Vilniuje vykstanti „Mamų mugė" – draugiška šeimai ir aplinkai

Šį savaitgalį „Gariūnų" verslo parke šurmuliuoja tradicinė „Mamų mugė". Tai vienas laukiamiausių vaikus auginančių šeimų renginių, kuris vyksta jau 12-ą kartą.

„Mamų mugėje" kaskart dalyvauja ir apsiperka tūkstančiai šeimų. Kiekvienas atėjęs į šį renginį tampa ir labdaros projektų dalimi. Prisideda net tas, kuris tiesiog nusiperka mugėje rastą trokštamą daiktą.

„Kelis metus į mugę ateidavau tiesiog apsipirkti. Ieškodavau drabužėlių šventei ir kasdienai savo pirmam vaikui, vėliau ir antram. Mugė tapo neatsiejamu šiltojo ir šaltojo sezono pradžios ritualu, kur kartais neįtikėtinai pigiai nusipirkdavau ir egzotiškų, kitur nematytų vaikiškų prekių" – sako dabar jau ir mugės dalyvė Vaida Kondrotienė, 6 ir 8 metų vaikų mama, antrus metus skirianti laiką ir savanorystei.

Mugės dalyviai žino, kad dalį savo pelno gali skirti labdarai. Pirkėjai, rinkdamiesi prekes pastebi, kad ant kai kurių etikečių yra „rankytės su pinigėliu" piešinėlis. Tai reiškia, kad to daikto pardavėjas dalį ar net visą savo pelną skiria kilniam tikslui. Tokiu būdu ir pirkėjas prisideda prie labdaros projektų.

DELFI / Domantas Pipas

Jau kurį laiką piniginės aukos renkamos pirmam Lietuvoje Vaikų hospiso skyriui įsteigti. Vaikų hospiso skyrius steigiamas šalia jau veikiančio suaugusiųjų Pal. Kun. M. Sopočkos hospiso Vilniuje. „Šiuo metu laukiame leidimo statyboms išdavimo, taip pat renkame lėšas. Minimalios išlaidos tikslui įgyvendinti - 1 milijonas eurų. Vyksta labdaros koncertai, prisideda pavieniai aukotojai. Kai kurie jaunavedžiai mums skiria net savo vestuvines dovanas. Taip pat renkamos aukos šv. Mišių metu Lietuvoje, Europoje, JAV. Labai džiaugiamės, kad prisideda ir „Mamų mugė", – pasakoja hospiso projektų koordinatorė Aušra Taločkaitė. „Mamų mugės" dalyviai 2016 m. šiam tikslui paaukojo 3142,77 eurus, šiemet tikimasi surinkti du kartus daugiau aukų.

DELFI / Domantas Pipas

Mugės lankytojus prie įėjimo į mugę pasitinka labdaros organizacijos „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems" palapinė ir savanoriai. Algimanto Patacko vadovaujama įstaiga pasirūpina, kad neparduoti ir labdarai skiriami daiktai pasiektų sunkiau gyvenančius vaikus visoje Lietuvoje. „Siekiame, kad nepriteklių išgyvenantys, negalią turintys ar tiesiog materialiems daiktams pinigų stokojantys vaikai būtų tvarkingai apsirengę, apsiavę, turėtų vieną kitą naują žaislą ir knygą", – sako A. Patackas. Po paskutinės pavasarį vykusios mugės su savanorių pagalba buvo išskirstyta net 20 tūkstančių daiktų labdarai.

DELFI / Domantas Pipas

Su „Mamų muge" bendradarbiaujanti organizacija, artėjant renginiui, sulaukia laiškų iš atokiausių šalies vietovių, kuriuose rašoma, kokio dydžio bei paskirties daiktų vienai ar kitai šeimai reikia. „Po mugės įdedame daug jėgų rūšiuodami labdarą pagal poreikį. Vienokia labdaros siunta keliauja į kūdikių namus, kitokia į socialinės paramos centrus, neįgaliųjų organizacijas. Smagiausia, kai reikia sukomplektuoti siuntą konkrečiai daugiavaikei šeimai. Tada renkame ir dėliojame daiktus, galvodami apie tuos vaikus, kurie jau netrukus jais džiaugsis", – teigia mugės pirkėja, dalyvė ir savanorė V. Kondrotienė.

DELFI / Domantas Pipas

Jau 12-ą kartą vyksiančios „Mamų mugės" dalyviai ir pirkėjai ne tik pasirūpina savo vaikų gerbūviu, bet ir dalyvauja prasmingoje labdaros veikloje.

Akimirkos iš šių metų rudeninės „Mamų mugės“:

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis