7 skirtumai, kuo protingi tėvai skiriasi nuo tobulų tėvų

Visi tėvai savo vaikams nori suteikti visa, kas geriausia, skiriasi tik jų požiūris į vaikų auklėjimą.

Vieni tėvai savo vaikus augina taip pat, kaip juos augino jų tėvai, kiti, atvirkščiai, stengiasi nekartoti tėvų padarytų klaidų. Dar kiti kruopščiai studijuoja visas įmanomas knygas ir stengiasi rasti teisingiausius atžalų auklėjimo metodus.

Pateikiame septynis „tobulų" ir „protingų" tėvų skirtumus.


Tobuli tėvai mano, kad visą laisvalaikį reikia skirti vaikams. Savo interesus jie nustumia į antrą planą, po vaikų interesų.

Protingi tėvai moka pasirūpinti savimi ir savo pavyzdžiu moko vaikus, kad rūpintis savimi yra svarbu.


**

Tobuli tėvai apdovanoja vaikus, išpirkdami savo kaltę už dėmesio stoką arba bandydami nuslėpti (kompensuoti) kitus savo trūkumus, arba tiesiog neištvėrę vaiko maldavimo ir ašarų dėl kažkokio patikusio žaislo ar daikto.

Protingi tėvai vaikui kasdien duoda kišenpinigių. Jie moko vaiką, kaip sutaupyti pinigų, kaip jų uždirbti, ir pačiam nusipirkti žaislų ir kitų daiktų, neįtrauktų į šeimos biudžetą.


**

Tobuli tėvai saugo savo vaiką ir už jį parado daugiau, nei vaikas prašo.

Protingi tėvai leidžia vaikui klysti ir kartu su juo ieško pozityvaus sprendimo, analizuoja, ko galima pasimokyti iš šios patirties.


**

Tobuli tėvai vakarais ruošia kartu su vaikais namų darbus.

Protingi tėvai moko vaikus prisiimti atsakomybę už paruoštus ar neparuoštus namų darbus, ir būti pasiruošusiam pasekmėms, jei darbas nebus atliktas, o prireikus padeda vaikui.


**

Jei vaikas netinkamai elgiasi, tobuli tėvai likviduoja tiktai pasekmes arba simptomus, nesigilindami į tokio elgesio priežastis.

Protingi tėvai mokosi įsiklausyti į tai, ką jiems sako vaikas ir suprasti, koks nepatenkintas poreikis sukėlė probleminio elgesio apraiškas.


**

Tobuli tėvai leidžia vaikui užlipti jiems ant galvos, nes vaikas yra svarbiausias jų gyvenime.

Protingi tėvai žino, kad turi 100 proc. teisę į asmeninį gyvenimą, asmeninius reikalus ir asmeninį laiką be vaiko. Jie gerbia ir savo, ir vaiko ribas.


**

Tobuli tėvai siekia užauginti sėkmingą žmogų.

Protingi tėvai siekia artimų santykių su vaiku.


TAIP PAT SKAITYKITE:

Psichologė Ieva Šuipė: kokių tėvų iš tiesų reikia vaikui

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis