Kodėl dukras auginančios šeimos skiriasi dažniau?

Mokslininkai pabandė išsiaiškinti, kodėl pirmagimes dukras auginančios šeimos skiriasi šiek tiek dažniau nei tos, kurios pirmiausia susilaukia sūnų. Ilgą laiką buvo manoma, kad taip yra todėl, kad vyrai pirmenybę teikia sūnums, tačiau tyrėjai šią hipotezę paneigė, praneša dailymail.co.uk.

Šiaurės Karolinoje esančio Duke universiteto mokslininkai nustatė, kad moteriškos lyties embrionai gimdoje yra stipresni, todėl besilaukiančiai moteriai patiriant įtampą jie dažniau išnešiojami iki 40 savaičių.

Minėto universiteto ekonomistas Amaras Hamoudi sakė: „Dauguma spėjo, kad mergaitės neigiamai veikia savo tėvų sąjungos stabilumą".

TAIP PAT SKAITYKITE:
Iš Vilniaus gimdyti važiavo į Kauną: vienos šeimos išpažintis
Mane erzina anyta - ką daryti?

Kartu su sociologe Jenna Nobles iš Viskonsino Madisono universiteto tyrimą atlikęs A. Hamoudi mano, jog paslaptis slypi „moteriškos lyties embrionų tvirtume".

„Mergaitės gali iškęsti įtampos kupinus nėštumus, o berniukai negali, - toliau aiškina A. Hamoudi. - Štai kodėl mergaitės dažniau gimsta santuokose, kuriose santykiai jau iki tol buvo įtempti".

Leidinyje „Demography" išspausdintoje tyrimo ataskaitoje teigiama, kad daug pastangų reikalaujantys dalykai - tokie, kaip probleminiai santykiai - gali stipriai padidinti streso hormonų lygį, dėl ko sumažėja vaisingumas.

Ši biologinė sistema, reguliuojanti streso hormonus, iš dalies sutampa su progesteroną reguliuojančia sistema. Pastarasis hormonas gyvybiškai svarbus pirmaisiais nėštumo mėnesiais. O nėštumo pabaigoje streso hormonai tiesiogiai dalyvauja galutinėje vaisiaus organų vystymosi stadijoje bei gimdymo sukėlime.

Įdomu ir tai, kad tyrimo metu A. Hamoudi ir J. Nobles taip pat išsiaiškino, jog daugiau konfliktuojančios poros dažniau susilaukia mergaičių ir vėlesniais metais.

Tyrėjai daro prielaidą, kad mergaitės dažniau gimsta santuokose, kuriose santykiai jau iki tol buvo įtempti.
Vida Press

Atlikdami tyrimą mokslininkai naudojosi longitudiniais duomenimis, surinktais nuo 1979 iki 2010 metų.

Taip pat akivaizdu, jog moterys yra tvirtesnės už vyrus ne tik iki gimimo, bet ir visą likusį gyvenimą. „Bet kuriame amžiuje nuo gimimo iki šimto metų berniukų ir vyrų miršta daugiau nei mergaičių ir moterų", - tikina tyrėjai.

A. Hamoudi ir J. Nobles taip pat atkreipia dėmesį į dažną tyrimų spragą: labai retai tyrinėjami paskutiniai mėnesiai prieš gimimą, kurie, mokslininkų įsitikinimu, yra labai svarbūs siekiant suprasti, kaip šeimos dinamika veikia demografinius rodiklius.

„Atėjo metas atkreipti dėmesį į nėštumą, - tikina A. Hamoudi. - Laikrodis tiksėti pradeda dar prieš gimimą".

Tyrėjai daro išvadą, kad panašaus pobūdžio tyrimus būtina tęsti, be to, vertėtų į tyrimus įtraukti ir santuokos nesudariusias partnerystes arba patyrinėti kitus veiksnius, ne vien santykių stabilumą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis