Fotografė Indrė: įamžinti penkių dienų naujagimiai atrodo ypatingai FOTO

Susilaukus mažo vaikelio, kiekviena šeima svajoja apie gražias, ypatingą kūdikystės laikotarpį menančias nuotraukas šeimos albume. Tačiau pirmieji mėnesiai neretai jaunus tėvus įsuka į tokį chaoso sūkurį, kad ne fotosesijos būna galvoje. Tačiau vėliau, internete pamačius gražių naujagimių nuotraukų, suvirpa širdis: „O kur aš buvau tuo metu?.. Gal dar ne vėlu taip nufotografuoti ir maniškį?"

Apie tai kalbamės su fotografe Indre Mažeikiene bei Oliverio mama Monika, kuri ryžosi ankstyvai naujagimio fotosesijai.

Nėščiąsias, šeimas su kūdikiais ir vaikais įamžinanti fotografė Indrė Mažeikienė sako, kad tėvams kyla daug klausimų: kada yra tas laikas X, kuomet geriausia įamžinti vaiką? Kiek truks fotosesija? Kaip viskas vyks ir panašiai. „Taigi, pirmiausia apie tą svarbiausiąjį klausimą, „kada?" Galiu užtikrintai pasakyti, kad nėra tinkamiausio laiko kūdikio fotosesijai, yra tik tėvelių lūkesčiai, kokių nuotraukų jie tikisi. Ir čia yra labai svarbu viską išsiaiškinti, kad tie lūkesčiai neprasilenktų su galimybėmis.

TAIP PAT SKAITYKITE:
5 klaidos, kurias darome pirkdami dovanas vaikams
Kokios labai svarbios taisyklės prie stalo laikosi Ericos Jennings šeima

Jau galiu padaryti išvadą, jog didelė dalis tėvelių įsivaizduoja savo naujagimio fotosesijos nuotraukas, kuriose kūdikis įamžintas su užmaukšlinta kepure, krepšyje/mažoje dėžutėje/kibirėlyje/ar net skrybėlėje/ant tėtės ir mamos rankų miegantis embriono poza, pasidėjęs žandukus ant rankyčių. Tai yra labai miela, ir jeigu jūsų vizija yra tokia, būtina žinoti, jog jos įgyvendinimo laikas yra labai labai trumpas: 5-12 vaikučio diena, skaičiuojant nuo jo gimtadienio. Tik tokiu metu jis vis dar gali susirangyti/išbūti šitaip paguldytas pozose, panašiose į jam buvusias įsčiose, jis vis dar labai daug laiko praleidžia ramiai miegodamas. Visa tai reikalinga norint sukurti nuotraukas, į kurias žiūrint kyla tik viena mintis: "kaip miela!.."

Perkopus dviejų savaičių amžių mažylis patiria didžiulį augimo spurtą: ima tempti rankas ir kojas, nebemiega taip gerai ir giliai, dažnai visos fotosesijos metu išvis net neužsimerkia ir tikrai nebesileidžia lankstomas ir kišamas į kokį kibirėlį su kailiu. Taip pat būna jautresnis perrengimams/nurengimams, dažnai netgi labai sutrinka ir nemėgsta būti visiškai nuogas: jam tai neįprasta, jis jaučiasi saugiau, kai kūnelį liečia audinys, kai jį glostote, glaudžiate Jūs, todėl vieni ir išrengti tokio amžiaus vaikai visai nebūtinai ramiai pagulės", – patirtimi dalijasi fotografė.

Indrė Mažeikienė mano, kad nėra tokio vienintelio kūdikio amžiaus, kada jį fotografuoti patogiausia ir gražiausia: „Tokio „tinkamiausio amžiaus" tiesiog nėra - naujagimius galima fotografuoti kiekvieną savaitę, nes jie ir per vieną dieną išmoksta daug naujų dalykų: apsiversti ant pilvo, sėdėti ir kt. Tėvų lūkesčiai privalo būti realūs: iš ką tik išmokusio apsiversti mažylio nereikia reikalauti, kad jis jau sėdėtų. Atsisės, tikrai, dar už kokio mėnesio. O jeigu galvojate, kad sėdinčio vaikelio nuotraukos jus džiugins labiau, tuomet verta apsvarstyti pusmetinuko vaiko fotosesijos pliusus. Pirmojo pusmečio riba - fantastiškas laikas, kai vaikelis atrodo jau "toks didelis, linksmas ir protingas", jis šypsosi nesirinkdamas progos, net paguldytas ant pilvo ir pasirėmęs alkūnėmis , sėdi, ir tuo yra net pats patenkintas, jau turi mėgstamiausią žaislą, su dideliu užsidegimu jam įkanda, puikiai išlaiko dėmesį, jei tik yra sudominamas".

Fotografė Indrė pataria prieš pasirenkant laiką naujagimio ar kūdikio fotosesijai, užduoti sau keletą klausimų ir atlikti mažus namų darbus:

- Kokios nuotraukos labiausiai tirpdo jūsų širdį? Kam teikiate prioritetą, kai žiūrite/galvojate/įsivaizduojate mažylių nuotraukas?

- Į pagalbą pasitelkite ne tik savo intuiciją, bet ir kitų patirtis: panaršykite internete ieškodami kūdikių nuotraukų, sumodeliuokite galimas situacijas galvoje.

- Atsižvelkite į savo vaiko amžių: ar jo fizinė branda yra tokia, kokios reikia jūsų lūkesčiams.

- Fotosesijai pasirinkite ramų ir patogų šeimai metą.

Oliverio fotosesija
Oliverio fotosesija
foto-grafija.lt nuotr.

Šį straipsnį puošia mažojo Oliverio nuotraukos. Tąkart, kai jis pozavo prieš fotoobjektyvą, mažyliui buvo ką tik sukakęs mėnuo. Berniuko mama Monika prisipažįsta, kad mintis apie tai, kada tinkamiausia fotografuoti kūdikį, jai kirbėjo dar iki sūnaus gimimo, o ir po to, kai fotosesija jau įvyko. „Net ir po fotosesijos dažnai pamąstau, kada gi yra tas tinkamiausias amžius fotografuoti kūdikį? Galvoju, kad šiuo metu, kai vaikelis jau krykštauja balsu, viskuo domisi, keičia veido išraiškas, pavyktų tikrai nebloga fotosesija, gal vertėjo neskubėti? Bet kai pasižiūriu į turimas nuotraukas, iškart persigalvoju: tas pirmas mėnuo, kai jis buvo dar visiškas „ateivis", mažiausiai panašus į tą žmogiuką, koks bus ateityje... Yra nerealu turėti tokio stebuklingo tarpsnio nuotraukas", - sako Oliverio mama Monika.

Oliverio fotosesija
Oliverio fotosesija
foto-grafija.lt nuotr.

Pašnekovė neslepia, kad šiek tiek jaudulio buvo. Juk niekada nežinai, kaip viskas vyks, su vaiku - ypač. „Kilo daug minčių: o jei sūnelis verks, o jei bus neramus, kas tada?", - sako ji. Moteris sako, jog apskritai, pirmieji vaiko gyvenimo metai visi yra stebuklingi, tai metas, kai jis keičiasi kas mėnesį labai daug, ir tobula būtų turėti profesionalias nuotraukas iš kiekvieno mėnesio. Todėl atsakydama į klausimą, kada fotosesijai tinkamas laikas, Monika tvirtina: "Bet kada nuo gimimo iki metų. Tačiau aš, jei galima būtų rinktis dar kartą, pasielgčiau lygiai taip pat ir jau drąsiau ryžčiausi naujagimio fotosesijai. Dabar žiūrint šios fotosesijos nuotraukas, kai jam buvo mėnuo, labai keista matyti jį toooookį mažą, gležną, tiesiog visai kitokį. Nors kiekviena mama taip sako, bet tikrai, vaikas auga neįtikėtinai greitai!“, - sako jauna mama.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis