Mamos pieną skiedė vandeniu, kol įvyko tragedija

Pasidomėti šia tema mus paskatino TAVO VAIKO skaitytoja, atsiuntusi nuorodą į šį straipsnį užsienio žiniasklaidoje. Prisipažinome, kad jau buvome matę informaciją šį įvykį, tačiau nerašėme, nes abejojome, ar panašus atvejis galėtų nutikti ir Lietuvoje. Skaitytoja patikino, kad tikrai ir Lietuvoje yra mamų, kurios skiedžia mamos pieną ar pagamintą mišinėlį vandeniu.

Informacija apie šį tragiškai pasibaigusį įvykį šį mėnesį apskriejo daugelį pasaulio žiniasklaidos priemonių. JAV mirė dešimties mėnesių mergaitė. Skaudi netektis. Tačiau dar skaudžiau šioje istorijoje yra tai, kad dėl jos mirties kalti yra tėvai, kurie, greičiausiai, patys to nežinodami, numarino dukrytę.

Amerikietė Lauren Fristid (25), pagimdžiusi dukterį, maitino ją mamos pienu. Deja, jo neužteko, tad nuo pirmų dienų motina pradėjo jį skiesti vandeniu. Pirkti pieno mišinuką šeimai buvo per brangu, vėliau policijos atstovams teisinosi ji.

Deja, tai buvo mirties nuosprendis jos dukrytei Niveah. Būdama 10 mėnesių, mažylė mirė. Diagnozė - badas ir apsinuodijimas vandeniu. Abu tėvai Lauren Fristid ir Herbert Landrell stos prieš teismą ir bus teisiami dėl dukters mirties.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Živilė Vaškytė-Lubienė: svajoju, kad uždraustų rūkyti prie vaikų

Mamos pienu žindo 6 metų vaiką ir neketina liautis

Nors atrodytų, kad vanduo yra būtina gyvybės sąlyga, visgi labai retais atvejais per didelis išgertas vandens kiekis gali sukelti apsinuodijimą ir elektrolitų balanso sutrikimą (hiponatremiją). Tai ypač pavojinga patiems mažiausiems, kūdikiams nuo gimimo iki šešių mėnesių.

Naujagimiai ir kūdikiai yra ypač jautrūs vandens perdozavimui. Duodant kūdikiui iki šešių mėnesių per daug vandens, išbalansuojamas natrio kiekis organizme, dėl to ima trikti smegenų veikla. Sumažėja kūdikių kūno temperatūra, jie ima elgtis neįprastai - tampa pernelyg mieguisti, arba atvirkščiai, būna be priežastys labai irzlūs. Dar vėliau gali prasidėti traukuliai. Jeigu į medikus kreipiamasi iš karto, atstatyti elektrolitų kiekį kūdikio organizme pavyksta greitai. Labai išimtiniais atvejais, kai kreipiamasi per vėlai, gali likti net liekamųjų reiškinių, o šiuo minimu atveju kūdikis mirė.

Gydytoja Jennifer Anders iš Baltimorėje esančio vaikų medicinos centro „Johns Hopkins Children's Center", komentuodama šį įvykį pabrėžė, jog kūdikiams iki šešių mėnesių užtenka mamos pieno ar pieno mišinuko, nereikia duoti vandens. „Kai karšta ir padidėja skysčių poreikis, kūdikį reikia dažniau žindyti", - sakė ji.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis