Valgo tai, ko kiti nė už ką neimtų į burną

Antrojo vaikučio besilaukianti Michaela Martin iš Naujosios Zelandijos nėštumo metu turi retą valgymo ir psichikos sutrikimą - valgo tai, ko kiti nė už ką neimtų į burną.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Kaip rašo „Daily Mail", iš pradžių nėščioji pajautė nenumaldomą potraukį uostyti skalbimo miltelius. Vėliau šlapiu pirštu perbraukusi per skalbimo miltelius, ji jų netyčia įsidėjo į burną. Tai jai taip patiko, kad netrukus ji pakartojo, po to dar ir dar.

23 metų moteris suprato, kad tai nėra normalu, todėl pasiryžo sužinoti, kas jai. Moteriai buvo diagnozuotas „PICA sindromas" - toks psichologinis ir mitybos sutrikimas, kuomet žmogus jaučia nenugalimą potraukį valgyti tai, kas nevalgoma. Pavyzdžiui, žemes, popierių, stiklą, augalus, buitinės chemijos priemones ir netgi fekalijas.

Šį sindromą pirmasis kadaise aprašė dar Hipokratas. Šiandien jau žinoma, kad jis dažniau diagnozuojamas moterims ir vaikams, neretai pasitaiko būtent nėščiosioms.

Tai, kad nėštumo metu pasikeičia moters skonio ir uoslės receptoriai, nieko naujo. Kone kiekviena gimdžiusi moteris gali papasakoti iš savo patirties, kaip ėmė mėgti iki tol nevalgytus maisto produktus arba atvirkščiai, negalėjo net prisiliesti prie buvusių iki nėštumo mėgstamiausių patiekalų.

Tačiau minėtasis PICA sindromas yra rimtas psichologinis sutrikimas, kurio atsikratyti gali padėti tik specialistai. Kadangi nuo jo kenčiantys žmonės valgo nevalgomus dalykus, jis yra pavojingas, nes didelė tikimybė apsinuodyti ar paspringti.

Yra pastebėta, kad šis sindromas yra dažnesnis tarp žemesnio socialinio sluoksnio žmonių, taip pat būdingesnis šalyse, kur didesnis skurdo lygis.

Naujosios Zelandijos spaudoje aprašytoji nėščioji Michaela tikisi, kad su gimdymu pasibaigs ir jos valgymo keistenybės. Na, o kol kas ji mielai uosto ir ragauja skalbimo miltelius, jau yra susipažinusi kone su visais rinkoje esančiais skoniais bei turi savo mėgiamiausius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis