Tiesa ir mitai apie delfinų terapiją

Delfinų terapija - paplitęs gydymo ir reabilitacijos būdas visame pasaulyje. Daugelyje šalių esantys delfinariumai, akvariumai, okeanariumai ar kiti vandens pramogų centrai siūlo išbandyti delfinų terapiją.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Ko bijo vyrai, lydėdami žmoną į gimdymo namus?
Kodėl vis garsiau kalbama, kad K.Middleton gali laukti dvynukų?

Pasaulinė patirtis

Šiandien efektyviausiai ir kokybiškiausiai delfinų terapiją taiko JAV ir Izraelio specialistai. Tiesa, už tokią terapiją Amerikoje galima pakloti keliolika tūkstančių dolerių, tačiau čia su delfinais ir žmonėmis dirbama jau daug metų. Oficialiais duomenimis, Floridos delfinariume kasmet terapijai priimami 400 žmonių, daugiausiai iš jų vaikai su autizmo sutrikimu.

Delfinų terapija taip pat plačiai taikoma netoli Lietuvos esančioje Ukrainoje. Čia beveik dvidešimties metų delfinų terapijos patirtimi besidalijantys specialistai pradėjo viešai kalbėti apie tai, jog delfinai – ne tik teigiamas emocijas, bet ir gydančias bangas skleidžiantis gyvūnas.

Čia dirbantys specialistai jau kelia teorijas apie tai, jog delfinų skleidžiamos bangos ir spinduliai veikia gydančiai, padeda susitvarkyti žmogaus motorikai ir koordinacijai.

Lietuvoje taip pat taikoma delfinų terapija išskirtiniems vaikų sergamumo atvejams. Kaip rodo rezultatai, beveik 90 proc. sergančių vaikų po terapijos pagerėjo motorika, žvilgsnio sutelkimas, pasitikėjimas savimi.

Vida Press

Terapijos eiga

Terapija dažniausiai taikoma vaikams įvairių susirgimų atvejais. Pavyzdžiui, visame pasaulyje autizmo spektro sutrikimą turintys vaikai siunčiami į delfinų terapiją, kur jie išmoksta ne tik susikoncentruoti, bet ir tinkamai reaguoti į aplinką. 

Pažintis

Prieš kiekvieną terapiją pirmiausia vaikas supažindinamas su delfinu. Pirmasis užsiėmimas yra ypač svarbus. Jo metu specialistas supažindina delfiną su vaiku: jie turi vienas kitą pamatyti, pajausti, pabūti šiek tiek kartu. Kartais vykdoma tokia praktika, jog delfinariume paliekamas ne vienas delfinas, ir gyvūnas tarsi pasirenka vaiką pats, prie jo pirmas priplaukdamas.

Žvilgsnis

Terapijos metu labai daug dėmesio skiriama vaiko žvilgsnio koncentravimui. Delfinų terapijos metu vaikas kartu su delfinu turi atlikti užduotis, lavinančias žvilgsnio sutelkimą. Dažniausiai tai elementarios užduotys: kamuolio metimas, delfino suradimas, žiedo užmetimas ir t.t.

Koordinacija

Labai svarbu delfinų terapijos metu lavinti vaiko koordinaciją. Tam terapijos užsiėmimuose paprasčiausiai žaidžiami įvairūs žaidimai, kurių metu reikia atrasti reikiamos spalvos žiedą vandenyje su delfinu, paliesti delfino nosį ar peleką. Tokie paprasti uždaviniai sergančiam vaikui kartais yra sunkiai įveikiami, tačiau delfinas yra toks gyvūnas, kuris nuolat įkvepia ir padeda, todėl vaikui norisi atlikti užduotis ir tai padaryti kuo geriau. Atlikdamas specialias užduotis, vaikas po truputį tobulėja, ugdo ar stiprina tam tikrus gebėjimus.

Bendravimas

Labai svarbi terapijos dalis – mokymasis bendrauti. Neįgalūs vaikai gali turėti bendravimo problemų:  jie jaučiasi "kitokie", kartais mano, kad yra blogesni už kitus ir dėl to aplinkinių nemėgstami. Kuo mažiau bendraujama, tuo sunkiau suvokti, koks tas bendravimas turi būti. Delfinai yra itin komunikabilūs gyvūnai, todėl jie greitai gali išmokyti tinkamai bendrauti.

Delfinas padeda vaikui suprasti, ką reiškia draugystė, nes visuomet jį pasitinka atėjusį į terapiją, visuomet jam padeda atlikti užduotis. Taip pat delfinas tampa vaiko mokytoju ir parodo, kaip reikia atlikti užduotis, kaip bendrauti jam patinka. Jei vaikas kamuolį delfinui meta per stipriai ir negražiai, delfinas atsakys tuo pačiu, parodydamas, jog taip bendrauti nemalonu ir nepriimtina.

Savijauta

Buvimas vandenyje, judėjimas ir plaukimas priverčia organizmą veikti ypač aktyviai. Specialistai nuolat tvirtina, jog gydymas vandenyje yra labai efektyvus. Kuomet sergama sunkiomis ligomis, sutrikusi motorika, vaikams sunku valdyti savo kūną, raumenys būna per daug įsitempę, delfinų terapija padeda atsipalaiduoti ir savo kūną jausti geriau.

Baimė

Labai svarbi delfinų terapijos dalis – ugdyti gebėjimą pasitikėti savimi. Kuomet sergantis žmogus pabūna su tokiu nuoširdžiu gyvūnu, kaip delfinas, pradeda labiau pasitikėti ne tik savimi, bet ir kitais. Taip išnyksta ligos baimė, baimė likti nesuprastam, įskaudintam, paliktam. Delfinų terapija dovanoja daug teigiamų emocijų. 

Vida Press

Terapija – ne vaistai

Kartais tėvai, kurių vaikai serga, pasinaudoja proga ir išvykę į užsienį poilsinės kelionės metu taiko delfinų terapiją, manydami, jog tai pagrindinis ar paskutinis gydymo būdas. Iš tiesų delfinų terapija daugiausiai skirta emocinei būsenai pagerinti.

Labai svarbu suvokti, jog terapija neatstoja medikamentų, specialistų teikiamų procedūrų ar specialiosios pagalbos, kuri gali būti reikalinga vaikui. Specialistai visuomet įspėja atvykusius ligonius, jog delfinų terapija turėtų būti labiau vertinama kaip sveikatingumo programa, padedanti žmogui atsipalaiduoti ir įveikti vidines baimes. Tai reiškia, jog ji daugiau padeda, nei iš tiesų gydo rimtas ligas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis