Sunkioms ligoms galima pasiruošti iš anksto

Net ir labai sunki liga nereiškia gyvenimo pabaigos. Specialistai ragina pasiruošti kritiniams atvejams ir pasirūpinti, kad susirgus pakaktų lėšų tiek gydymui, tiek kasdienėms išlaidoms.

Lietuvoje vien tik vėžiu serga apie 100 tūkst. žmonių. Nacionalinio vėžio instituto (NVI) leidinio „Vėžys Lietuvoje 2012 metais" duomenimis, daugiau nei 23 tūkstančiai žmonių, sergančių onkologinėmis ligomis, gyvena 10 ir daugiau metų. Net susidūrus su tokia liga gyvenimas dažniausiai tęsiasi, bet jo kokybė labiausiai priklauso nuo to, kaip žmogus pasiruošia kritiniams atvejams.

Praėjus penkeriems metams po to, kai jiems buvo nustatyta prostatos vėžio diagnozė, vyrų išgyvenamumo rodiklis siekia 99,9 proc. Krūties vėžiu susirgusių moterų išgyvenamumo rodiklis per penkerius metus – 74,1 proc. Tarp skirtingų vėžio rūšių egzistuoja didžiuliai skirtumai. 2012 metų pabaigoje Lietuvoje buvo 19 tūkst. vyrų, sergančių prostatos vėžiu, iš kurių beveik 8 tūkst. gyveno su vėžio diagnoze 5 ir daugiau metų. Krūties vėžiu sergančių moterų buvo 13,5 tūkst., iš jų kiek daugiau nei 8 tūkst. gyveno su vėžio diagnoze 5 ir daugiau metų.

Galimybė pasveikti

Net jei Jums buvo diagnozuota kritinė liga (pvz., vėžys, insultas, infarktas ar kt.), gyvenimas gali tęstis dar ilgai. Baisia diagnoze gyvenimas nepasibaigia, todėl reikia pasirūpinti, kad sunkios ligos nesugriautų gyvenimo. Iš anksto apgalvoję ir pasiruošę kritinės ligos atvejui, galėsite ne tik kokybiškai pasirūpinti savo sveikata, bet ir išsaugoti savo pragyvenimo šaltinį ar bent dalį jo.

Kartais net sveika gyvensena nereiškia, kad išvengsite kritinės ligos. Bet nepaisant baisios diagnozės, gyvenimas tęsiasi, o galimybių pasveikti ar kokybiškai gyventi su diagnozuota liga būna daugiau, jeigu nereikia rūpintis pragyvenimo šaltiniu. Tokiu atveju gali padėti kritinių ligų draudimas.

Kritinių ligų draudimo išmoka – valstybės neapmokestinama vienkartinė išmoka, mokama nustačius draudimo sąlygose numatytą diagnozę arba atlikus atitinkamą chirurginę operaciją. Jeigu nuo kritinių ligų draudžiamasi „Mandatum Life", draudėjas gali savo nuožiūra pasirinkti, kaip jis naudos tokią išmoką, kuri gali siekti 100 tūkst. eurų. Kritinių ligų draudimą šioje bendrovėje galima rinktis sudarant gyvybės draudimo sutartį.

Metų atlyginimo dydžio išmoka

Tinkamą draudimo kritinės ligos atvejų sumą galima apskaičiuoti pagal tai, kiek pajamų prarasite. Draudimo specialistai rekomenduoja nuo kritinių ligų apsidrausti savo metinių pajamų sumai, tačiau draudimo suma gali būti bet kokia ir siekti 100 tūkst. eurų.

Skirtingos draudimo bendrovės taiko skirtingas draudimo sąlygas. Pvz., pagal „Mandatum Life" sąlygas kritinės ligos, sveikatos sutrikimai ir procedūros, dėl kurių draudėjas įgyja teisę į draudimo išmoką, yra tokios: vėžys, miokardo infarktas, insultas, vainikinių širdies kraujagyslių šuntavimo operacija, inkstų funkcijos nepakankamumas, vidaus organų transplantacija, galūnių, jų funkcijų netekimas, išsėtinė sklerozė, aklumas, trečiojo laipsnio nudegimai, aortos operacijos, širdies vožtuvo pakeitimas ar funkcijos atstatymas, kurtumas, kalbos praradimas, išsėtinė sklerozė, Parkinsono ar Alzheimerio liga žmonėms iki 60 metų, nepiktybinis galvos smegenų auglys, neįgalumas (visiškas ir nuolatinis darbingumo praradimas).

Daugiau nei kas penktam jaunesniam nei 65 m. amžiaus Lietuvos gyventojui yra diagnozuojama kritinė liga – vėžys, miokardo infarktas ar insultas. Labai dažnas iš jų susiduria su ne tik su baisia diagnoze, bet ir su pinigų trūkumu tiek gydymui, tiek kasdieninėms reikmėms.

Nustačius rimtą diagnozę, Lietuvoje mokama 80 proc. atlyginimo iki grįžimo į darbą arba iki tol, kol nustatomas gyventojo darbingumo lygis. Tačiau taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad ligos pašalpos dydis pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus negali viršyti 1139 eurų kas mėnesį. Jei žmogus be pertraukų serga ilgiau kaip 4 mėnesius, kviečiama gydytojų konsultacinė komisija, kuri sprendžia dėl tolesnio asmens gydymo ir jo laikinojo nedarbingumo.

Jei būsite apsidraudę kritinių ligų draudimu, Jums neteks laukti reikalingų pažymų ar kitokių dokumentų – lėšos apsidraudusiajam pervedamos nedelsiant. Draudimo įmokos dydis priklauso nuo apsidraudusiojo amžiaus, sveikatos įvertinimo, gyvenimo būdo ir norimos sukaupti sumos.

Prieš priimant sprendimą sudaryti gyvybės draudimo sutartį, atidžiai susipažinkite su sutarčiai taikomomis draudimo taisyklėmis (atkreipkite dėmesį į draudžiamuosius ir nedraudžiamuosius įvykius), kainynu, kitomis draudimo sutarties sąlygomis bei pasikonsultuokite su specialistu.

Tūkstančiai eurų – vien ligų gydymui

42-erių metų vilnietė Jūratė V. pasakoja, kad išgirdus krūties vėžio diagnozę buvo labai sunku susitaikyti su tuo, kad būtent ją palietė liga.

„Sutikau nemažai moterų su tokia pačia diagnoze, mačiau, kaip žodis „vėžys" pakeičia gyvenimą, tačiau dabar tikrai žinau, kad ir su vėžiu galima gyventi, ypač, jei galima neapsunkinti savęs dėl reikalingų lėšų", - patirtimi dalijasi moteris. Anot jos, medikai teikia visą pagalbą, kuri yra numatyta, tačiau norint sustiprinti organizmą reikia nemažai lėšų išleisti reabilitacijai, įvairiems papildams, o ką jau bekalbėti apie onkologinius ligonius konsultuojančio psichologo paslaugas, kurios dažniausiai reikalingos ilgesnį laiką ir gali kainuoti daugiau nei tūkstantį eurų.

Jūratė prisimena, kad psichologo konsultacijos buvo labai reikalingos tiek pačioje pradžioje, tiek vėliau, įsibėgėjus gydymui.

„Labai svarbu nepasiduoti, nenurašyti savęs, tam reikalinga specialistų pagalba, nes tikrai ne kiekvienam tokioje sudėtingoje situacijoje užtenka stiprybės gyventi įprastą gyvenimą," - patirtimi dalijasi su liga jau kelerius metus gyvenanti moteris.

Šaltiniai: Nacionalinis vėžio institutas, „Sodra", Higienos institutas.

DĖMESIO! KONKURSAS!

„Mandatum Life“ kviečia dalyvauti žaidime: atsakykite į klausimą ir laimėkite dovanų čekį sveikatingumo procedūroms. Konkursą rasite čia: "Mandatum Life" žaidimas.

Norėdami daugiau sužinoti apie „Mandatum Life“ teikiamas paslaugas, spauskite ČIA.

Užsakymo nr.: PT_70948338

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis