Unikalus lietuvės mokslinis tyrimas: kompiuteris ir vaiko smegenys

Spalio mėnesio žurnalą TAVO VAIKAS pristato redaktorė Gitana Šeštokienė.

Eglė Radvilė yra VGTU IT centro vadovė. „Kad užimtum tokias pareigas, turi būti kažką pasiekęs, daktaro laipsnis yra minimumas, kurio reikia, kad galėtum į jas bent pretenduoti. Man jo trūko.

Informatikos srityje disertacija yra beveik utopija, nes ji pripažįstama tik tada, kai padarai kažką nauja, o informacinės technologijos visame pasaulyje yra „ant bangos“, kompanijos, tarkim, „Microsoft“, „Apple“, į tyrimus investuoja milijonus, juos atlieka geriausi pasaulio mokslininkai, o aš – viena.

Supratau, kad tik padariusi kažką labai keista ir nauja, galėsiu „prasiveržti“. Kaip tik tuo metu vyko 2012 m. futbolo čempionatas ir „Samsung“ žadėdama įspūdingą, didelės raiškos vaizdą pradėjo reklamuoti lenktus monitorius. Pamaniau: „O kaip yra iš tikrųjų, ar tikrai šis monitorius toks wow?“ Reklama yra reklama, o kaip yra iš tikrųjų? Pradėjau galvoti, kas galėtų pasakyti tiesą, kas dar turi aplinkos, t. y. reklamos pažadų, nuomonių, nepažeistas smegenis?

Juk tai yra vaikai! Tik jie nekreipdami dėmesio į nieką gali pasakyti, jiems tikrai patogu ar nepatogu, patinka ar nepatinka.“

Eglės tyrimas truko ketverius metus, vienus tiriamuosius keitė kiti, O sūnus Kipras užaugo su smegenų skaitytuvu ant galvos.

Žurnalas "Tavo vaikas"

Ką Eglė nustatė, rasite naujausiame, spalio mėnesio, „Tavo vaiko“ žurnale. Jis, beje, šį mėnesį išėjo net 132 p.!

Elzos iš „Ledo šalies“ fenomenas. Prieš trejus metus kinų ekranuose pasirodęs filmas „Ledo šalis“ tikrąja ta žodžio prasme „apsėdo“ milijardus mergaičių (gal ir berniukų) visame pasaulyje.

Filmas gražus ir įkvepiantis, tačiau nerimą kelia tai, kad „apsėdimas“ pasireiškia labai konkrečiais pavidalais: suknelėmis, bateliais, kojinaitėmis, dantų šepetukais, rankinėmis, herojų atvaizdais ir, žinoma, lėlėmis Ana ir Elza. Vienos lėlės dainuoja, kitos keičia plaukų spalvą, vienų ilga kasa kabo ant šono, kitų – ant nugaros, vienų suknelės rožinės, kitų – melsvos ir mergaitėms jų reikia visų. Visų! Kodėl? Tai ir aiškinasi žurnalo redaktorė Eglė Racevičiūtė. Skaitykite žurnalo priedą „Vaikiško „ligos““.

Žurnalas "Tavo vaikas"

Augindami vaikus, dažnai susiduriame su dilema, kai reikia kur nors išeiti – vestis kartu, o gal geriau palikti auklei ar močiutei. Kaip vaiką paruošti žygiams į visuomenę, kad visi aplinkui būtų patenkinti, o mažasis žmogutis gautų daug teigiamų emocijų ir lavinimo naudos. Ir kaip netrukdyti kitiems, nes juk „mano laisvė baigiasi ten, kur prasideda kito laisvė.“ (I.Kantas) Apie tai skaitykite žurnalo redaktorės Rūtos Rukaitės str. „Į teatrą – kartu su vaiku“.

Žurnalas "Tavo vaikas"

Tęsiame skaitytojams labai patikusią temą ƒ„Vaikas klausia – tėtis atsako“. Šįkart išbandymų centre atsidūrė dainininkas Saulius Prūsaitis ir žurnalistas, rašytojas, laidų vedėjas Andrius Tapinas. Ar visus klausimus jie įveikė? (str. „Paaiškink drąsiai“).

Žurnalas "Tavo vaikas"

Viršelyje – Martyna ir Eva. „Zara Home“ apklotas.

Fotografės Nendrės

Mūsų viršelio herojės – tikros superherojės, nes fotografavosi vos 2 sav. amžiaus. Martyna ir Eva gimė 38 sav., išnešiotos ir sverdamos po 2,9 kg, jas skiria tik 5 min. Pirmoji pasaulį išvydo Martyna. Mergytės nėra identiškos dvynės, skiriasi net jų charakteriai, tai buvo matyti ir darant fotosesiją. Eva ramiai miegojo, o Martynos niekaip nepavyko užmigdyti. Dabar mažylėms – jau 1,5 mėn., charakterių skirtumai dar labiau išryškėję. Eva kantresnė, ramiai užmiega pati, jai nereikia net čiulptuko. Martyna reikalauja nuolatinio dėmesio, daugiau verkia, šalia nuolat kas nors turi būti, migdyti reikia čiūčiuojant ir liūliuojant.

Fotografės Nendrės

Įdomiausia tai, kad jei mergaitės mato viena kitą, gali ramiai pabūti, nes labai atidžiai tyrinėja sesę. Mama Toma (24 m.) sako, kad šiaip mergaitės ramios ir ji kol kas puikiai susitvarko viena, kol vyras grįžta iš darbo.

Ieškokite TAVO VAIKO visose prekybos vietose.

Norintys užsiprenumeruoti palankiausiomis sąlygomis, kviečiame užsukti ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis