Ko daugiau atneša šeimai vaiko gimimas: džiaugsmo ar streso?

Tikriausiai esate girdėję žmones sakant, kad susilaukus vaiko, viskas keičiasi. Ir tai tiesa. Kad ir kaip nuostabu turėti šeimą bei vaikų, kasdienė atsakomybė, rūpinimasis vaikais, gali sukelti įtampos kiekvieniems tėvams.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Ankstesni tyrimai parodė, kad pasitenkinimas santuoka gimus vaikui sumažėja ir mažėja sulig kiekvienu vaiku. Tačiau naujas tyrimas leidinyje „Couple and Family Psychology: Research and Practice" rodo, kad poros įvairiai reaguoja į antro vaiko gimimą, o neretai pasitenkinimas santuoka vėl pasidaro toks, kaip tada, kol dar nebuvo vaikų.

Kaip prisitaikyti prie šeimos pagausėjimo

Tyrėjai stebėjo 200 porų, kurios dar laukėsi antro vaiko ir tada metus po antro vaiko gimimo. Paaiškėjo, kad žmonių pasitenkinimo lygis įvairus – vieni išgyveno jausmus, kaip per medaus mėnesį, kiti patyrė laikiną pasitenkinimo sumažėjimą, bet greitai prisitaikė, treti atsidūrė krizėje ir ilgokai išgyveno neigiamus jausmus.

Tyrimo autorės Brendos Volling teigimu, žmonių reakcija į antrą vaiką būna įvairi. „Apskritai pasitenkinimas santuoka sumažėja, bet vienoms poroms būna sunkiau, kitoms lengviau. Kai kurios poros prisitaiko sklandžiai, kitoms sunkiau sekasi, – aiškino ji. – Sunkesnį laikotarpį išgyvenusioms poroms mažiau padėjo artimieji ir draugai, motinos buvo labiau prislėgtos, o nėštumas dažnai buvo neplanuotas." Nieko stebėtino, kad sutuoktiniai, kurie kėlė balsą, vienas kitą kaltino, grasino, buvo mažiau patenkinti už tuos, kurie bendravo ramiai, su pagarba, išmintingai ieškodavo problemų sprendimų.

Ką daryti, kad santuoka klestėtų

„Jei kaltinote vienas kitą, kad neatliekate savo pareigų auginant vaiką dar augindami pirmagimį, veikiau taip pat ar dar blogiau elgsitės, gimus antram vaikui, – teigė B. Volling. – Mūsų tyrimas rodo, kad sklandesnis prisitaikymas prie šeimos pagausėjimo vyksta tada, kai sutuoktiniai komunikuoja konstruktyviai, nekaltina vienas kito, kad nepakeitė sauskelnių mažajam ar nepaguldė miegoti vyresniojo."

Jos teigimu, tas pats pasakytina ir susilaukus pirmagimio – labai svarbu tinkamai komunikuoti. Laiku pastebėti depresijos po gimdymo požymius, pasitarti su gydytoju – taip pat svarbu ir padeda poroms įveikti sunkumus, tapus tėvais. Svarbi ir senelių, artimųjų, draugų pagalba, kai reikia pasaugoti vaiką ar tiesiog norisi pasikalbėti.

B. Volling pastebi, kad nepasitenkinimas santuoka netrunka ilgai – maždaug po keturių mėnesių šeimos grįžta į įprastą ritmą, vėl pajunta artumą. „Be abejonės, gimus vaikui, gyvenimas pasikeičia, bus sunkių laikotarpių, tačiau dauguma šeimų įgauna naujų gebėjimų, susiformuoja nauji ritualai šeimoje, ir sutuoktiniai tampa laimingi, kaip tada, kol dar nebuvo antro vaiko", - pabrėžė specialistė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis