10 patarimų, kaip nuo šiandien tapti geresniais tėvais

Tam, kad taptumėte geresniais tėvais, nereikia didelių investicijų. Tereikia stabtelėti, atidžiai pasižiūrėti į savo elgesį su vaikais ir nuspręsti, ką nuo šiandien darysite kitaip. Geriau.

1. Daugiau klausykite, mažiau kalbėkite

Gerų bendravimo įgūdžių praktika niekada nebūna vienpusis dalykas. Skirkite laiko ir pastangų pokalbiams su savo vaikais tiek, kiek galite. Išklausykite tai, ką jie nori pasakyti. Išklausydami savo vaikus, mes skatiname juos labiau atsiverti, leidžiame jiems suprasti, kad vertiname jų mintis, jausmus ir nuomones.

2. Laikykitės savo pažadų

Venkite pernelyg įsipareigoti savo vaikams vien tam, kad sumažintumėte juntamą kaltę dėl nesugebėjimo skirti jiems pakankamai laiko. Sutikite tik su tomis veiklomis ar dalykais, kuriuos garantuotai įvykdysite. O jeigu jau kažkam įsipareigojote, laikykitės pažado, kad ir kiek tai kainuotų.

3. Leiskite laiką kokybiškai, niekam netrukdant

Čia svarbiausias žodis „netrukdant". Išjunkite savo mobilųjį telefoną, padėkite į šalį nešiojamą kompiuterį ir planšetę. Kai dabar yra tiek daug dėmesį atitraukiančių dalykų, tai gali tapti nemenku iššūkiu, tačiau, taip, kokybiškas laikas nėra vien tik fizinis buvimas kartu. Tai žinutė vaikui, kad jūs vertinate kartu su juo praleistą laiką ir tada visas dėmesys tenka tik jam.

4. Venkite noro konkuruoti su kitais

Negalėjau maitinti krūtimi savo kūdikio taip ilgai, kaip tai darė ji..."

Kodėl jie taip dažnai gali keliauti kartu su savo vaikais?"

Norėčiau, kad mano vaikai gautų geresnius pažymius..."

Galima būtų surašyti ilgą panašių pareiškimų sąrašą. Nuolatinis tikrinimasis, kaip gerai atlikote savo, kaip tėvų, vaidmenį lyginantis su kitais tėvais, sukels tik savigailą, abejones ir nesaugumo jausmą. Nėra nieko blogo, jeigu kituose tėvuose ieškosite įkvėpimo, su sąlyga, kad tai padės jums patiems tapti geresniais tėvais. Tiesiog nereikia lygintis.

5. Pažvelkite į šviesiąją pusę

Stenkitės vengti pernelyg stipraus nerimo, kuris lydi visą laiką. Jūsų vaikų saugumas, sveikata ir ateitis visada bus didžiausias jūsų prioritetas, tačiau neleiskite šiai įtampai užvaldyti jūsų - tai neturi tapti nuolatiniu jūsų dėmesio centru. Nuolatinis nerimavimas atims iš jūsų tėvystės keliamą džiaugsmą. Verčiau džiaukitės šia akimirka, praleista kartu su savo vaikais, ir susikoncentruokite į visus tuos gerus dalykus - didelius ir mažus - kurie pasitaiko jūsų kelyje.

Vida Press

6. Suteikite savo vaikams užtektinai erdvės augti

Gal jūs esate iš tų, kurie vadinami tėvais-sraigtasparniais? Jeigu taip, pats metas liautis. Suteikite savo vaikams nepriklausomybės, leiskite jiems tyrinėti ir save atrasti, ypač mokykloje. Neįsitraukite į jų gyvenimus iki tokio lygio, kai nebeleidžiama mokytis iš savo klaidų. Žinoma, labai svarbu, kad vaikas žinotų, jog jam jūs esate visada šalia, tačiau kartais nepakenks suteiktos galimybės judėti į priekį, mokytis ar spręsti pačiam.

7. Daugiau skaitykite

Mažiau laiko skirkite „Facebook" ar televizoriui, ir skatinkite savo atžalas dažniau į rankas paimti knygą. Suformuokite nuosavą vaikų klasikos bibliotekėlę, rinkitės šviečiamuosius kūrinius ir šiluma dvelkiančias istorijas. Skaitymas gali būti puikus būdas dar labiau sustiprinti savo santykius su vaikais, kiekvieną vakarą prieš miegą pasakojant jiems istorijas arba įtraukiant į savo dienotvarkę skaitymui su mama ar tėčiu skirtą laiką. Nereikia ir sakyti, kad skaitymas yra viena iš geriausių būdų vaikams mokytis, atrasti ir tobulinti savo naujus gebėjimus.

8. Stiprinkite savo santykius su antrąja puse

Laiminga santuoka - stiprus tvirtos šeimos pagrindas. Meile alsuojančiuose namuose užaugę vaikai jaučiasi saugūs ir pasitikintys savimi. Dar svarbiau yra tai, kad matydami, kaip tėvai rūpinasi vienas kitu, vaikai mokysis mylėti ir rūpintis kitais.

9. Nuveikite kažką, ko niekada kaip šeima nedarėte

Savo šeimos planų sąrašą nuolat papildykite naujais nuotykiais. Jeigu įpratote prie savo šeimos tradicijų ir nusistovėjusios tvarkos, kodėl neišbandžius kažko neįprasto. Pavyzdžiui, kelionė ten, kur dar niekada nebuvote ar nauja bendra veikla. Taip pat galima paieškoti naujų bendrų pomėgių. Tai dar labiau sustiprins jūsų tarpusavio ryšį ir sukurs daugiau brangintinų prisiminimų.

10. Pasakykite savo vaikams, kaip stipriai juos mylite

Pasakykite „aš tave myliu" kasdien: prieš išeidami į darbą, kai vaikai sugrįžta iš mokyklos, kai guldote juos į lovą ar tiesiog šiaip sau, atsitiktinai. Stenkitės būti kūrybingi išreikšdami savo meilę, pavyzdžiui, palikite raštelį, paruoškite mėgstamą patiekalą ar kartu su atžala imkitės veiklos, kurią jis labiausiai mėgsta. Gal tai bus paprasti žodžiai ir veiksmai, tačiau jų esmę vaikai prisimins visą savo gyvenimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis