Tėtis paviešino naujagimio nuotrauką: anoniminis komentaras išgelbėjo nuo nelaimės

Socialiniuose tinkluose jauni tėčiai ir mamos neretai publikuoja savo atžalų nuotraukas. Nors ši tendencija ir sulaukia kritikos, pasitaiko atvejų, kai toks nuotraukų paviešinimas išgelbsti vaikui sveikatą ar net gyvybę.

Feisbuko įkūrėjas Markas Zuckerbergas, neseniai tapęs tėčiu, mielai publikuoja savo dukters nuotraukas. Jis viešai pasidalijo akimirkomis, kaip pirmą kartą su dukryte buvo baseine ar kai ji gavo pirmąjį skiepą.

Tai natūralus jaunų tėvų noras pasidžiaugti savo atžalomis: toli gyvenantys giminaičiai, draugai gali pamatyti nuotraukas ir taip neakivaizdžiai dalyvauti šeimos gyvenime.

Tačiau mažų vaikų nuotraukų talpinimas socialiniuose tinkluose sulaukia ir skeptiškų nuomonių. Yra sakančių, kad viešinti vaikų nuotraukas yra nesaugu (nežinia, kur jos nukeliaus ir į kieno rankas paklius), be to, esą taip pažeidžiamos vaiko teisės, nes neatsiklausiama jo nuomonės, ar jis sutinka būti aptarinėjamas viešai.

Tačiau yra atvejų, kai nuotraukų viešinimas turėjo teigiamos naudos. Vienas iš paskutiniųjų pavyzdžių - ką tik išmaudytos naujagimės nuotrauka.

Joje susiraukusi mažylė susupta į rankšluostį, kaip paaiškėja iš tėčio prierašo - ką tik išmaudyta. Maudynės kūdikiui akivaizdžiai nepatiko, taip parašė ir jaunas tėtis.

View post on imgur.com

„Reddit“ vartotojai šią nuotrauką priėmė šiltai ir negailėjo gražių komentarų. Nosytę suraukusi mažytė atrodo iš tiesų linksmai.

Tačiau vienas komentaras išsiskyrė iš kitų.

"Ar jos akytės nėra pageltusios? Visa nuotrauka šiek tiek gelsva. Iš nuotraukos taip atrodo. Gali būti, kad tai įprasta fiziologinė naujagimių gelta. Jeigu jos akių baltymai yra pageltę, oda taip pat, ir to nematė gydytojas, būtų gerai jam pasirodyti". Tokį komentarą parašęs interneto vartotojas pasirašė slapyvardžiu "Paranojiškas vaikų gydytojas".

Nuotrauką patalpinęs tėtis nepraleido šios žinutės pro akis ir su mažyle pasirodė gydytojui. Pasirodo, virtuali diagnozė buvo tiksli, mergaitei buvo skirtas gydymas. Jei naujagimių gelta padidėja iki kritinio lygio ir nėra gydoma, ji gali būti be galo pavojinga vaikui.

Daugiau ar mažiau pageltonuoja daugiau kaip pusė visų naujagimių. Fiziologinė naujagimių gelta praeina savaime ir yra nepavojinga. Tačiau jei bilirubino kiekis kraujyje viršija normas, tai tampa pavojinga. Prieš išrašant naujagimį iš ligoninės namo, jauniems tėvams paaiškinama, kaip stebėti geltos intensyvumą. Tėvai turi būti atidūs ir prireikus nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Vida Press

Naujagimių gelta pavojinga tampa tada, kai vaikas pageltonuoja visas – ir veidas, ir oda, ir padai. Tokiu atveju bilirubinas gali patekti į smegenis ir joms pakenkti taip, kad vaikas gali likti kurčias ir neįgalus.

Naujagimių gelta gydoma fototerapija - mėlyna šviesa.

Šiuo atveju istorija pasibaigė laimingai, ir tėvai yra dėkingi anoniminiam komentatoriui, kuris išgelbėjo jų dukterį nuo skaudžių geltos pasekmių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis