5 frazės, kurių geriau niekada nesakyti vaikui

Žodžiai gali vaiką paglostyti, tačiau gali ir sužeisti. Neretai juos sakome impulsyviai, nepagalvodami, kad vaikas mūsų sakomą žinią supranta visai kitaip. Kokių 5 frazių mūsų mokyklinio amžiaus vaikai nenorėtų girdėti?

„Jei mokysiesi blogai, pamatysi, kas tau bus!.."


Jeigu tėvai iš anksto grasina vaikui dėl blogų pažymių mokykloje, gąsdina, kad bus blogai, jie patys sukuria precedentą, kuomet vaikas bijos sakyti tėvams visą tiesą. Jis gali imti meluoti, kaip jam iš tiesų sekasi, kaip jis jaučiasi, norėdamas įtikti tėvams. Mokytis su baimės jausmu nėra gerai, nes tai trukdo vaikui efektyviai išnaudoti visas savo galimybes.


„Tai ką, ir vėl dvejetas?.."


Psichologai neabejoja, kad mūsų išankstinės nuomonės turi įtakos veiksmams ir rezultatams. Jeigu vaikui visada kartosite, kad jis „kvailas it asilas", net neabejokite, kad ateis diena, ir jis iš tiesų tokiu pasijaus. Jeigu vaikui sakote, kad netikite juo ir žinote, jog jis vis tiek gaus blogą pažymį, taip tarsi užprogramuojate vaiką tokiam rezultatui. Be to, nepasitikėjimas vaiku ir jo jėgomis, neigiamai veikia vaiko savivertę ir trukdo jam siekti rezultatų.


„Labas, tai kiek gavai šiandien?"


Iš principo toks klausimas nėra kažkuo blogas, blogai yra tai, kad mes kasdien taip pradedame pokalbį su savo mokiniu, tarsi mums svarbiausia tėra jo įvertinimas mokykloje. Daug prasmingiau pirmiausia paklausti vaiko, kaip jis jaučiasi, kaip praėjo diena, kokia jo nuotaika. Tik po tokio nuoširdaus pokalbio galima pereiti ir prie pažymių. Juk mes nemylime vaiko tik todėl, kad jis gauna dešimtukus? Mylime už tai, kad jis - mūsų vaikas!


„Pažiūrėk, kaip mokosi tavo draugai. Kodėl tu taip negali?"


Vaikų negalima lyginti, nes kiekvienas iš jų yra unikalus, kitoks ir savaip talentingas. Kai savo vaiką lyginate su kitais, ypač, jo nenaudai, jis jaučiasi nuvertinamas ir nemylimas. Kiekvienas vaikas turi savo pomėgių lauką ir gabumų sritį. Jis turi atrasti, kas jam yra įdomu, pasirinkti savo kelią ir gyventi savo gyvenimą, o ne draugo ar kaimyno.


„Čia tavo reikalai, pats ir aiškinkis"

Jeigu manote, kad mokinys yra pats pajėgus spręsti iškilusius konfliktus mokykloje, tai nėra visiškai tiesa. Nei patyčių mokykloje problemos, nei konfliktų su mokytoju jis nėra pajėgus išspręsti ir jam tikrai reikia pagalbos. Įvertinkite ir tai, kad jei sūnus ar duktė pranešė jums apie bėdą, prašydamas padėti, jis pasitiki jumis, ir tai yra geras ženklas. Išklausykite vaiką ir pasistenkite kartu rasti sprendimą, kaip jam galima padėti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis