Šeimas su vaikais kviečia švęsti Užgavėnes

Vasario 10 d., šeštadienį, 12 val. Liaudies buities muziejus visas šeimas su vaikais kviečia į vieną smagiausių metų švenčių – Užgavėnes!

Žiema, nusibodai! Štiš! Greit pavasaris prašvis! Štai toks šių metų Lietuvos liaudies buities muziejaus Užgavėnių šūkis. Šiais neeiliniais Lietuvai metais, minint valstybės Atkūrimo šimtmetį, Užgavėnių sostinėje – Rumšiškėse mes parengėme daugybę akcijų ir atrakcijų mažiems ir dideliems, jauniems ir nelabai jauniems.

Senosios Užgavėnių tradicijos laikui bėgant transformavosi, senieji ritualai ir tikėjimai pasimiršo ir tapo nebeaktualūs. Tačiau muziejuje organizuojamas Užgavėnių karnavalas sutraukia minias lankytojų, kurie noriai 37 metus iš eilės prisijungia prie žavingo ir triukšmingo masinio Užgavėnių renginio.

Visiems gerai žinomas Užgavėnių paprotys – sotus valgymas, kuris nulemia mūsų visų gerą, sveiką ir sočią ateitį. Tad šiais metais šventės metu lankytojų lauks tikras blynų karnavalas, kepsime, ragausime įvairiausių rūšių blynelių. Lankytojai turės galimybę paragauti specialiai Atkurtos Lietuvos šimtmečiui sukurtų trispalvių blynelių. Geltoni, žali ir raudoni jie džiugins ne vien spalvomis, bet ir netikėtais, tačiau kiekvienam lietuviui gerai pažįstamais, skoniais! Šventės metu bus iškepta tūkstančiai Trispalvių.

Taip pat neapsieisime ir be tradicinio Užgavėnių patiekalo šiupinio. Tai senoviškiausias Užgavėnių patiekalas, ypač mėgstamas Žemaitijoje ir Mažojoje Lietuvoje.

Vienas pagrindinių Užgavėnių šventės atributų - persirengėlių vaikščiojimas po sodybas. XX a. pradžioje persirengėliai dėvėdavo kuo baisesnes kaukes, išskobtas iš medžio, tošies, avikailio. Moterys persirengdavo vyrais, vyrai – moterimis. Senoviškiausi Užgavėnių personažai – arklys, ožys, gervė. Dar persirengdavo giltine, elgeta, beždžione, gaidžiu, jaučiu, avinu. Populiaru būdavo persirengti atvykėliais, kitataučiais. Neverta jaudintis, jei nespėjote į šventę kaukės pasidaryti, tai galėsite atlikti muziejaus kaukių dirbtuvėlėse.

Vida Press

Na, o kai pilvai bus sotūs, kaukės pagamintos bus proga kaip reikiant patrepsėti, kadangi šiais metais lankytojus linksmins daugiau nei 20 folkloro ansamblių, kurių tarpe visų pamėgta grupė „Kūjeliai", taip pat auksiniais balsais užburianti grupė „Kupolė" ir kiti atlikėjai iš visos Lietuvos.

Norintys įsiamžinti fotografijose turės progą išmėginti Tarpukario fotoatelje. Mėgstantys aktyvias pramogas išbandys jėgas atviram lietuviškų ristynių turnyre, kurį pristato Lietuvos ristynių federacijos etnosporto klubas „Janda". Mėgstantiems gyvūnus – laukia pasijodinėjimas žirgais. Taip pat lankytojams suteikiama unikali galimybė susipažinti su Kauno šunų dresūros mokyklos „Reksas" auklėtinių programa.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato policijos pareigūnai reprezentuos Kauno policijos veiklą bei pristatys policijos pareigūno profesiją. Pasirodymo metu pademonstruos transporto priemones ir specialiąsias priemones, naudojamas policijos darbe. Pareigūnai informuos apie saugių kaimynysčių grupių kūrimąsi, eigą ir svarbą stiprinant visuomenės saugumą. Šventėje dalyvaus ir policijos bičiulis „Amsis", kuris džiugins jaunuosius šventės lankytojus ir jų tėvelius.

Užgavėnių šventė neįsivaizduojama be Lašininio ir Kanapinio muštynių ir blogio, nelaimių ir visiems įkyrėjusios žiemos simbolio - Morės sudeginimo. O Morė šiais metais žada būti ypatinga! Tad čiupkite vaikus, brolius, seses, tėvus, kaimynus, draugus ir bičiulius, ir važiuokite pas mus - į Rumšiškes, Lietuvos liaudies buities muziejų! Išvengsite spūsčių, jei atvyksite į muziejų anksčiau!

P.S. Ikimokyklinio amžiaus vaikams bilietų nereikia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis