VLK patarimai naujagimio sulaukusiems tėvams

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad vaikelio susilaukę tėvai turi jo sveikata pradėti rūpintis vos tik jam gimus.



Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Pirmiausia reikia pasirūpinti, kad jis būtų paskiepytas nuo įvairių ligų ir būtų atlikti reikalingi tyrimai. Vaikus iki 18 metų valstybė draudžia privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), todėl už naujagimiui suteiktas paslaugas gydymo įstaigoje mokėti nereikia – už tai sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Tokių klausimų neretai kyla naujagimio sulaukusioms šeimoms, kurios kreipiasi į ligonių kasų gyventojų aptarnavimo skyrius.

Gimdymo namuose

Svarbu žinoti, kad ką tik gimęs mažylis ligoninėje privalomai yra paskiepijamas nuo tuberkuliozės ir hepatito B. Neskiepijami neišnešioti naujagimiai ir tie, kurie turi sunkią įgimtą patologiją arba serga sunkiomis ligomis, bet vėliau ir jie paskiepijami. Pirmaisiais kūdikio gyvenimo metais mažyliai skiepijami ir nuo tymų, raudonukės bei kitų užkrečiamų ligų. Dar gimdymo skyriuje naujagimiams yra patikrinama rega ir klausa.

TAIP PAT SKAITYKITE:

10 daiktų, kurie nebūtini, bet palengvina vaiko auginimą

Fotografė įamžina ypatingas naujagimių gyvenimo akimirkas

Be to, visiems naujagimiams privalomai yra atliekami tyrimai dėl 4 galimų medžiagų apykaitos ligų, kuomet jas anksti diagnozavus ir paskyrus tinkamą gydymą, yra sudaromos normalios sąlygos vaiko raidai.

Pirmasis vizitas

Svarbu žinoti, kad per pirmąsias tris dienas nuo kūdikio gimimo namie moterį turėtų aplankyti gydytojas ir slaugytoja. Gydytojas apžiūrės naujagimį, slaugytojos bus galima paklausti rūpimų dalykų apie kūdikio sveikatą ir priežiūrą, o ji, jei reikės, pamokys, kaip kūdikį prižiūrėti, informuos apie prisirašymo prie poliklinikos tvarką.

Naujagimis namuose

Tad su naujagimiu parvykus į namus, svarbu nedelsiant pasirinkti gydymo įstaigą ir joje prirašyti naująjį šeimos narį, pasirinkti šeimos ar vaikų ligų gydytoją, dirbantį gydymo įstaigoje, kuri teikia pirmines ambulatorines sveikatos priežiūros paslaugas. Į jį bus galima kreiptis visais vaiko sveikatos klausimais.

Pirmieji kūdikio metai

Pirmą mėnesį šeimos gydytojas turi įvertinti naujagimio sveikatos būklę 1-2 kartus, o mama turi apsilankyti pas akušerijos specialistą. Kol vaikui sueis šeši mėnesiai, norint įvertinti jo sveikatos būklę, reikia lankytis pas šeimos gydytoją ne rečiau kaip kartą per mėnesį, o suėjus 5-6 mėnesiams – atlikti kraujo ir šlapimo tyrimus.

Vėliau atliekami kraujo, šlapimo tyrimai, vertinama kalba, ūgis, svoris, regėjimas, klausa, atliekama elektrokardiograma, matuojamas arterinis kraujo spaudimas, įvertinama psichinė vaiko sveikatos būklė, atliekamas gliukozės kiekio kraujyje nustatymo tyrimas. Kai vaikas sulaukia vienerių metukų, jį reikėtų atvesti pas dantų gydytoją. Atliekami ir tyrimai, kurie padeda laiku nustatyti, ar nėra sutrikimų, kurių galima išvengti, skiriant gydymą ir specialią dietą.

Svarbu žinoti, kad už tyrimus, kurių atlikimas nėra apmokamas PSDF lėšomis, bet mažylio tėvai jų pageidauja, tuomet jie turėtų susimokėti patys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis