Laimėk bilietus į lėlinės animacijos filmus „Skalvijoje“ (+rezultatai)

Jau kovo 5 d. „Skalvijos" kino centras Vilniuje kviečia šeimas su vaikais į rinktinę lėlinės animacijos programą „Mažos drąsios širdys". Spalvingų filmukų programa skirta vaikams nuo 3 metų.

„Kiekvienam filmo herojui įpučiame dalelę savo dvasios, o fantazijos jų istorijoms semiamės iš vaikų", - pasakoja latvių lėlinės animacijos meistrai Maris Brinkmanis ir Janis Cimmermanis. Kartu su būreliu kitų lėlinės animacijos meistrų jie dirba garsiojoje latvių studijoje „Animacijos brigada" ir kuria ypatingo smagumo filmukus. Šie patinka ir įtinka vaikams iš viso pasaulio.

10 įdomybių apie lėlinę animaciją Lietuvoje ir Latvijoje.

1. Ar žinojote, kad pirmasis pasaulyje lėlių animacijos filmas „Elniaragių kova" sukurtas Lietuvoje 1910 m., o jo autorius Vladislovas Starevičius? Kaip galima nuspėti iš pavadinimo, filmo personažai - elniaragiai, kuriuos V. Starevičius pats išdžiovino, įtaisė jiems mechanines kojas, sąnarius ir fotografuodavo kadras po kadro juos judindamas. Filmas buvo toks įtikinamas, kad daugelis klausė režisieriaus, kaip jam pavyko taip puikiai išdresuoti vabalus.

2. Lietuviai ir toliau pasaulyje garsėjo kaip lėlinės animacijos meistrai. Pirmąjį garsinį trumpametražį lėlių filmuką „Storulio sapnas" sukūrė taip pat lietuvis. Tai 1938 m. padarė Stasys Ušinskas.

3. Sukurti vieną, kad ir trumputį, lėlinės animacijos filmą užtrunka visą amžinybę. Kiekvienas lėlės judesys yra kruopščiai planuojamas ir fotografuojamas kadras po kadro. Filmo sekundę sudaro 24 tokie stop kadrai, 10 minučių - net 2 400!

4. Vienai lėlei pagaminti prireikia net 4-5 specialistų pagalbos. Pirmiausia mechanikas pagamina jos skeletą, toliau iš keramikos meistraujama galva. Kostiumų dalininkas parenka drabužius, o perukų meistras - tinkamą peruką. Paskutinius charakteringus potėpius lėlei suteikia dailininkas.

5. Kiekvieną filmo herojų savo rankomis kruopščiai gamina ir Rygoje įsikūrusios latvių lėlinės animacijos studija „Animacijas brigada". Savo išmone ir meile lėlinei animacijai ji garsėja visame pasaulyje. Talentingi studijos animatoriai yra pelnę tiek apdovanojimų, kad visus juos apžiūrėti užtruktų ne vieną valandą.

Organizatorių nuotr.

6. Šioje studijoje dirba apie 16 įvairios specializacijos lėlinės animacijos meistrų. Tačiau jiems prireikia net 2 mėnesių 5 minučių trukmės filmui sukurti. Geriausiu atveju per dieną jie nufilmuoja tik kelias filmo sekundes.

7. 1966 m. įkurta studija „Animacijas brigada" šiemet švenčia 50 metų gyvavimo jubiliejų! Per tą laiką jos darbuotojai sukūrė apie 100 lėlinės animacijos filmų ir jų serijų.

8. Visi filmai šioje studijoje kuriami be dialogų, todėl juos gali suprasti vaikai iš viso pasaulio.

Organizatorių nuotr.

9. „Animacijas brigada" darbus itin vertina Latvijos mokytojai, kurie juos mėgsta įtraukti į mokyklinę programą. „Dar niekada taip nesimėgavome animaciniais filmais, - sako Latvijos mokytojai. - Ir vaikai po jų išeina laimingesni besišypsantys.

10. Programoje „Mažos drąsios širdys" šeimų su vaikais lauks 5 latvių lėlinės animacijos meistrų filmai. Jų herojai - žavi triušių šeimyna, per šv. Velykas vaikams dovanojanti kiaušinius, su šiukšlinančiu žmogumi išradingai kovojantys miško gyventojai, narsioji „Gelbėtojų komanda". Madride ji gelbės toreadorą nuo buliaus, Stokholme - žiurkių užpultą legendinį laivą „Vasa", o Pizoje - svyrantį bokštą.

Organizatorių nuotr.

Daugiau informacijos apie programą „Mažos drąsios širdys" ieškokite www.skalvija.lt.

Seansai vyks „Skalvijos" kino centre kovo 5 d. (13.30 val.), 6 d. (13.20 val.), 13 d. (13.10), 19 d. (14 val.)

KONKURSAS

Kviečiame atsakyti į žemiau esantį klausimą ir dalyvauti konkurse, kuriame galite laimėti kvietimą dviems į pasirinktos dienos lėlinės animacijos programos seansą.

Kam pasisekė, sužinosime ir čia paskelbsime kovo 4 dieną.

KONKURSO REZULTATAI:

Ačiū visiems už atsakymus, konkurso laimėtoja skelbiame Gintarę, kuri į kiną planavo eiti su 5 metų Vakare.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis