Bevaikė altruistė: išgirskite mane, tėvai!

Redakcija gavo socialinės pedagogės Renatos Petrėnaitės laišką, kurį ji pavadino „Bevaikės altruistės kreipimasis". Laiške specialistė kreipiasi į paauglių tėvus: „Norėčiau padrąsinti tėvelius, kad patikėtų savimi ir labiau padėtų savo vaikams“.

„Aš neturiu vaikų. Esu laiminga, galinti padėti Jūsų, mūsų vaikams, o jų turiu nemažai. Leiskite pasisakyti, išgirskite mane, paauglių tėveliai.

Tiek aš, tiek vyras esame socialiniai pedagogai, dirbame su artimiausia vaiko aplinka, matome, kas darosi...

Vaikai, paaugliai palikti augti sau. „Su draugais kažkaip problemas išsprendžiame, o štai tėvai moralizuoja, nesikalba, nesitaria, nesiklauso, tik kontroliuoja". Tai vaikų žodžiai.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Atviras psichologės laiškas visiems Lietuvos tėčiams ir mamoms

10 frazių, kurių protingi tėvai nesako savo vaikams

Ar žinote, ką reiškia mylėti? Mylėti reiškia kalbėtis. Ne kalbėti, o kalbėtis. Tai yra, kai pokalbyje dalyvauja abi pusės. Kalbėtis su vaiku be išankstinių nuostatų, atmetus baimes. Paaugliams reikia drąsių, tikinčių ir pasitikinčių jais tėvų. Tėveliai, Jūs tokie esate! Gal primiršote?

Jūs neprivalote būti tobuli! Jūs galite būti įvairūs! Kvieskite, skatinkite vaikus kalbėtis, būkite atviri, nebijokite pri(si)pažinti, kad ne viską žinote, kad bijote, esate sutrikę, prislėgti, pavargę. Ir dėl to nesusikalbate. Atsiprašykite - palengvėja. Tobulų nėra.

Ar žinote, ką reiškia mylėti? Mylėti reiškia kalbėtis. Ne kalbėti, o kalbėtisSocialinė pedagogė Renata PETRĖNAITĖ

Paaugliams sunku išsireikšti žodžiais, todėl jie gyvena socialiniuose tinkluose, palaikina kokią nuotrauką, frazę, „prikolą“, įsipaišo į kokią grupę, nori priklausyti grupei, kažkam. Aš turiu draugų, ir nesvarbu, kad jie visi mano klasiokai.

Jiems reikia, kad kas nors sakytų: „Tu esi, aš tave matau". Nesvarbu, kad to tikro artumo, tikrumo nėra. Kas darosi? Ribos nesiplečia? „Vidutiniokai“ nebesvajoja, netiki, kad gali daugiau. Kodėl? Kas išrovė tikėjimą savimi iš jų? Ogi jo artimiausia aplinka: tėvai, mokytojai. Šeima gali labai daug!

Tėveliai, kokie esate geri darbuotojai darbe, tokie geri galite būti ir tėvai, nepasimeskite! Vaikams - paaugliams Jūsų reikia!

Ir neužtenka paklausti: „Kaip sekėsi? Kiek gavai? Ar pavalgei, ką valgei?“ Klauskite atviresnių klausimų: „Kas gero? Kuo esi patenkintas? Kas tave nudžiugino? Ką naujo sužinojai? Kam kokį įdomų klausimą uždavei? Matau, kad esi pavargęs, prislėgtas ir pan.“ Nepamirškite pasakyti be galo svarbių dalykų: „Aš tavimi tikiu/ aš tave palaikau/ gali visada kreiptis į mane“.

Jei būtų mano valia, visiems tėvams (o ne tik teismo paskirtiems) rekomenduočiau profilaktiškai lankyti pozityvios tėvystės įgūdžių grupes, kad atsinaujintumėte kaip tėvai ir pajustumėte naujumo, stiprumo pojūtį. Dėl vaikų reikia stengtis, juk jie jau yra.

Stenkitės dėl jų, ypač, jeigu jau matote, kad vaikas slysta Jums iš rankų, ir visi šeimoje darosi nelaimingi. Ieškokite pagalbos, bendradarbiaukite su mokyklos specialistais.

Linkiu būti laiminga šeima – laimingais tėvais su laimingais vaikais“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis