Socialinis projektas atskleidžia nepagražintą ir neretušuotą motinystę Lietuvoje

Be specialaus makiažo, specialiai sutvarkytų namų ar fotosesijai sušukuotų vaikų. Tokios natūralios moterys užfiksuotos socialiniame fotografijos projekte „Mamystė", kurio metu yra fotografuojama mamų kasdienybė.

Socialinis fotografijos projektas „Mamystė" piešia psichologinį šiuolaikinės mamos portretą

„Šiuo projektu norime atkreipti visuomenės dėmesį į mamas, kaip svarbią ir didelę visuomenės dalį, skatinti tarpusavio supratimą ir pagarbą. Keliame klausimus, kada ir kaip moteris psichologiškai tampa mama, kokie yra motinystės iššūkiai ir džiaugsmai, bei ko reikia, kad moteris jaustųsi laiminga šiame vaidmenyje", – pasakojo projekto idėjos autorė, Všį „Mamystė" vadovė Aušra Paukštytė.

Projekte dalyvauja skirtingo amžiaus vaikus auginančios mamos. Jos yra kalbinamos ir fotografuojamos savo kasdienės rutinos metu, dažniausiai namie, vaikų žaidimo aikštelėje, pakeliui į mokyklą ar darželį. Stengiamasi, kad interviu netrukdytų natūraliam šeimos ritmui. Kartą per savaitę skaitytojams projekto interneto puslapyje ir feisbuko grupėje yra pateikiama nauja istorija. Projekto metu planuojama iš viso užfiksuoti 50 mamų kasdienybę.

Lauros Vansevičienės nuotr.

Pasak A. Paukštytės, motinystė nėra tikslinis mokslas, todėl nėra ir jokio būdo įrodyti, kad viską darai teisingai. Informacijos apie vaikų auginimą yra daug. Ji, net ir išleista tais pačiais metais, prieštarauja viena kitai, nes egzistuoja absoliučiai skirtingos auklėjimo mokyklos. Todėl galima pastebėti mamų susipriešinimą vaikų auginimo klausimais. Bet projekto rengėja džiaugiasi tokiu dideliu dalyvių ir skaitytojų aktyvumu ir noru dalintis savo patirtimi.

Lauros Vansevičienės nuotr.

„Kalbiname labai skirtingas mamas. Skiriasi jų požiūris, nuomonė ir kasdienybė. Jau sutikome teisininkių, siuvėjų, valstybės pareigūnių, mokslininkių. Kiekviena jų turi savo unikalią istoriją, bet vaikai yra bendras vardiklis visoms", – sakė A. Paukštytė.

Lauros Vansevičienės nuotr.

„Mamystės" projekto fotografė – Laura Vansevičienė, šiuo metu daugiausiai dirbanti Lietuvos teatro scenoje. Ji yra surengusi tris asmenines parodas, darbai nuolat publikuojami Lietuvos ir užsienio spaudoje.

„Aš, dirbdama su šeimos fotografija, esu įpratusi, kad tiesa dažnai retušuojama ir seneliams yra dovanojamos tik besišypsančios šeimynos nuotraukos. Todėl šįkart yra nuostabu fiksuoti šeimos, mamos ir moters realybę", – teigė L. Vansevičienė.

Lauros Vansevičienės nuotr.

Fotografijos projektas „Mamystė" truks metus. Projekto pabaigoje bus surengtos fotografijos parodos ir bus išleista fotografijų knyga, kurioje iš visų per metus kalbintų herojų bus lyg iš dėlionės nupieštas įvariaspalvis, sudėtingas ir realus šiuolaikinės Lietuvos mamos paveikslas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis