13 psichologės patarimų, kurie padės geriau suprasti vyrą

Kaip efektyviai bendrauti su vyru, kad poroje vyrautų darna ir supratimas, pataria psichologė.

13 (ne)paprastų būdų motyvuoti savo vyrą pateikia psichologė ir asmeninio tobulėjimo specialistė Asta Budvytienė.


- Pirmiausia prieš kažką gaunant, reikia ką nors duoti. Jei norite, kad vyras pajudintų kalnus ar bent tą vietą, ant kurios sėdi, visų pirma turėsite suteikti jam papildomos energijos. Paprasčiausia tai padaryti per emocijas.


- Galvokite ir kalbėkite apie jį tik gerai. Jei nuolat juo skundžiatės draugėms, vyras, nors ir negirdi, tačiau pasąmoningai jis jaučia, kad kažkas ne taip. Elgiasi netinkamai, nenori padėti, bet pats nesupranta kodėl. Pagal Visuotinį Traukos Dėsnį, apie ką galvosime, tą ir gausime.


- Pasirūpinkite savimi, kad visada gražiai atrodytumėte. Vyrai myli akimis. Be to, jie labai mėgsta didžiuotis savo mylima moterimi. Todėl ieškokite būdų sužibėti ne tik gražia išvaizda, bet ir savo gebėjimais, nepriekaištingu elgesiu, maloniu bendravimu.


- Didžioji dauguma knygų apie savimotyvaciją yra parašytos vyrų. Praktiškai visose jų kalbama (tik kitais žodžiais) apie tuos pačius dalykus: išsikelkite tikslą, nusistatykite kriterijus, įvertinkite rezultatus (na žinoma, ir jais pasidžiaukite). Vyrui reikia tikslo, kriterijų ir rezultatų. Tiesiai, aiškiai ir konkrečiai išsakykite savo pageidavimus. Pozityviai. Ne „tu pastoviai...", bet „noriu, kad...." arba „ prašau, padaryk tai...". Ramiai reaguokite į neigiamą atsakymą. Kitą kartą vėl būtinai paprašykite.


- Nedūsaukite ir nelaukite kol jis „susipras". Nes beveik garantija, kad nesusipras. Jei norite, kad padovanotų gėlių, taip ir pasakykite. Pakartokite kelis kartus, nes iš pirmo karto greičiausiai neišgirs. Arba, jei žodžiai nepadeda, imkitės veiksmų. Pvz., gėlių nusipirkite pati. Tik be ironijos, sarkazmo ir priekaištų.


- Vyrams reikia apčiuopiamo, matomo rezultato. Šiuo atveju rezultatas - patenkinta jo moteris. Todėl gavusi ko norite šypsokitės, sakykite komplimentus ir dėkokite. Išsakykite kuo džiaugiatės, už ką esate dėkinga.


- Be abejo, nekalbant apie išimtis, dauguma moterų tokius darbus kaip valgio gaminimas, namų ruoša, vaikų priežiūra atlieka kur kas geriau už vyrus. Jei norite, kad šiose srityse vyras padėtų, prašydamos susitaikykite su rezultatais. Nekritikuokite, į klaidas reaguokite ramiai. Nekelkite scenų jei po skalbimo kašmyrinis megztinis susitrauks ir įgaus rausvą atspalvį nuo šalia įdėtų raudonų kojinių. Šiaip ar taip, tai tik negyvi daiktai. Jie tikrai nėra svarbesni už žmogaus savigarbą. Geriau nuleiskite juokais („Gimtadienio dovaną nusipirksiu rytoj pati" ) ar to nepastebėkite. Argi tragedija, jei vaiko megztukas išvirkščias? Galima slapta, vyrui nematant, perrengti, jis to net nepastebės.


- Atkreipkite dėmesį į savo žodyną. Vyro buvimą su vaiku vadinate „padėjimu auginti/prižiūrėti" ar „tėvyste". Atrodo smulkmena, tačiau tai labai svarbu! Loginė reikšmė lyg ir ta pati. Tačiau emociškai turi visiškai kitokį svorį. „Tėvystė" asocijuojasi su atsakomybės prisiėmimu, o „pagalba" - tik su daline atsakomybe.


- Moterys, ypač intelektualios, labai greitai ir labai tiksliai pastebi vyro silpnybes ir trūkumus. Pažįsta juos kur kas geriau negu jie patys. Tačiau problema būna tame, kad jos mielai nuolat tai primena jam pačiam ir parodo aplinkiniams. Todėl labai svarbus iššūkis, kurį reikia įveikti moteriai, tai priimti ir mylėti savo vyrą tokį, koks yra. Juk ir pačios ne visada būname tobulos.


- Nebijokite pasirodyti silpna. Konkuruoti galima darbe, bet tik ne su savu vyru. Žinoma, kiekviena galime būti stipri jei reikia. Yra toks posakis: moteris kaip arbatos maišelis, tikrą savo stiprybę atskleidžia pakliuvusi įkritusi į verdantį vandenį. Tačiau jei vaizduosite supermoterį, viską žinančią ir gebančią, visur suspėjančią ir galinčią, vyras išsigąs, jam kils pyktis, nusivylimas savimi ir noras atsitraukti. „Kam stengtis, jei mylimoji viską padaro geriau ir greičiau". O paskui susiformuoja ir atitinkama komforto zona - taip žymiai patogiau. Jei norisi, kad vyras parodytų daugiau iniciatyvos - nustokite rodyti iniciatyvą pati.


- Nekritikuokite. Užstokite vyrą, jei mama ar draugė jį kritikuoja. Jei ištiko nesėkmė, nesakykite „O ką aš tau sakiau?, nerodykite klaidų ir nemoralizuokite". Jis ir taip puikiai žino, kad „susimovė". Dabar jam reikalinga paguoda, paskatinimas, rūpestis. Apskritai, niekas nemėgsta būti kritikuojamas ar žeminamas.


- Jei vyras elgiasi tikrai netinkamai ar jo veiksmai žeidžia jūsų jausmus, būtinai tai pasakykite. Taip pat, kaip ir komplimentai, blogi dalykai irgi išsakomi trumpai, konkrečiai ir su atitinkama veido išraiška. Galite sakyti „aš tave myliu, tačiau tavo tokio elgesio nepakęsiu". Arba kaskart sureaguokite veiksmu - susiraukite, nuliūskite, išeikite į kitą kambarį. Leiskite suprasti, kad toks jo elgesys iššauks tam tikrą jūsų elgesį. Tačiau tam, kad žmogus tai pajustų, būtina padaryti tuoj pat, kaip atoveiksmis, o ne iš keršto.


- Kita vertus, jei mus kažkas erzina ar piktina, vadinasi ta savybė yra kažkur giliai mumyse, tik yra arba slopinama, arba pasireiškia kitais būdais. Todėl šioje vietoje yra galimybės augti ir pačiai.


Žinoma, kiekvienas žmogus individualus ir motyvuoja skirtingi dalykai. Tačiau dabar turite keletą metodų kaip rodyti meilę ir pagarbą savo vyrui bei skatinti jį siekti geriausio.


Psichologė ir asmeninio tobulėjimo specialistė Asta Budvytienė

www.kaunepsichologas.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis