5 taisyklės tėvams, kaip su paaugliu draugauti, o ne kariauti

Nuoširdaus pokalbio nebuvimas, kritikavimas, nuomonės nepaisymas ir per didelė kontrolė – tai bene dažniausios priežastys, kodėl daugelis tėvų skundžiasi pablogėjusiais santykiais su paaugliais.

Kalbėkitės

Vaiko auklėjimo procesas vyksta su juo kalbantis. Dažnai santykiai su paaugliu prastėja tuomet, kai vaikui ūgtelėjus jam bendravimas tampa dar svarbesnis, o tėvai savo ruožtu nustoja atvirai su juo bendrauti, nors anksčiau tai darė.

Tenka pripažinti, kad augdamas vaikas keičiasi, todėl bendravimas su juo tampa sudėtingesne užduotimi. Vis dėlto būtina rasti jėgų įveikti šias kliūtis ir užmegzti pasitikėjimu grįstus santykius jau nebe su mažyliu, o su paaugliu.

Paklauskite vaiko, kaip praėjo jo diena, pasidomėkite apie jo mėgstamą muziką, ką jis veikė su draugais. Tiesa, pokalbis neturi būti nukreiptas tik į vieną pusę – nepamirškite papasakoti ir apie save.

Stebinkite

Malonūs siurprizai džiugina ne tik per didžiąsias šventes ir yra būtini ne tik mažyliams. Stebindami paauglį maloniais siurprizais jam parodote, kad jį mylite ir vertinate, o juk tai itin svarbu paauglystėje. Netikėtai surenkite iškylą, filmo peržiūrą ar paprasčiausiai jam padovanokite tai, apie ką jis taip seniai svajojo.

Domėkitės jo interesais

Net jei jūsų nedomina fotografija, fantastiniai kino filmai, alpinizmas ar koks kitas jūsų vaiko dievinamas pomėgis, pasistenkite apie jį sužinoti daugiau.

Visada rodykite dėmesį paauglio interesams. Be to, kodėl gi neišmėginus naujos veiklos? Juk fotografavimo įgūdžiai bus naudingi taip pat ir jums. Patartina bent kartą per mėnesį skirti laiko veiklai, kurią mėgsta jūsų vaikas.

Žiūrėkite vaiko mėgstamiausius filmus

Paaugliams skirti filmai galbūt jums pasirodys nesuprantami, tačiau kartu juos žiūrėdami neabejotinai rasite bendrų temų pokalbiams.

Nevertėtų kritikuoti vieno ar kito filmo, pasistenkite rasti momentų, kuriuos galėsite aptarti su savo vaiku.

Pasikalbėkite apie siužetą, apie galimą filmo siužeto tęsinį, aptarkite alternatyvius siužeto vystymosi variantus. Nepamirškite prieš bendrą šeimos filmo peržiūrą įsigyti kukurūzų spragėsių!

Suteikite vaikui laisvės ir padėkite pasirinkti

Namai – tai vieta, kur vaikas turi gauti svarbiausių gyvenimiškų įgūdžių, nes išėjus į „didįjį pasaulį“ jam bus lengviau pasiekti sėkmę. Padėkite vaikui susitaikyti su nesėkme, išmokykite jį analizuoti situacijas, rodykite jam paramą.

Ne ką mažiau svarbu paauglį išmokyti tinkamai elgtis su pinigais. Pavyzdžiui, galima paskaityti knygų apie finansinį raštingumą. Siekdami pozityvia linkme besivystančių santykių su vaiku pasakokite jam apie santykius su draugais ir priešingos lyties atstovais, patarkite, kai to reikia, bet nekritikuokite vaiko sprendimų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis