kad moteris sunkiai susijaudina, nelengvai atsipalaiduoja ar net neturi jokio noro mylėtis.

Laukiant kol natūraliai ateis noras mylėtis, galima ir gerokai užtrukti. Kiekviena moteris turėtų stebėti savo kūną ir bent iš pradžių sąmoningai jį valdyti. Nenaudojamas moters seksualinis geismo mechanizmas kiekvieną dieną po truputį gęsta, kol ilgainiui gali ir visiškai užgesti. Moters, o ypač pavargusios, seksualumą labai greitai užgožia buities darbai, rūpinimasis kūdikiu ir nesibaigiančios kalbos apie dienos sunkumus.

Nors atrasti laiko ir noro gali atrodyti labai sudėtinga, vakarinį mylėjimąsi įtraukite į savo dienos darbus. Išsirinkite vakarą ir praneškite apie tai vyrui – jis tikriausiai su malonumu pabus su kūdikiu ir išleis jus „pravėdinti galvos" į parduotuvę arba suteiks galimybę bent valandą pamiegoti. Ir štai jums suplanuotas tos dienos poilsis.

Žinodama, kad šiandien vakare turite planų su vyru, pajausite, kaip nesąmoningai imate tam ruoštis ir darotės vis patrauklesnė bei seksualesnė. Moteriai, kuri augina kūdikį namie, kartais nelieka daug laiko savo kūno priežiūrai ir estetikai, todėl tai dažnai būna dar vienas trukdis (beje, paprastai tik moters galvoje) pasiduoti emocijai čia ir dabar. Nors šeimyniniame gyvenime žmonės tikrai būna visokie ir nudepiliuotos kojos dar negarantuoja nesuvaldomos aistros – susitvarkiusi ir gražia besijaučianti moteris tikrai atrodo seksualesnė ir geidžiamesnė.

Apie tai, kaip šiuo metu jaučiatės dėl tokio laikino atšalimo, pasikalbėkite su vyru, – atvirumas išlaisvins ir padės labiau atsipalaiduoti. Jokiu būdu nesijauskite dėl to kalta – tai fiziologija, kuri yra laikina. Žinodamas apie tai, partneris bus dėmesingesnis ir rūpestingesnis. Ir nors moterims atrodo savaime suprantama, kad po gimdymo, ypač pirmųjų santykių metu, vyras turėtų būti ypač švelnus – priminkite jam apie tai. Juk įspėjamieji ženklai apsaugo nuo nelaimių, ar ne?

Sekso kokybė priklauso nuo noro, emocinio atsipalaidavimo ir tos minutės savijautos (kiek labai jautiesi geidžiamas ir seksualus). Kiekybę mes patys kontroliuojame - kiek mums tai svarbu, kiek rūpi vyro seksualinis aktyvumas, kiek svarbi tarpusavio sąveika su vyru ir kiek man svarbus pats „geismo mechanizmas". Neseniai pagimdžiusioms, kaip ir tiesiog „atšalusioms" moterims, labai svarbu nors ir dirbtinai, tačiau skatinti save reguliariai užsiimti seksu, kol galiausiai noras sugrįš ir mylėtis vėl norėsis natūraliai.

Gimus vaikui, kartu gimsta ir kitokie santykiai. O pilnaverčiam šeimyniniam gyvenimui reikia visko po lygiai – laimingam kūne laimingos sielos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis