Populiariausi vardai Lietuvoje: kurie iš jų pirmauja ir kitose šalyse

Išrinkti vaikui vardą – nelengva užduotis, juk tai pirmoji tėvų dovana savo vaikui, kurią jis turės visą gyvenimą. Sužinokime, kokie vardai šiuo metu populiarūs pasaulyje, ir kaip tame kontekste atrodome mes, lietuviai.

Šias frazes apie vaikus reikia žinoti kaip „Tėve mūsų“
800 gramų sveriančio mažylio kova už gyvenimą

Populiariausi mergaičių vardai:

Ema (Emma). Šis vardas populiarus yra ne tik Vokietijoje, bet ir JAV, Belgijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje, Suomijoje, Airijoje ir Kanadoje. Lietuvoje populiariausias mergaičių vardas yra Emilija (2014 metų antrojo pusmečio rezultatai, pateikti Gyventojų registro tarnybos). Tačiau vardas Ema taip pat sparčiai populiarėja – Vilniaus miesto populiariausių vardų dešimtuke jis penktas, o Kaune – septintas (2014 metų antrojo pusmečio rezultatai, pateikti Gyventojų registro tarnybos).

Sofija (Sophia/Sophie/Sofia). Šis vardas populiariausių vardų rinkimuose laimi taip pat ne vienoje šalyje. Štai JAV, Italijoje ir Danijoje jis užima pirmą vietą tarp populiariausių mergaičių vardų, Vokietijoje – 4 vietą, Čilėje, Austrijoje ir Graikijoje  – 5 vietą. Lietuvoje 2014 metų antrojo pusmečio populiariausiųjų vardų dešimtuke Sofijos nėra, tačiau Vilniaus mieste 2014 metų antrąjį pusmetį tai buvo trečias pagal populiarumą vardas.

Izabelė (Isabella/Isabelle). Ši vardas populiarus daugelyje šalių, į dešimtuką dažniausiai suteikiamų mergaičių vardų patenka Didžiojoje Britanijoje, JAV, Kanadoje, Brazilijoje, Naujojoje Zelandijoje, Danijoje, Ispanijoje, Nyderlanduose, Švedijoje ir Australijoje. Izabelė yra 10 pagal populiarumą mergaičių vardas Vilniuje (2014 metų antrojo pusmečio rezultatai, pateikti Gyventojų registro tarnybos).

Mia. Vokietijoje šis vardas yra antroje vietoje pagal populiarumą, Airijoje, Didžiojoje Britanijoje, JAV – šeštoje, Australijoje, Kroatijoje, Meksikoje – aštuntoje, Austrijoje, Norvegijoje ir Slovėnijoje – keturioliktoje. Lietuvoje Mijos vardas nėra plačiai paplitęs.

Olivija (Olivia). Nuo Šekspyro laikų žinomas vardas išlieka populiarus ir 21 amžiuje, ypač anglų k. šalyse, tokiose kaip JAV, Australija, Didžioji Britanija, Naujoji Zelandija. Lietuvoje Olivijos vardas nėra labai retas, tačiau į topus kol kas nepatenka.

Keliavimas, migracija, mišrios santuokos turėjo įtakos, kad populiariausi vardai tarsi neturi tautybės ir yra populiarūs daugelyje šalių.
Shutterstock nuotr.

Populiariausi berniukų vardai:

Lukas (Luke/Luka). Šis vardas populiariu išlieka jau daugybė metų. Štai Vokietijoje net dvi šio berniukų vardo formos patenka į dešimtukus: Lukas yra ketvirtoje vietoje pagal populiarumą, o Luka – dešimtoje. Lietuvoje Luko vardas taip pat populiarus metai iš metų. Šiuo metu jis yra antroje vietoje ir nusileidžia tik Matui (2014 metų antrojo pusmečio naujagimių vardų statistika).

Nojus (Noah). Šis vardas populiarus daugelyje vakarų šalių ir į dešimtukus populiariausių berniukų vardų patenka Kanadoje, Australijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Danijoje, Airijoje, Norvegijoje. Lietuvoje šis vardas taip pat užima garbingą trečią vietą populiariausių vardų dešimtuke (2014 metų antrojo pusmečio naujagimių vardų statistika).

Liamas (Liam). Sutrumpinta William'o vardo forma, kuri TOP 10 yra šiose šalyse: JAV, Danija, Kanada, Švedija ir Norvegija.

Leonas (Leo/Leon). Šis vardas tarp populiariausiųjų patenka Prancūzijoje, Kroatijoje, Norvegijoje, Škotijoje, Suomijoje, Švedijoje ir Vokietijoje.

Oliveris (Oliver). Vienas sparčiausiai populiarėjančių berniukų vardų šiuo metu, jis itin mėgstamas Norvegijoje, Švedijoje, Suomijoje, Didžiojoje Britanijoje ir JAV. Lietuvoje nėra dažnas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis