Sugrįžtanti MAMŲ MUGĖ kviečia šeimas gyventi ekologiškai ir taupiai

Išaugti drabužėliai, pabodę žaislai, per mažos kėdutės – ką su jais daryti? Šis klausimas nuolatos persekioja daugelį tėvelių, auginančių mažamečius vaikus.

Vaikai greitai auga, o nereikalingų, bet vis dar puikios būklės daiktų daugėja. Ką tokiu atveju daryti? Ruoštis į „Mamų mugę“! Rugsėjo 21-24 dienomis Vilniuje verslo centre „Gariūnai“ vykstanti mugė kvies visus tėvelius atrasti naują kelią į ekologišką ir aplinkai naudingą žiedinės ekonomikos koncepciją.

"Mamų mugė" – didžiausia Baltijos šalyse vaikiškų (iki 14 m.) ir nėščiųjų prekių komiso ir labdaros mugė, kurioje už simbolinę kainą galite parduoti išaugtus ir nebenaudojamus vaikiškus drabužius bei daiktus ir įsigyti savo vaikams tinkamus.

„Manau, kad pagrindinė „Mamų mugės“ mintis yra „šeima – šeimai“. Šaunu yra tai, kad galime ištiesti pagalbos ranką kitoms šeimoms. Vaikas greita auga ir daiktai tampa nevartojami, nereikalingi. Nebūtina jų išmesti – galime suteikti galimybę kitoms šeimoms pasinaudoti naudingais daiktais. Mamų mugėje galima rasti visko, ko gali prireikti laukiantis ir auginant vaikus iki 14-os metų. Asortimente yra ne tik drabužėlių, bet ir batų, žaislų, knygų, sporto atributikos, vėžimėlių, kėdučių ir daug kitų vaikams reikalingų daiktų“, - teigė savanorių koordinatorė Kristina Savickytė - Damanskienė.

DELFI / Andrius Ufartas

Du kartus per metus rengiama „Mamų mugė" yra puiki išeitis jauniems tėvams apsipirkti patogiai, greitai ir pigiai. Renginyje dirbančių sąvanorių teigimu, neverta išleisti daug pinigų naujiems daiktams - „Mamų mugėje“ galite rasti platų pasirinkimą sezoninių drabužėlių, batų, žaislų, kūdikių priežiūros priemonių, knygų ir kitų naudingų daiktų. Taip pat vertėtų nepamiršti, kad neparduoti daiktai ir drabužėliai atitenka labdarai.

„Prie „Mamų mugės“ prisidėjau vedina antrinio panaudojimo idėjos ir, žinoma, pasinaudoju galimybe įsigyti pigesnių rūbų, žaislų, kitų daiktų. Man labai patinka, kad viskas vienoje vietoje, po vienu stogu. Sakyčiau, kad pagrindinis mugės tikslas yra skatinti tėvus vartoti protingai ir atsakingai“, - apie sprendimą prisidėti prie mugės pasakoja Prieraišiosios tėvystės centro direktorė Ieva Dapšauskė.

Didesnis dėmesys ekologijai

Vaikai greitai auga ir dar visai neseniai pirkti drabužėliai tampa per maži ir netinkami nešiojimui. Šiandienių technologijų dėka džinsinės kelnės yra pasiuvamos vos per 9 minutes. Per metus pasaulyje jų pagaminama apie 2 mlrd. Tuo tarpu 9 mlrd. tonų tekstilės atliekų kasmet atsiduria sąvartynuose. Skirtingų šalių skaičiavimais, per metus nejučia kiekvienas iš mūsų išmetame nuo 31 iki 55 kg tekstilės gaminių. Nenuostabu, kad tokie skaičiai siunčia žinią apie privalomą vartotojiškumo mažinimą ir metams bėgant „Mamų mugės“ renginys, siekiantis tausoti aplinką, tapo ne tik socialiniu, bet ir ekonominiu reiškiniu.

Būtent ekonomiškumas daugeliui tėvelių yra svarbiausias motyvas parduoti ir pirkti mugėje, tačiau dauguma jų pažymi ir kitą jiems svarbų motyvą - ekologiją. Lietuvoje šeimoms vis priimtinesnis gyvenimo būdas, skatinantis mažesnį ir atsakingesnį vartojimą. Pavyzdžiui, vos pusmetį naudota ir jau nebereikalinga vaikštynė nėra nebereikalingas daiktas, kurį tiesiog reikia išmesti. Ji puikiai tiks dar vienai šeimai, auginančiai truputį jaunesnį vaikutį.

„Jei pagalvoji, kad norėtum gyventi ekologiškiau, t.y. logiškiau, tai jau yra labai didelis žingsnis sąmoningumo link. Pirmiausia, reikia pabandyti. Šiandien aplinka puikiai sukurta, kad būtų galima be vargo ieškoti ekologiškų, sveikų ir naudingų alternatyvų“, - teigia Prieraišiosios tėvystės centro direktorė Ieva Dapšauskė.

Domėjimasis ekologija – iš vaikystės patirties

Norint skatinti ekologijos koncepciją, labai svarbu yra atkreipti dėmesį į vaikų auklėjimą. Nuo pat pirmųjų dienų gerą pavyzdį matydamas vaikas išmoks atsakingai ir tinkamai elgtis su aplinka. Daugelis pedagogų siekia ištirti, kaip plėtojasi vaikų žinios apie taršą, planetos saugojimą ir ekologiją. Manoma, jog šių problemų suvokimas vystosi taip pat kaip bet kokios kitos problemos suvokimas. Tyrimai rodo, kad ankstyvieji vaikystės metai yra svarbus laikas, norint vaiką supažindinti su ekologija ir aplinkosauga. Taip pat reiktų nepamiršti, jog vaikus galima mokyti ir per darbus, kuriuos dėl planetos išsaugojimo darome mes patys.

„Kaip vaikus supažindinti su ekologija ir paskatinti tausoti aplinką? Žinoma, savo pavyzdžiu. Pirmagimis labai anksti susipažino su šiukšlių rūšiavimu, nes vos išmokęs ropoti nuolat tikrindavo ar teisingai tėvai rūšiuoja, o sulaukęs metukų pats gebėjo įmesti popierių ar plastiką į atitinkamą šiukšliadėžę. Kurį laiką namuose sklandė labai populiari frazė, kurią mažyliai net užsukusiems svečiams kartodavo: ,,Mes saugome elektrą ir vandenį“. Tai greičiausiai tėčio pasakyti žodžiai, tačiau ištarti dvimečio, jie priverčia susimąstyti. Vaikai mus nuolat moko ar primena seniai užmirštas tiesas, nes jiems tai visiška naujiena. Kalėdų rytą – dovanos, o po to žygis prie konteinerio su spalvotomis dovanų pakuotėmis. Su sūnumi ilgokai šąlom, kol nusprendėme, kaip teisingiausia būtų atskirti plastiką, popierių, raištelius, kaspinėlius ir daugybę gražių, bet jau nebereikalingų dekoratyvių detalių. Priėjome prie išvados – kam pakuoti dovanas, jei išlupti sunku, o dar ir krūvą šiukšlių reikia sutvarkyti“, - apie ekologijos suvokimą pasakoja „Mamų mugės“ savanorė, Prieraišiosios tėvystės centro direktorė Ieva Dapšauskė.

Mamų mugė – socialinis projektas, apjungiantis daugiau nei 20.000 šeimų ir teikiantis labdarą. Mamų mugės tikslas – skatinti atsakingą vartojimą ir savanorystę bei remti šeimas, auginančias vaikus. Daugiau informacijos rasite „Mamų mugės" interneto svetainėje www.mamumuge.lt.

DELFI / Andrius Ufartas

Jūsų dėmesiui - akimirkos iš pavasarį vykusios MAMŲ MUGĖS.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis