Nėštumo metu verslą įkūrusi kaunietė: motinystė - pilna paradoksų FOTO

Motinystė ne tik pareikalauja daug jėgų ir kantrybės, tačiau ir įkvepia naujiems iššūkiams. Šią tiesą patvirtina ir kaunietės Linos istorija - besilaukdama antrojo vaikučio Lina Mankė nepabijojo naujo iššūkio ir sukūrė šeimyninį verslą. Kuris kvepia aguonomis ir šokoladu. Susipažinkime su veiklia jauna mama, kuri šiuo metu sūpuoja naujagimį.

Lina, susipažinkime iš arčiau su jumis.

Esu jauna mama, kaunietė. Augindama 2,5 metukų Lėją ir besilaukdama antrojo vaikučio, įkūriau saldumynų studiją "Monilinos saldumynai", gaminančią rankų darbo saldainius, medumi aplietus skruzdėlynus ir naminę duoną su šokoladu.

Vos prieš kelis mėnesius mūsų linksmą šeimyną papildė ir sūnelis Ridas, tad dabar jau oficialiai esu pati laimingiausia dviejų vaikų mama.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Astrologė - apie vaiką Jautį ir jo santykius su kitais Zodiako ženklais
Gaminame vaikams: naminiai guminukai

Mano tėveliai buvo kulinarai, tad augau šeimoje, kurioje maistas visada buvo labai svarbus. Tačiau iš karbonado juk torto nepadarysi, tad kažko saldaus man visad trūko. Nuo mažų dienų daug skaičiau, domėjausi saldėsiais, ypač jų degustacijomis, tačiau tikrasis gamybos procesas ir atradimai savo virtuvėje prasidėjo tik sukūrus šeimą.

Motinystė - tai ypatingas laikotarpis, kai galva ištuštėja, galvoji apie savo šeimą, artimuosius. Norisi nudžiuginti, nustebinti juos. Ir jei atvirai, jei ne šis laikotarpis, tikrai nebūčiau ryžusis imtis viso to. Būčiau ir toliau patyliukais gaminusi tik savo artimiesiems.

Lina su dukryte Lėja
Asmeninio archyvo nuotr.

Imtis savo verslo visada yra drąsu ir šiek tiek rizikinga. Kaip apsisprendėte?

Netgi datą prisimenu, kai kilo pati idėja. Buvo 2013 metų spalio 12 diena, mano krikštasūnio Rojaus gimtadienis. Šventiškam berniuko stalui papuošt atnešiau savo gamybos saldainių. Aplinkiniai dar pasijuokė, kad saldainiai liks nesuvalgyti, nes esą kompanijoje niekas nevalgo saldžiai. Ir ką manot? Pradėjus gerti kavą, mano žandai "užsidegė": paragavo vienas, kitas, saldainiai tirpte ištirpo, o komplimentai ir glumino, ir džiugino. Po šventės vykstant namo būtent vyras Rolandas ir paskatino, kad jau laikas pamėginti pradžiuginti ir svetimus žmones, o ne tik savus.

Jau kitą rytą prisėdusi internete ėmiau studijuoti, kas ir ką siūlo, kaip pateikia savo produkciją. Prireikė poros savaičių ir jau paskutinėmis spalio dienomis atidariau savo pirmąją Facebook'o paskyrą.

Aš juokiuosi, kad tai šeimos verslas. Prisideda visi, kas tik gali. Vyras prižiūri mažąją mūsų damą ir sūnelį, kad galėčiau ramiai šeimininkauti virtuvėje. Mano tėveliai dalijasi patirtimi, įgyta per 20 metų virtuvėje. Mano ir vyro sesės ir brolis visada pasidalina mūsų naujienomis socialiniuose tinkluose. Be galo smagu, jog visi nejučia įsitraukėm į šią veiklą.

Iš kur imate receptus savo kepiniams?

Žinoma, viskas prasidėjo nuo receptų, atrastų internete. Vėliau naudodamasi jais eksperimentavau, ieškojau tobulumo, kol galiausiai suradau tai, ką galiu pasiūlyti jau ir kitiems žmonėms. Bene gražiausia istorija yra su tortų receptais - jie pas mane atkeliavo iš prosenelės, močiutės ir mamos kulinarinių lobynų - tai gražus šeimos paveldas, kurio net nesinori tobulinti, norisi išsaugoti tą vaikystės skonį, kuriuo džiaugdavausi pati būdama vaiku.

Linos kepami saldumynai, fotografės Ievos "Creativevision" nuotr.:

Daug kas sako, kad saldumynai negali būti sveiki, o kaip manote jūs?

Aš laikausi tokios pozicijos - valgyk tai, ko nori, bet nepamiršk saiko. Visi produktai, kuriuos vartojame nesaikingai yra mums kenksmingi, nesvarbu, ar tai mėsa, ar savam kieme nuskinti obuoliai. Sveikuoliška mityba - tai mastymas, ką dedam į burną ir suvokimas, ar nori mano organizmas šio produkto. Jei tavo organizmas nori šokolado - suvalgyk gabalėlį. Tačiau juk nereikia suvalgyti visos saldainių dėžutės iškart.

Dabar, kai tik neseniai pagimdžiau sūnų, tenka dar labiau žiūrėti, ką dedu į burną, tiek dėl mažojo sūnelio, tiek dėl didžiulio noro greičiau atsisveikinti su nereikalingais kilogramais. Tad šeimos lepinimo planas kol kas kiek skurdokas.

Dažniausiai šeimą palepinu lengvu maskarponės pyragu su šaldytomis uogomis ar varškės keksiukais su bananais. Tik tuomet, kai laukiam svečių ar šiaip graži šventinė diena namuose, leidžiu sau palepinti labiau artimuosius ir jiems iškepti tortą ar skruzdėlyną, o einant lankyt draugų - pagaminti ir saldainių dėžutę.

Kaip rodo jūsų patirtis - kokie saldumynai yra lietuvių mėgstamiausi?

Šiuo metu daugiausia yra renkamasi iš skruzdėlynų ir saldainių. Skruzdėlynus, aplietus medumi ir  išmaudytus aguonų ir razinų lietuje, lietuviai mėgsta ir dėl skonio, ir šventinio stalo papuošimui. Saldainiai dominuoja kaip dovana. Žmonės dažniausiai renkasi įvairių skonių įdarus vienoje dėžutėje. Yra ir tokių, kurie prašo sukurti ypatingus rinkinukus, skirtus tam tikrai šventei. Būtent pastaruosius ir vertinu labiausiai, nes ir pati be galo džiaugčiausi gavusi tokią dovaną švenčių proga.

Kaip atrodo jūsų eilinė diena?

Turbūt tai tipiška mamos diena: su košės virimu pusryčiams, žaidimais ir pasakomis, pietų gamyba, pasivaikščiojimais miške ir vakariene. Tačiau visa tai pagardinta šokoladu ir medumi, nuspalvinta išraiškingais duonos kvapais ir sukuria romantiką netgi sukiojantis virtuvėje. Esu tiesiog įkvėpta mama, kurią motinystė išlaisvino ir suteikė sparnus įgyvendinti svajones virtuvėje.

Skaniam verslui LIną įkvėpė motinystė
Asmeninio archyvo nuotr.

Papasakokite apie savo vaikų mitybą: ar jie išrankūs valgytojai?

Turbūt kaip reta mama galiu tik pasidžiaugti, kad dukrytė užaugo be jokių didelių įnorių. Jai visad tiko ir patiko tai, ką aš gaminu. Aišku, turim savas tradicijas, kaip ir kur visi susėdę valgome. Dukrytė turi savo kėdutę prie stalo, savo lėkštutę ir puoduką, įrankius. Visad stengiamės, kad maistas, kurį ruošiame tiktų ir jai, ir mums. Nesinori juk kiekvienam gaminti skirtingus patiekalus.

O štai Ridukas, sūnelis, šiuo metu valgo tai, kas geriausia - mamytės pienuką.

Ar dukrytei tenka paskanauti mamos gaminamų gardumynų?

Visada. Ji auga kaip aš, tikra smaližė ir gurmanė. Ne visas šokoladas jai patinka, ne kiekvienas riešutas žavi, ne kiekviena razina vilioja. Jai be galo svarbus pateikimas ir skonis, o man patinka namuose sukurti mažą šventę su saldumynais. Nors ir ne kasdien, tačiau džiaugtis gyvenimo malonumais bei pabėgt nuo rutinos visada reikia.

Rankų darbo saldumynus LIna gamina, kai vaikai sumiega, arba kai juos prižiūri vyras
Asmeninio archyvo nuotr.

Kol kas jaučiu tik malonumą besisukiodama virtuvėje. Dar nė sykio nebuvo aplankiusi mintis, jog pavargau būtent nuo džiaugsmo kūrimo - būtent taip aš vadinu saldumynų gaminimą.

Motinystė  - pilna paradoksų. Didžiausias rebusas, kaip atsiduoti šiam pašaukimui ir neprarasti savęs. Kaip skirti vaikams pakankamai dėmesio ir uždirbti pinigų? Lieki namie su vaikais - perekšlė. Eini į darbą - karjeristė. Atsiduodi šeimai - kūtvėla. Puoselėji save - egoistė. Kad ir ką sakytų aplinkiniai, man būti mama - tai auginti žmogų, kuris, neištardamas nė žodžio parodo savo meilę, semiasi iš tavęs įkvėpimo ir drąsos. 

Būtent iš savo vaikų aš pasisėmiau drąsos viską sujungti į vieną - pradėti darbą namuose, atsiduoti šeimai ir tuo pačiu mažais žingsneliais visą esybę užkariavusiam hobiui. Mielos mamos, nebijokime bandyti - tik bandant atrasime save, tik pačios žengdamos į permainas išmokysime savo vaikus išbandyti visus kelius ir atrasti geriausią, kuriuo žengiant net ir juodžiausią dieną širdyje švies saulė.

Gal padovanotumėte mūsų skaitytojams savo firminį receptą?

Mielai, dalinuosi mūsų šeimos receptu - favoritu:

Maskarponės pyragas su šaldytomis uogomis.

Jums reikės:

3 kiaušinių;

130 g cukraus;

žiupsnelio druskos;

250 g maskarponės;

180 g miltų;

1 a. š. kepimo miltelių;

1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės;

600 g norimų vaisių (mes renkamės šaldytas braškes, vyšnias, gerą saują mėlynių).

Gaminame:

Kiaušinius išplakti su 120 g cukraus ir druska.

Sudėti kambario temperatūros maskarponę (tada ji lengviau išsimaišys) ir gerai išplakti.

Suberti persijotus ir su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir citrinos žievelę. Išmaišyti.

Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą skardą (18 x 30 arba 24 x 24 cm).

Visą viršų padengti šaldytais vaisiais. Jei neturite jų, galite puikiai naudoti konservuotus persikus, ananasus, džiovintus vaisius ar tiesiog bananus, obuolius. Vaisius pabarstyti likusiu cukrumi.

Kepti iki 200º C įkaitintoje orkaitėje 35 - 40 minučių.

Norite tapti portalo rubrikos "Veikli mama" heroje? Laukiame laiškų el.p. tavovaikas@delfi.lt

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis