Kokį mėnesį gimę vaikai serga dažniausiai?

Ar yra sąsajų tarp gimimo mėnesio bei ligų? Taip, sako mokslininkai iš Kolumbijos Universiteto (JAV). Jie tyrė ryšį tarp 55 skirtingų ligų bei žmogaus gimimo laiko.

Gimimo mėnuo turi svarbią reikšmę žmogaus gyvenime. Egzistuoja ryšys tarp žmogaus persirgtų ligų ir mėnesio, kada jis gimė. Tokias išvadas pateikė Kolumbijos Universiteto mokslininkai, išanalizavę 1,7 milijono žmonių, gimusių 1900 - 2000 metais, duomenis.


Tyrėjai aptiko, jog 55 skirtingos ligos priklauso nuo žmogaus gimimo mėnesio. Iš viso buvo tyrėjų akiratyje buvo 1688 ligos. Tarp ligų, kurios priklauso nuo žmogaus gimimo mėnesio, yra minima astma, ADHS (dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sutrikimas), širdies ligos. Kai kurios sąsajos jau buvo žinomos iki šiol, tačiau pateikta 16 naujų ryšių, kurios buvo nežinomos.


Astma didžiausią riziką susirgti turi gimusieji spalį, toliau rizika stebima pas gimusius liepos, rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais. Mažiausią tikimybę sirgti astma turi gimusieji žiemos ir pavasario mėnesiais.


Dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sutrikimas turi didžiausią tikimybę būti diagnozuojamas vaikams, gimusiems lapkričio, spalio arba rugsėjo mėnesiais. Mažiausia tikimybė stebima tiems, kurie gimė nuo sausio iki balandžio mėnesių.


Širdies ir kraujagyslių ligos dažnai pasitaiko kovo mėnesį gimusiems. Apskritai, širdies sistemos ligos buvo dažniau diagnozuotos žmonėms, kurie gimė pavasarį ir mažiausiai tiems, kurie gimė rudenį.


Kvėpavimo sistemos ligos dažnesnės tiems, kurie gimė spalio ir lapkričio mėnesiais.


Neurologinių sutrikimų dažniausiai turi gimusieji lapkričio mėnesį.


Gegužės ir liepos mėnesiais gimusius žmones tyrėjai įvardijo kaip sveikiausius. Daugiausiai sirgo žmonės, gimusieji spalio mėnesį. „Tačiau sveikata priklauso toli gražu ne tik nuo gimimo mėnesių, ją lemia daug įvairių aplinkybių", - tvirtina tyrėjai.


Minėtojo tyrimo aprašymą anglų kalba galima rasti čia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis