Jus nustebins atsakymas į klausimą, ar tėvai savo vaikus myli vienodai

Dalijant obuolį paprasta, šokoladą - taip pat, mat juos galima padalinti po lygiai, kad kiekvienas gautų po vienodą gabalą. Tačiau kaip yra tuomet, kai kalba eina apie meilę? Mokslininkai įsitikinę - meilė niekada nedalijama vienodai.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Kai gimsta antras, trečias ar ketvirtas vaikas, tėvai garsiai ir aiškiai konstatuoja - mylime visus vienodai! Tačiau mokslininkas Hartmutas Kastenas (Vokietija), besigilinantis į brolių ir seserų santykius, aiškina: „Tėvai kartais net nesuvokia, kad kažkurį vaiką myli labiau". Nors taip būna visada.

Katherine Conger iš Kalifornijos universiteto atliko tyrimą, kuriame dalyvavo šimtai šeimų: tėvai ir jų vaikai. Išvada aiški - 65 procentai motinų ir 70 procentų tėvų vienam iš vaikų teikia pirmenybę. 

Mokslininkė tai apibūdina angliška sąvoka „favoritizmas". Dabar ši tema jau spėjo tapti gana rimtu tyrimų objektu. „Vaikas visada jaučia, kai tėvai nevienodai paskirsto savo meilę ir dėmesį, ypač tada, kai palankumas kažkuriam vienam demonstruojamas ilgą laiką", - įsitikinęs H. Kastenas.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Austėja Landsbergienė atsako į klausimą, ar tėvai turi padėti vaikams ruošti namų darbus

Londone gyvenantys trimečiai dvyniai stebina savo neeiliniu stiliumi

Nevienodos meilės priežasčių daug

Tai, kad kažkuris vaikas yra ypač mielas, gali lemti daugybė priežasčių. Manoma, kad tėčiai dažniau pirmenybę teikia dukroms, o motinos - sūnums. Dažnai tėvų širdyse ypatinga vieta tenka vyriausiems ir jauniausiems vaikams, o tie, kurie yra „sumuštinio" viduryje, neretai patiria tam tikrą diskriminaciją.

Kartais tai, kad kažkas mums mielesnis, susiję ir su mūsų nervų sistema. Visiškai logiška, kad penkiametis mums kelia šiltesnius jausmus nei dvylikos metų paauglys, kuris jau kelias savaites po namus siaučia tarsi tornadas, o naktimis neleidžia visai šeimai išsimiegoti.

Galų gale, savaime suprantama, kad tėvai skiria daugiau dėmesio tai atžalai, kuri serga ar kaip tik tuo metu susiduria su problemomis mokykloje, lyginant su ta, kuriai viskas klostosi tarsi sviestu patepta.

Pasirodo, įtakos gali turėti netgi išvaizda. Apklausų duomenys rodo, kad daugiau kaip trys ketvirtadaliai tėvų jaučiasi pamaloninti, kai kuris nors palikuonių yra panašus į juos.

Laikini prioritetai žalos nedaro

Jeigu kažkam pirmenybė rodoma laikinai, tai gana normalu, tai nepadarys žalos nei vienam vaikui. Tačiau tais atvejais, kai tėvai vienam vaikui ilgą laiką demonstruoja didesnį dėmesį ir meilę, gali kilti problemų. Tai gali palikti gilius randus. Jausmas, kad esi užmirštas, vėliau gali atsiliepti santykiams su partneriu arba nulemti tai, kad visą gyvenimą žmogus varžysis dėl pripažinimo darbe ar draugystėje.

Tačiau sunku ne tik tiems vaikams, kurie gauna mažiau dėmesio, bet ir numylėtiniams. „Mylimiausi vaikai, kai suauga, gali turėti sunkumų sprendžiant konfliktines situacijas, man vaikystėje jie jautėsi esą privilegijuoti", - sako H. Kastenas.

Netolygiai paskirstyta meilė gali taip pat įvaryti nesantaikos pleištą tarp brolių ir seserų. Dėl to kenčia jų santykių kokybė, ir tai gali trukti visą gyvenimą.

Kiekvienas vaikas mylimas kitaip

Taigi, ką daryti, kai tėvams vienodo požiūrio į visus vaikus idealas yra nepasiekiamas?

Labai svarbu būtų vėl ir vėl savęs paklausti, ar kuriam nors vaikui neteikiama pirmenybė. Paskui reiktų imtis neutralizavimo - tai gali būti papildomas priglaudimas ar apkabinimas, ypatinga išvyka, papildomos 15 minučių pasakos kasdien. Taip pat būtini reguliarūs šeimos pokalbiai, kurių metu visi turi teisę pasisakyti kaip jaučiasi ir ko jiems šeimoje trūksta.

„Galimybė kalbėtis apie jausmus sukuria atmosferą, kurioje visi atsiveria", - įsitikinęs H. Kastenas. Tas, kuris gali išreikšti savo poreikius, patiria, kad jis priimamas rimtai ir yra mylimas toks, koks yra.

Svarbiausia yra jausmas, kad tėvai savo vaikams nuolat „transliuotų" žinią, kad jie yra mylimi, gal ir ne visada visi vienodai, tačiau kiekvienas vaikas savaip. Ne mažiau ir ne daugiau.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


_loadQuiz(15858);

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis