Savaitgalio renginiai: Bulvių festivalis, Mamų mugė ir sraigių lenktynės

Rugsėjo vidurys lepina mus gražiais orais, o renginių organizatoriai - įdomiais renginiais. Parengėme jums tradicinę savaitgalio renginių apžvalgą - kur nueiti, ką pamatyti ir išgirsti.

Vilnius

Rugsėjo 13-15 dienomis Gedimino prospekte vyks „Tautų mugė", kurioje penktus metus vilniečius sveikins tautinių bendrijų - karaimų, totorių, lenkų, rusų, vokiečių, ukrainiečių, baltarusių ir lietuvių - meno kolektyvai iš Vilniaus krašto, Trakų, Visagino ir Pabradės. Be muzikinės programos, Gedimino prospekte prekiaus ne vienas šimtas amatininkų. Atskiroje ekspozicinėje zonoje pirmą kartą Lietuvoje įsikurs „Tautų mugės lėlės". Tai lėlių ir meškiukų paroda, kurioje dalyvaus kūrėjai iš įvairių šalių.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Emigranto atostogos Lietuvoje: apie tai, as stebina ir kraupina
Vilniuje prasidėjusioje "Mamų mugėje" - kilometrai dėvėtų rūbų ir daiktų

Šeštadienį nuo 12 iki 17 val. Lukiškių aikštėje įsikurs Lietuvos kariuomenės stovykla, kurioje - specialiųjų operacijų pajėgų ginkluotės ir technikos paroda. Nuo 20 val. Lukiškių aikštėje galima bus pamatyti 6 metrų aukščio ir tiek pat pločio ugnies skulptūrą. Visas tris dienas vyks ir pirmasis Lietuvoje „Bulvių festivalis", originaliame pirmojo pasaulinio karo 500 litrų talpos katile bus verdama įspūdingo skonio ir spalvos košė, kurios mugės dienomis vilniečiai ir miesto svečiai galės nemokamai ragauti. 

TavoVaikas.lt: nors ką tik praūžė „Sostinės dienos", Vilniuje - vėl linksmybės! Jeigu pramiegojote aną savaitgalį, šiam jau užsistatykite žadintuvą.

Tautų mugė kasmet pritraukia minias prekiautojų ir smalsuolių.
DELFI / Tomas Vinickas

Vilnius

Sekmadienį Vilniaus gatves užplūs maratonininkai - tradicinis „Vilniaus maratonas" kasmet sulaukia daug smalsuolių. Be tradicinių, maratono bei pusmaratonio, rungčių, laukia ir keletas netradicinių bėgimų. Tai - Unicef vaikų bėgimas, kuriame bėga patys mažiausieji bėgikai bei vežimėlių rungtis. Šeimyninis Vežimėlių bėgimas (distancija 500 m) - viena iš tradicijų, kuriomis gali didžiuotis šis maratonas. Praėjusias metai ši rungtis sulaukė virš 60 dalyvių. Vežimėlių bėgimo startas - 12. 30 val.

TavoVaikas.lt patarimas: dėl maratono renginių, keičiamas viešojo transporto eismas, ribojamas stovėjimas senamiestyje. Pasidomėkite tuo iš anksto, kad nesubjurtų nuotaika atvykus.

Vilniaus maratone bėgs ir vaikai, ir tėvai su kūdikių vežimėliais.
DELFI / Kiril Čachovskij

Vilnius

Rugsėjo 12-14 dienomis, 10-19 val., Vilniaus „Litexpo" parodų rūmų 5 salėje vyksta „Mamų mugę" - didžiausias Lietuvoje sezoninis dėvėtų daiktų komisas. Mamų laukia keli kilometrai drabužių ir daiktų! Idėja atkeliavo iš JAV, kur tokie komisai itin populiarūs. Daugiau apie „Mamų mugę" rašėme čia.

TavoVaikas.lt patarimas: jeigu nespjaunate į padėvėtus daiktus, apsilankyti čia privalote. Beje, po kelių savaičių ši mugė pasieks ir Kauną.

Mamų mugėje mamos parduoda nereikalingus vaikų rūbus, avalynę, daiktus ir žaislus.
Organizatorių archyvas

Vilnius

Gdansko kultūros dienos Vilniuje vyks rugsėjo 13-15 d. Jose - muzikiniai, šokio bei meno instaliacijų projektai, kuriuose dalyvaus garsūs lenkų ir lietuvių menininkai, šokėjai bei džiazo muzikos atlikėjai. Koncertai vyks įvairiose Vilniaus vietose - ir uždarose, ir atvirose erdvėse. Įėjimas į visus Gdansko kultūros dienų renginius yra nemokamas.

TavoVaikas.lt patarimas: atidarymo koncertas vyks penktadienį Kudirkos aikštėje, todėl išsiruošę į jį nušausite du zuikius - aplankysite ir čia vykstančią „Tautų mugę".

Vilnius

Sekmadienį, rugsėjo 15 d. 15 val., Prezidentūros kieme vyks nemokamas ir visiems skirtas jaunųjų Lietuvos atlikėjų koncertas „Pagauk savo aitvarą". Nuo rugsėjo 15 d. savaitgaliais Prezidentūra tradiciškai visus norinčius kviečia į parką, kuriame eksponuojama Panevėžio tarptautinių keramikos simpoziumų kūrinių paroda. Šią parodą bus galima lankyti šeštadieniais ir sekmadieniais nuo 12.00 iki 18.00 val. Įėjimas laisvas pro vartus iš Universiteto gatvės pusės. Be to, penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais Prezidentūroje visus metus rengiamos nemokamos ekskursijos, tiesa, į jas reikia registruotis į anksto.

TavoVaikas.lt patarimas: sutikite, juk smagu nueiti į svečius „pas prezidentę"? Papasakokite apie tokią galimybę savo vaikų mokytojoms ir auklėtojoms, gal išsiruoš su visa klase.

Vilnius

Rugsėjo 13 d., penktadienį, sostinėje prasidės ir visą savaitgalį tęsis antrasis Vilniaus knygų festivalis. Dieną renginys vyks Vilniaus dailės akademijos dizaino inovacijų centre „Titanikas", o vakarais persikels į kitas miesto erdves. Šiais metais festivalio vizija nesikeičia - organizatoriai populiarins rimtąją literatūrą, skleis knygų skaitymo kultūrą ir kvies skaitytojus, rašytojus ir leidėjus susitikti tiesiogiai. Festivalyje numatoma apie 70 įvairių renginių: naujų knygų pristatymų, susitikimų su rašytojais, diskusijų, skaitymų, dirbtuvių, filmų peržiūrų, žaidimų ir koncertų.

TavoVaikas.lt patarimas: vaikiškų knygų leidėjų irgi bus. Tad jei jūsų šeimoje knyga yra ne tik interjero puošmena, būtinai nukeliaukite.

Vilniaus knygų festivalis kruopščiai atrenka norinčius dalyvauti.
DELFI / Tomas Vinickas
 

Visa Lietuva

Jau dešimtą kartą šiemet vykstantis Nacionalinis mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė"mėgina suintriguoti renginiais penkių Lietuvos miestų gyventojus. Iki rugsėjo 19 dienos visi norintys galės rinktis iš daugiau kaip 200 nemokamų renginių mokyklose, universitetuose, geriausiose šalies laboratorijose, miestų aikštėse.

Rugsėjo 13 dieną nuo 11 val. iki 18 val. KTU studentų miestelyje, greta Elektronikos rūmų šurmuliuos Mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė" ypatingas renginys - Mokslo mugė. Joje dalyvauja kelios dešimtys mokslo centrų, aukštųjų mokyklų ir organizacijų. Čia ras ką veikti vaikai bei jų tėveliai, moksleiviai ir studentai. Tai vieta, kur galima ir reikia patiems viską pačiupinėti, pamatuoti, pasitikrinti savo reakciją. Pavyzdžiui, įvertinti maisto produktų saugumą, gėrimuose nustatyti saldiklių tipą ir koncentraciją. Molėtų observatorija demonstruos teleskopus, bus demonstruojama nauja meteorologinė ir hidrologinė aparatūra. Policija parengė vaikams skirtą kinologo su tarnybiniu šunimi pasirodymą.

TavoVaikas.lt patarimas: renginys didesniesiems vaikams, tačiau tikrai vertas mūsų visų dėmesio.

Visa Lietuva

Šį savaitgalį visoje Europoje švenčiamos Europos paveldo dienos turi savo temą - „Epochų ženklai". Lietuvoje renginiai šia proga vyks kone visoje Lietuvoje - ir didžiuosiuose miestuose, ir mažuose miesteliuose. Vyks įvairios ekskursijos po pamirštas vietas ar objektus, į kuriuos paprastai nepakliūsi, bus organizuojami žygiai ir kiti renginiai.

Pavyzdžiui, ekskursijoje Vilniuje po Senųjų amatų dirbtuves profesionalūs meistrai pristatys nematerialųjį paveldą - senuosius amatus, bus galima paliesti ir išbandyti drabužio atsiradimo pradžių pradžią: pamėginti įvairiais būdais suverpti vilną, liną, šilką į siūlą. Šeštadienį Kaune, kino teatre „Romuva" visą dieną vyks nemokami kino seansai. Penktadienį Molėtų rajono Alantos dvare vyks nemokamas visos dienos renginys „Alantos dvaras. Kai ponas išvažiuoja".

TavoVaikas.lt patarimas: išvardinti visus renginius neįmanoma, todėl verčiau atidžiai pastudijuoti Kultūros paveldo departamento svetainę, kurioje juos visus ir rasite.

Kaunas

Rugsėjo 14 - 16 dienomis vyks „Meno dienos 2013". Tai koncertai, socialinės akcijos ir kiti renginiai meno mėgėjams. Pasak organizatorių, „Meno dienų" programa skirta jaunimui, šeimoms, meno mylėtojams ir visiems, kurie nori pamatyti, išgirsti ir sužinoti „ką nors naujo". Sekmadienį 15 val. Kauno meno namų terasoje vyks Renesanso epochos šokiai ir jų mokymas, 16 val. bus parodytas lėlių teatro spektaklis „Kvaila žąsis". Visi renginiai - nemokami.

TavoVaikas.lt patarimas: organizatoriai visas festivalio dienas suskirstė pagal renginių pobūdį: šeštadienis skirtas labiau jaunimui, o sekmadienis - šeimoms.

Kaunas

Rugsėjo 14 dieną į prekybos miestelio „Urmas" teritoriją susirinks stipriausi Lietuvos „drifteriai", kitaip tariant, šoninio slydimo meistrai. „Drifteriai" turės įveikti jau tradicine tapusią aštuoneto formos trasą, tačiau šįkart prie jos pridėtas ilgas įsibėgėjimas. Tai leis sportininkams pradėti slysti 100 km/val. ar dar didesniu greičiu.

TavoVaikas.lt patarimas: šios sporto šakos gerbėjų Lietuvoje netrūksta. Žinom iš patirties, kad kai kuriems jų - vos ketveri ar penkeri metai...

Panevėžio r.

Rugsėjo 13-14 dienomis Panevėžio rajone, Algirdiškyje, vyks "Tarptautinė veislinių gyvūnų paroda 2013". Veislinių gyvūnų augintojus vienijančios asociacijos pristatys geriausius eksponatus iš Lietuvos ūkių: pieninius ir mėsinius galvijus, žirgus, avis, ožkas, triušius, paukščius, kailinius žvėrelius, žuvis. Vyks parodomieji pieninių ir mėsinių veislių galvijų, avių ir ožkų, triušių ir kitų kailinių žvėrelių veislių pristatymai ir vertinimai.

Lankytojus džiugins Gintauto Domino parodomasis karietos važiavimas, Panevėžio šunų mylėtojų klubo „Lunaris" ir tarnybinių šunų parodomosios programos. Parodą papuoš netradiciniai gyvūnai - egzotiškosios alpakos. Azartiškiausieji parodos svečiai ir dalyviai turės galimybę išbandyti kantrybę sraigių lenktynėse, kurias organizuos Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos studentai. Mažųjų parodos lankytojų lauks siurprizai: žaidimai, konkursai, varžybos. Visi lankytojai turės galimybę paganyti akis į jaunimo rankomis nupintus rudens gėrybių kilimus, kuriuos dovanos profesinių mokyklų mokiniai.

TavoVaikas.lt patarimas: sraigių lenktynės Lietuvoje organizuojamos ne kiekvieną dieną, todėl mes planuojame TAI pamatyti.

Gargždai

Šeštadienį Gargžduose kviečia tradicinė Obuolių šventė. Gargždų šeimininkės visą savaitę verda uogienes, spaudžia obuolių sūrius, gamina obuolinius skanėstus. Virtuvėje sukurtas gėrybes šeštadienio vidurdienį gargždiškiai ir gargždiškės nešis į miestą, į aikštę prie Kultūros centro, o tuomet dėlios vaišes ant stalų – vaišins ir vaišinsis, ragaus, dalinsis receptais. Tradicine tapusi Gargždų bendruomenės rengiama Obuolių šventė kasmet vis populiaresnė, o šiemet renginys praturtės ir netikėta iniciatyva. Gargždiškiai pasikeisdami, vienas kitam padėdami, dalindamiesi darbais, vers ilgiausius šalyje obuolių skiltelių karolius ir taip sieks Lietuvos rekordo. Obuolių karoliams planuojama sunaudoti mažiausiai 50 kilogramų obuolių.

TavoVaikas.lt patarimas: jau užuodžiam obuolių pyrago su cinamonu kvapą... Reik atsikelti iš ryto, kad liktų koks gabalaitis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis