7 įrodymai, kaip mamos skiriasi nuo moterų nemamų

"Utiutiutiutiu" - kartais atrodo, kad šitaip gatvėje sutikti senai matyti pažįstami kreipiasi ne tik į tavo mažąjį, bet ir į tave pačią. "Juk be sauskelnių keitimo ir tyrelių trynimo jai vargu ar kas berūpi", - išskaitai spėjimą sutiktojo akyse.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Buvau nusiteikusi, kad motinystės hormonai iš tiesų sujauks protą ir be mažojo reikalų nebūsiu linkusi domėtis likusiu pasauliu. O ir šiaip dveji metai su trupučiu auginant kūdikėlį pačiai prideda vaikystės - per ilgas laiko tarpas, kad nepavyktų tiesiog supanašėti su žmogum, su kuriuo praleidi 24 valandas per parą.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Kaip auklėti vaiką nerėkiant ir nesakant NE

Šią mergaitę vadina gražiausiu 21 -ojo amžiaus vaiku

Ir tik mažajam pasirodžius supratau, kaip nepelnytai yra nuvertinamos mamos!

Motinystė - geriausia gyvenimo mokykla!

Bent aš sau dar gyvenime nebuvau tokia reikli, tik dabar išmokau efektyviai planuoti laiką ir darbus. Susikoncentruoti, kai, atrodo, sunku išgirsti jau ir savo mintis, ar vienu kartu atlikti tris darbus.

Tokie pastebėjimai, pasirodo, nėra tik kokie susireikšminusios mamos paguoda: atliktas bandymas su pelėmis parodė, kad atžalų turinčios patelės pasižymi geresne atmintimi ir stipresniais gebėjimais mokytis, nei peliukų neturintys padarėliai.

Šiuo ir kitais atradimais savo knygoje "Mamos smegenys: kaip motinystė daro mus protingesnėmis" autorė Katherine Ellison. Dviejų vaikų mama ir dar labai neprasta žurnalistė - Pulitzerio premijos laureatė (toks žurnalistinis "Oskaras") - surado įrodymus, kodėl mamos kur kas pranašesnės už nemamas.

Štai jos pagrindiniai argumentai:

  • Stipresnė nuovoka. Klausa/rega/lytėjimas/skonis/uoslė tapus mama dirba nauju, kiek stipresniu režimu. Visa tai - kad sugebėtum tinkamai apsaugoti savo kūdikį.
  • Pagrindiniu smuiku gimdymui ir maitinimui krūtimi diriguojantis hormonas oksitokcinas skatina ir tavo smegenų veiklą - gerina atmintį, skatina efektyvesnį žinių įsisavinimą.
  • Lavėja empatija, emocinis intelektas ir diplomatiniai įgūdžiai. Štai pirmoji moteris JAV valstybės sekretoriaus kėdėje Madeleine Albright, paklausta, kuo jai į naudą buvo motinystė, patikino, kad ši patirtis sustiprino jos diplomatinius gebėjimus: "Sugebėti į žaidimų aikštelę surinkti visus - net ir vienas kito nemėgstančius". Ir taip, čia geriausia diplomatijos mokykla - juk negali nusisukti nuo su tavąja nesutinkančios nuomonės, negali tiesiog palikti tau neįtikusio pašnekovo. Vaikai reikalauja aukščiausių įsiklausymo į kitą pastangų - kaip su niekuo kitu, tu kuo rūpestingiau bandysi pažvelgti į pasaulį jo akimis.
  • Dedlainai įgauna naują prasmę - paskutinės nakties prieš egzaminą principas čia nebegalioja. Suvokimas, jog turi kur kas mažiau laiko, nebeleidžia jo švaistyti nereikšmingiems reikalams. Laiko planavimas, efektyvus jo išnaudojimas - štai kuo gali pasigirti mamos.
  • Atsakomybė - ne tik už save, bet ir už mažuosius. Kiekvienas tavo žingsnis įgauna naują prasmę - juk šiuos vertins ne tik tu, artimieji, bet ir tavo vaikai. O jiems juk nori būti pats geriausias pavyzdys.
  • Stiprėja analitiniai, strateginiai gebėjimai. Ir ne kaip kitaip , o tiesiog pasitinkant kasdienius su kūdikio auginimu susijusius iššūkius. Visos mamiškos dilemos - nauja veikla tavo smegenims.
  • Gebėjimas dirbti, išlikti ramiai net ir ekstremaliomis sąlygomis. Juk jos tiesiog neturi kito pasirinkimo! O ekstremalios sąlygos su mažaisiais - kone kasdien.

Šis sąrašas turėjo būti paraginimas - buvimas mama nesutrumpina gyvenimo, o tik duoda - daug daugiau nei čia parašyta!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis