Šis nėštumas ir gimdymas šokiravo net medikus

Magnetinio rezonanso tyrimo nuotraukoje buvo užfiksuotas neįprastas reiškinys – kūdikio kojos amniono maiše už motinos gimdos. Toks unikalus nėštumas bei gimdymas įeis į medicinos istoriją.

33 m. prancūzė, kuriai 22-ą nėštumo savaitę buvo atliktas įprastinis patikrinimas ultragarsu, nė nenutuokė, kad jos gimda trūko ir iš jos išsprūdo dalis amniono maišo. Nors po aštuonių savaičių moteris pagimdė sveiką berniuką, jos nėštumas tikrai nebuvo įprastas.

Neįtikėtina šeštojo moters nėštumo nuotrauka, kurioje aiškiai matyti vaisiaus kojos ir pėdos amniono maiše, buvo paskelbta pranešime leidinyje „The New England Journal of Medicine".

Pranešimo autorius, akušeris ginekologas iš Anžė universitetinės ligoninės (Prancūzija) dr. Pierre'as-Emmanuelis Bouet pasakė „Live Science", kad tai itin retas atvejis, ir jis pats tokį pamatė pirmą kartą. Medicinos literatūroje iš viso užfiksuoti vos 26 tokie atvejai.

Pranešime rašoma, kad motinos gimdoje atsivėrė 2,5 cm plyšys, pro kurį išlindo dalis amniono maišo (9 cm x 12 cm x 9 cm).

Besilaukiančias mamas, kurios tai perskaičiusios nervingai ėmė spausti savo pilvus su būsimaisiais futbolininkais / balerinomis, galime nuraminti – gimda įplyšta ne nuo kūdikio spyrio.

Minėtoji prancūzė, kuri iki tyrimo ultragarsu nejuto jokių simptomų, prieš tai buvo gimdžiusi penkis kartus, ir visus penkis kartus jai buvo atliktas cezario pjūvis.

Dr. P. Bouet teigimu, gimdos plyšimo rizika moteriai padidėjo būtent dėl operacijų.

Jis paaiškino, kad gimdymai susilpnino gimdos sieneles. Nors plyšimas atsirado ne toje pačioje vietoje, kur liko randas po operacijos, vis dėlto netoli tos vietos.

„Vieta gimdos sienelėje, kur liko randas po operacijų, yra stipri, bet sienelė aplink tą vietą tapo trapesnė", – paaiškino dr. P. Bouet ir pridūrė, kad dėl padidėjusios apkrovos nėštumo metu gimda toje susilpnėjusioje vietoje ir įplyšo.

Jis taip pat paaiškino, kad įplyšus gimdai, kyla potenciali rizika, kad ji gali plyšti toliau, gali būti išprovokuotas pirmalaikis gimdymas, gali tekti pašalinti gimdą, taip pat atsirasti placenta accreta pavojus (kai po gimdymo placenta neatsiskiria nuo gimdos sienelės). Be to, gali plyšti ir amniono maišas.

Prancūzė ir jos vyras nusprendė tęsti nėštumą, atidžiai stebimi gydytojų.

Praėjus aštuonioms savaitėms, 30-ąją nėštumo savaitę gimdos plyšys pailgėjo iki 5 cm. Iš gimdos išsprūdo ir didesnė amniono maišo dalis. Galiausiai iš gimdos išlindo ne tik vaisiaus kojos, bet ir pilvas. Šioje stadijoje gydytojai nusprendė atlikti moteriai cezario pjūvį. Gimė sveikas berniukas, sveriantis 1,385 kg.

Praėjus šešiems mėnesiams nuo gimdymo, mama ir kūdikis jaučiasi puikiai, teigiama pranešime.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis