Geriausia vieta gyventi mamoms – Norvegija

Organizacija „Gelbėkit vaikus" paskelbė kasmetinę ataskaitą šalių, kuriose geriausia būti motina.

Kelerius metus sąrašo viršūnėje karaliavus Suomijai, Norvegijai ir Švedijai, šiemet į trejetuką patenka Islandija, išstumdama Švediją, o į pirmą vietą užkopia Norvegija.

Lietuva šiame tyrime beveik dvigubai aplenkė Latviją ir sąraše atsidūrė greta Estijos. Indeksas 179 pasaulio šalis reitinguoja pagal penkis rodiklius, susijusius su vaikų gerove, išsilavinimu, motinų sveikata, jų statusu valstybėje ir pajamomis.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Įspūdžiai iš atostogų su mažu vaiku Turkijoje

Mama: vieną vaiką myliu labiau – ką patars psichologė

„Organizacijos skelbiama ataskaita apie mamų gerovę yra tokia pat reikšminga, kaip ir vaikų laimės indeksas - šį tyrimą 2013 metais atliko „Unicef", kurie nustatė, kuriose iš 29 Vakarų pasauliui priskiriamų šalių auga laimingiausi vaikai. Norvegija šiame reitinge atsidūrė 2-oje vietoje. Džiugu, kad Šiaurės Europos šalyse ne tik vaikai, bet ir jų mamos jaučiasi saugiai ir yra laimingi", – sako Norvegijos ambasadorius Lietuvoje Dag Malmer Halvorsen. Anot jo, tokie tyrimų rezultatai skatina dar labiau rūpintis šalies vaikų ir mamų gerove.

Lietuva „Mamų indekse 2015" užima 28 vietą, kaimyninių Baltijos šalių mamoms skirtos 27 (Estija) ir 40 (Latvija) vietos. 2014 metais Lietuva sąraše buvo 24 vietoje, 2013 m. - 26 vietoje. Su didžiausia rizika, gimdydamos vaikus, motinos susiduria Afrikos vakarinėse ir centrinėse valstybėse - paskutinė vieta atitenka Somaliui.

Tyrimo duomenimis, tarp reitingo viršuje ir apačioje išsirikiavusiose šalyse rodiklių rezultatai skiriasi net 50 kartų – pavyzdžiui, Norvegijoje 5-tojo gimtadienio nesulaukia tik 0,3 proc. visų vaikų, tuo tarpu Somalyje - net 15 proc. Nustatyta, kad Somalio vaikų išsilavinimas trunka mažiau nei 2,5 metų, tuo tarpu Norvegijoje vaikai švietimo ir ugdymo įstaigose lavinami 17,5 metų.

Organizacijos „Save the Children" (liet. „Gelbėkit vaikus") prezidentės ir generalinės direktorės Carolyn Miles teigimu, būtina įdėti daugiau pastangų, siekiant užtikrinti lygybę motinoms visose šalyse: „Reikia užtikrinti, kad visos mamos ir vaikai turėtų vienodas galimybes išgyvenimui ir laimingam, sveikam gyvenimui - nesvarbu, kurioje šalyje jie begyventų".

Organizacija „Gelbėkit vaikus" rūpinasi vaikų ir jų motinų gyvenimo sąlygų gerinimu visame pasaulyje - gerinama vaikų mityba, sanitarinės gyvenimo sąlygos, sveikatos apsauga ir išsilavinimas. Daugiau informacijos apie tyrimą galima rasti čia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis