Kaip tapimas tėvais gali paveikti poros santykius?

Kūdikio gimimas dažniausiai yra vienas iš labiausiai laukiamų ir atnešančių džiaugsmą įvykių šeimos gyvenime. Kartu tai yra vienas iš labiausiai visą šeimos gyvenimą pakeičiančių įvykių.

Neretai laukdami kūdikio tėvai skaito įvairias knygas, lankosi kursuose, seminaruose, mokymuose, kitaip sakant, mokosi, kaip prižiūrėti ir rūpintis savo mažuoju stebuklėliu. Vis tik, gana retai poros susimąsto ir aptaria, kaip šeimos pagausėjimas, ypač jei tai pirmasis kartas, pakeis jų pačių tarpusavio santykius. Taigi, aptarti, ko galite tikėtis, kai pagaliau sūpuosite savo stebuklėlį ant rankų kviečiame su šeimų ir porų santykių konsultante dr. Laura Varžinskiene.

Dabar jūs tapote trio

Ir tai neišvengiamai pakeis jūsų kasdienį gyvenimą?

Pradėkime nuo to, kas ir taip akivaizdu. Greičiausiai neturėsite galimybės pakankamai išsimiegoti. Miego stygius gali paversti jus irzliais, o kasdienės užduotys namuose, net tos kurias jūs mėgote atlikti anksčiau, tapti tikrais išbandymais. Paprastai jauni tėveliai turi mažiau energijos, jiems sunkiau susikoncentruoti, nei tai būdavo iki kūdikio gimimo. Akivaizdu, kad turėsite mažiau laiko darbams, sau ir savo partneriui.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Jautru: vaikas gyveno vos 2 valandas, bet išgelbėjo kitų gyvenimus
Netekusi kojos mergaitė nepasidavė: video, kuris sujaudins

Tapti tėveliais yra nuostabu, bet tuo pačiu metu tai gana sunku ir kelia stresą. Pamenu, prieš gimstant mano pirmajam sūnui, jaučiausi stipriai pasiruošusi šiam išbandymui, juk mano darbo sritis leido taip manyti. Tačiau tik tada, kai jis pagaliau gimė supratau, kad nors ir pakankamai daug žinau, ko galima tikėtis, kokie sunkumai gali iškilti ar kaip juos spręsti, vis tik tai ne taip paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Mano praktika rodo, kad daugeliui jaunų tėvelių ir mamyčių yra būdingas kaltės jausmas, kai jie nesimėgauja kiekviena buvimo tėvais akimirka. Tačiau labai svarbu suprasti ir atminti, kad yra NORMALU ir BŪTINA retkarčiais padaryti mažas pertraukėles nuo kūdikio.

Neretai kūdikiai nustebina poras iššaukdami pavydo jausmą. Kartais jauni tėveliai pradeda šiek tiek pavydėti kūdikiui, nes jis atima tiek daug mamos laiko ir dėmesio. Kartais pavydas kyla dėl to, kad pats tėtis negali tiek daug laiko pralesti su vaiku, tiek daug juo pasirūpinti. Tokie tėčių jausmai yra visiškai normalūs. Juk šeima dabar pasikeitė taip dramatiškai.

Mamos savo ruožtu turi susidoroti su savais iššūkiai. Nėštumas atėmė iš jų tą kūną, prie kurio yra pripratusios. Papildomi kilogramai, bemiegių naktų palikti juodi ratilai po akimis gali priversti jauną mamytę mažiau pasitikėti savimi ir jaustis mažiau patrauklia savo vyrui. Kai kada moterims sunku suderinti mamos ir seksualios moters vaidmenis, todėl jas mažiau domina intymumas poroje.

Neišvengiamai pokyčiai šeimoje atneša pokyčius ir santykiuose su poros tėvų šeimomis. Nesu niekada išklausiusi tiek daug neprašytų patarimų ir nesuskaičiuojamų istorijų nei tuo metu, kai gimė mano sūnus. Visi mokė savaip, piršo savo patarimus, receptus, kaip geriau užauginti vaiką. Neretai seneliai, norėdami padėti jaunai šeimai, o kartu pasidžiaugti anūkėliu, pradeda dažniau lankytis ir apdovanoti jaunus tėvelius netikėtais vizitais ir kai jauni tėveliai turi daugiau rūpesčių, nei jiems atrodytų gali „panešti" staiga kažkas nusprendžia atvykti pietums. Net jei šie vizitai šeimai malonūs, o artimųjų siekiai yra patys geriausi, tokia situacija priverčia porą pasijusti dar mažiau kontroliuojančiais savo gyvenimą.

Net be išorinių patarimų partneriai staiga gali suprasti, kad jų požiūriai į tėvystę apskritai yra skirtingi. Pavyzdžiui, vienas yra linkęs paimti kūdikį kai tik šis suverkia, o kitas mano, kad reikia vaikui duoti šiek tiek paverkti.

Tokie ir panašūs „karšti santykių taškai", ginčai, kas daugiau darbų atlieka namuose, gali tapti dar aštresni, jei partneriai nepakankamai kalbasi apie tai, kas juos jaudina. Tėvystėje dažnai yra daugiau nei vienas teisingas būdas kažką atlikti ir tik bendraudami tarpusavyje tėvai gali atrasti jiems abiems tinkamiausią.

Svarbus bendravimo ir supratimo poreikis

Bendravimas yra geriausias būdas išvengti barnių ir sumažinti pyktį tarp partnerių. Jei tėvai yra taip užsiėmę kūdikio priežiūra, kad pamiršta bendrauti tarpusavyje, mažos įtampos pradeda augti, kol galiausiai išsiveržia tada, kai pridaro daugiausiai žalos.

Kartais išspręsti nesusipratimus gali padėti „įlipimas į kito batus". Pavyzdžiui: jaunas tėtis gali manyti, kad jei jis praleidžia didžiąją dalį laiko darbe, tai natūralu, kad mama turi pasirūpinti kūdikiu, net tada kai jis grįžta namo. Tačiau jauna mama tokią situaciją gali matyti, kaip tėčio atitolimą nuo jos ir nuo vaikelio, kai jai jo labiausiai reikia. Be to, mama gali jaustis komfortiškai, kai rūpinasi kūdikiu ir mažiau komfortiškai, kai leidžia tėčiui tai daryti savaip. Jei mama nuolat moko tėtį, kaip rūpintis kūdikiu, galiausiai jis visai atsiriboja nuo jo priežiūros.

Jei jus kažkas jaudina, pasakykite apie tai savo partneriui, tačiau darykite tai tinkamu metu. Nieko neišspręsite pradėję diskusiją apie tai, kas paliko neplautus indus kriauklėje, tuo metu, kai vaikas verkia, bandydamas atkreipti dėmesį, kad laikas jį maitinti. Kodėl nepasikalbėjus tada, kai kūdikis miega? Būkite atviri ir nuoširdūs ir nepamirškite humoro jausmo. Įsiklausykite į vienas kito rūpesčius ir nekritikuokite jų. Ir nepamirškite, kad miego stygius ir stresas ko gero jus padarė jautresnius ir labiau suirzusius, taigi išspręsti iškilusius klausimus, gali pareikalauti daugiau pastangų.

Kai abu išsakysite savo rūpesčius, pabandykite atrasti abiem priimtiną sprendimą. Patys norėkite eiti į kompromisus.

Aptarkite kasdienes vaiko priežiūros ir namų ruošos pareigas (maisto gamyba, skalbimas ir pan.). Kai abu partneriai žino, ko iš jų tikimasi, kasdieniai darbai vyksta sklandžiau. Pavyzdžiui, jei mama maitina kūdikį krūtimi, natūralu, kad ji bus tas asmuo, kuris nuolat keliasi naktimis, tėtis tuo tarpu gali leisti jai nusnūsti dieną tarp maitinimų. Kitose šeimose tėčiai keliasi naktimis pamaitinti vaikelį arba tėveliai keičiasi kas antrą naktį. Tokie susitarimai gali padėti abiems tėvams šiek tiek daugiau pamiegoti, o pailsėjusiems partneriams lengviau suprasti vienam kitą. Klausimas „kas ką daro šeimoje" yra esminis, kai kalbame apie tai, kaip žmonės vertina savo santuoką.

Laiko praleidimas poroje - maistas jūsų santykiams

Nepaisant to, kad kūdikis pakeitė jūsų šeimą į trio, jūsų ir partnerio duetui yra būtina skirti laiko kartu kaip porai, kad santykiai išliktų stiprūs. Jūsų gyvenimas dabar labiau užimtas, todėl geriausias būdas rasti laiko kartu - tai jį planuoti iš anksto. Pabandykite rasti pastovų laiką savaitėje, kurio metu skirsite vienas kitam pasimatymą. Išeikite į kiną, vakarienės, o vaikeliu to metu tegul pasirūpina auklė, močiutės o gal tetos. Jei dar negalite palikti kūdikio, surenkite ypatingą vakarienę namuose, paguldę kūdikį miegoti.

Svarbu kasdien nors kažkiek laiko skirti vienas kitam. Pasilikite bent 20 minučių po to, kai užmigdote kūdikį, ir pasidalinkite savo įspūdžiais, jausmais. Savaitgaliais nuveikite ką nors kaip šeima - aplankykite parką, muziejų ar tiesiog išeikite pasivaikščioti. Nepamirškite, kad geri tėvų santykiai yra didžiausia dovana, kurią galite padovanoti savo kūdikiui.

Keletas patarimų jauniems tėveliams:

- Stenkitės susikoncentruoti į tai, kas svarbu. Tai padės jums susidoroti su sunkumais. Neklota lova, neplauti indai šiandien gali būti ne tokie svarbūs, stenkitės nekreiti dėmesio į juos. Kuo lankstesni būsite, tuo labiau jausitės atsipalaidavę ir kontroliuojantys situaciją.

- Padarykite kiekvieno partnerio pareigų sąrašą ir priklijuokite prie šaldytuvo durelių. Tas veiklas, kurios yra labiausiai sekinančios (pavyzdžiui naktinis maitinimas), pasistenkite dalintis tarpusavyje.

- Pastebėkite tai, kas vyksta gerai. Pagirkite save ir partnerį, kad atlaikėte dar vieną maitinimo naktį, sauskelnių keitimo ar kūdikio raminimo kėlinį.

- Stenkitės žinoti vienas kito poreikius ir emocijas.

- Mėgaukitės ir džiaukitės savo naujuoju šeimos nariu. Net nepajusite, kaip jis užaugs.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis