Interviu su jauniausia Lietuvos ragana apie vaikus ir atsakomybę būti mama

Neringa Saladžė - jauniausioji Lietuvos ragana - yra dviejų mažų vaikų mama. Pokalbis su ja - apie nelengvą darbą būti mama ir vaikų auklėjimo iššūkius.

Pakalbinti dviejų vaikučių mamą, jauniausia Lietuvos ragana tituluojamą Neringą Saladžę iš Vilniaus, norėjome seniai. Titulas „ragana" sufleravo, kad jos namuose vyksta ypatingi dalykai, pavyzdžiui, tuo metu, kol mama skraido ant šluotos, vaikai mokosi burtų pradžiamokslio - kaip varlę paversti princu arba atvirkščiai.

Nors titulas „ragana" leidžia manyti, kad jos namuose vyksta ypatingi dalykai, pavyzdžiui, tuo metu, kol mama skraido ant šluotos, vaikai mokosi burtų pradžiamokslio - kaip varlę paversti princu arba atvirkščiai, tačiau iš tikrųjų ji įsisukusi į šeimos gyvenimą kaip ir kiekviena jauna Lietuvos mama.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Ko dažniausiai bijosi vaikai? 13 baimių ir patarimai, kaip jas įveikti
Spalvingas ir triukšmingas verslininkės I.Budrienės sūnaus Kerniaus aštuntasis gimtadienis

Rytas prasidėjo nuo dukters piešinio

Iš tiesų Saladžių namuose niekas varlių nekeri, o Neringa ant šluotos skraido nebent sapnuose. Ji - mylinti ir mylima dviejų vaikučių mama, apie kuriuos pasakojant moters balsas ir suvirpa iš jaudulio, ir suskamba iš pasididžiavimo.

Susitikti su Neringa Saladže sutarėme iš karto po jos šeimoje vykusio gimtadienių maratono. Mat rugsėjo 9 - ąją sūnui Laurynui suėjo devyneri metai, rugsėjo 14 -ąją dukrytei Nerijai - ketveri metai, dar po penkių dienų ir pati Neringa šventė savo gimtadienį.

Chemikės išsilavinimą turinti moteris parapsichologija, ezoterika, bioenergetika, žolininkyste, raganavimu ir kitais paprastam žmogui sunkiai suprantamais dalykais susidomėjo dar sėdėdama mokyklos suole. O kai gimė vaikai, jos pomėgių sąrašą papildė ir psichologija. Moteris perskaitė begalę knygų, dalyvavo daugybėje kursų, tam, kad geriau suprastų savo vaikų psichologiją ir padėtų jiems augti.

„Tikrai nenoriu sakyti, kad esu ideali mama, ne, aš esu normali mama. Manau, kad gyvenime turi būti visko, todėl ir mūsų šeimoje būna dienų, kai baramės, būna dienų, kai myluojamės.

Štai šiandien ryte, prieš susitinkant interviu, ketverių metų dukra nupaišė piešinį ir padovanojo man sakydama: „Mamyte, čia tau". Žiūriu, „mama" piešinyje šypsosi, žvelgia didelėmis akimis, aplink pripiešta daug širdučių... Vadinasi, esu mylima. Pagalvojau, kaip simboliška, ji juk nežino, kad einu duoti „mamiško" interviu".


Neringa Saladžė mėgsta gilintis į vaikų piešinius. Asmeninio arch. nuotr.

Mama tapo 21-erių

Pirmagimio Lauryno jauniausioji Lietuvos ragana susilaukė dar būdama studente. Džiaugsmą ir pasididžiavimą tapus mama netrukus papildė ir rūpestis - nuo pat mažų dienų sūnui išryškėjo didelis aktyvumas.

„Dievas atseikėjo su kaupu. Sunki patirtis paskatino mane domėtis, kaip galiu sūnui padėti pati. Domėjausi pagalba hiperaktyviems vaikams, nes neradau jos tiek, kiek maniau reikiant. Žinau, ką reiškia auginti hiperaktyvų vaiką, kokia tai kasdienė įtampa ir atsakomybė. Nenorėjau palikti visko savieigai, todėl kiekviena diena man buvo savotiškas iššūkis - kaip dar galiu jam padėti, ką dar padaryti?

Devynerius metus taip ir gyvenu, kasdien ieškodama naujų galimybių. Esu išstudijavusi daugybę literatūros, domiuosi užsienio patirtimi, todėl neretai sulaukiu klausimo, ar tik nesu psichologė pagal profesiją", - pasakoja pašnekovė. Po penkerių metų gimė dukrytė Nerija, kurią moteris vadina ramybės eliksyru.

Neringa Saladžė burtais ir magija domisi nuo šešiolikos metų.
Asmeninio archyvo nuotr.

Motinystei ir tėvystei mūsų niekas neruošia

Neringa Saladžė didžiuojasi būdama mama, tačiau apgailestauja, kad tai mūsų visuomenėje nėra vertinama, ir motinystei bei vaikų auginimui mūsų niekas neruošia: „Mokykloje mokoma daug dalykų, yra daug kalimo, bet joje vaikai visiškai neruošiami gyvenimui. Kodėl pas mus daug skyrybų? Kodėl tiek nelaimingų ir nuskriaustų vaikų? Uždaras ratas, nes mes vaikų nemokome esminių dalykų - kas yra šeima, namai, kad auginti vaikus yra sunku, kad gyventi šeimoje yra sunkus darbas.

Manau, svarbu apie tai kalbėti dar mokykloje, įtraukti į ugdymo planus. Pamirškime posakį.„Mama sėdi namuose su vaiku ir nieko neveikia".  Ji nesėdi, ji augina nuostabų kūdikėlį ir nuo jos priklausys, į kokį didį žmogų jis išaugs. Tam reikia daug sveikatos ir jėgų. Būna, kad pavargsti nuo visko, paromis nemiegi, būna tokių akimirkų, kai norisi nuo visko pabėgti. Ir tai yra normalu. Normalu yra pavargti ir garsiai pasakyti „Man sunku".

Neringa Saladžė - jauniausia lietuvos ragana
DELFI

Meilė kiekvienam ir visiems

„Pažiūrėkime, ko reikalaujama iš mamos šiandien? Kad mėnuo po gimdymo būtų graži, atgavusi kūno formas, be celiulito, nepavargusi. Ar iš tiesų tai svarbiausia? Kiekvienas žmogus turi atsakyti sau į klausimą, kokie jo gyvenime prioritetai, kas jam svarbu?", - nepasiduoti stereotipams ragina Neringa.

Ji stengiasi kiekvieną savaitę rasti laiko kiekvienam šeimos nariui asmeniškai - ir sūnui, ir dukrai, ir vyrui, ir sau: „Reikia laiko pabūti vienu du, ne probėgomis pakalbėti, o taip, kad būtų laiko pasikalbėti ir išgirsti, ką tau sako, laiko pažiūrėti į akis. Kas rytą atsikėlusi „Labas rytas" sakau kiekvienam asmeniškai, paklausiu, kaip miegojo, apkabinu. Noriu parodyti meilę ir šilumą kiekvienam. Labai noriu, kad visi jaustų tą meilę, kuri nėra baigtinė ir visiems išdalijama po gabaliuką. Meilė yra vientisa, ji nesibaigia, kai būnu nusivylusi ar liūdžiu.

Žinoma, nepamirštame ir šeimos bendrystės, stengiamės kiekvieną rytą pusryčiauti kartu ir aptarti kiekvieno dienos planus, bent kelis vakarus per savaitę praleisti visi kartu - drauge žaidžiame stalo žaidimus, einame pasivaikščioti, pasivažinėti su dviračiais, paspirtukais, grybauti ar lapų rinkti. Svarbiausia, kad būtume kartu".

Ką apie vaiką sako jo piešiniai

Apie tai, kaip jaučiasi jos vaikai, jauniausiai Lietuvos raganai Neringai Saladžei neretai pasufleruoja... piešiniai. „Maniškiai mėgsta piešti, o aš mėgstu analizuoti vaizdinius ir piešinius. Iš piešinio galime daug sužinoti apie vaiko jausmus ir elgesį.

Pavyzdžiui, paprašiau nupiešti vaikų, kokį gyvūną atitinkame kiekvienas iš mūsų - aš, tėtis, sesė, brolis. Labai įdomu stebėti, ką vaikai mato mumyse. Sūnus nupiešė mane zebre. Leido man suprasti, kad jo akyse aš esu laisva ir spalvinga. Gal jam zebras įsidėmėjo ir po vieno filmo, kuriame šis gyvūnas nuolat šypsojosi.

Sesę Neriją nupiešė drugeliu. Jam ji asocijuojasi su puošnumu, nes turi daug suknelių, skrajoja po namus kaip drugelis. Vadinasi, jam patinka į ją žiūrėti ir grožėtis. Pats save Laurynas nupiešė kaip gyvatę barškuolę. Galbūt norėdamas tuo pasąmoningai pasakyti, kad jo elgesys ne visada geras, jis mėgsta pasierzinti" - įžvalgomis dalijasi dviejų vaikų mama.

Kada tinkamiausias laikas gimdyti vaikus

Dukrytė Nerija vaikų darželį pradėjo lankyti nuo dvejų metų, o sūnus - nuo metukų. Tuomet jauna šeima neturėjo kito pasirinkimo, tačiau dabar, jei atsuktų laiką atgal, Neringa gerai pagalvotų, ar verta taip anksti išleisti į darželį.

Neringa su vaikais - ketverių Nerija ir devynerių Laurynu.
Asmeninio archyvo nuotr.

„Neriją namuose auginau dvejus metus, ją ir krūtimi ilgiau maitinau, ir matau didelį skirtumą. Todėl dabar galiu kitoms mamoms patarti, kad neskubėtų. Ne tik vaiko išleisti į darželį, bet ir tekėti ir vaikus gimdyti. Manau, tinkamiausias laikas susilaukti vaiko - apie 26- 30 metų, kai žmogus labiau subrendęs, pasiruošęs vaikams, turi daugiau patirties, kantrybės, atsakomybės", - sako pašnekovė. 

Jauniausioji Lietuvos ragana mielai sutiko pasidalyti savo patirtimi ir auklėjimo receptais, kurie pravers visoms hiperaktyvius vaikus auginančioms šeimoms. Straipsnio tęsinys - jau netrukus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis