"Dinozaurų parkas" - šalia Vilniaus! FOTO

Netoli Vilniaus, prie "Karališkos senosios kibininės", galima aplankyti naują edukacinį pramoginį „Dinozaurų parką". Mažieji lankytojai ir suaugusieji galės apžiūrėti milžiniško dydžio dinozaurus, susipažinti su jų gyvenimo ir išnykimo istorija.

Šalia „Dinozaurų parko" kuriasi ir kitos pramoginės edukacinės zonos - aktyvių pramogų teritorija bei indėnų kaimelis, kuriame vyks edukacinės programos, mažieji galės pasijausti tikrais indėnais, išmokti jų žaidimų ir papročių.

Labai patogioje vietoje, šalia automagistralės Vilnius - Kaunas įsikūrusios "Karališkos senosios kibininės" Trakų raj., po atviru dangumi įrengtas „Dinozaurų parkas". Tokie parkai vis labiau populiarėja Europoje ir pasaulyje. Šalys turi net po kelis tokius parkus.

Organizatorių nuotr.

Lenkijoje parko įkūrimą įkvėpė akmenyje įspausta viena dinozauro pėda. Dabar šis parkas labai išsiplėtė, o jo įkūrėjai toliau plečia dinozaurų parkų tinklą, pasiekė net Ameriką. Nors Lietuvoje tai tik antrasis dinozaurų parkas ir pirmasis, įsikūręs šalia sostinės, bet tikimąsi, kad pažinimo džiaugsmo apimti lankytojai įkvėps parko įkūrėjus plėsti parką ir kurti naujus, edukacinius pramoginius parkus.

Organizatorių nuotr.

„Dinozaurų parko" lankytojai galės iš arti pamatyti natūralaus dydžio dinozaurų muliažus, kurie judės, riaumos ir reaguos į artėjančius žiūrovus. Taip pat „Dinozaurų parke" bus pateikiami istoriniai įdomūs faktai apie dinozaurų gyvenimą.

Dinozaurai buvo viena iš kelių priešistorinių roplių rūšių, kuri gyveno Mezozojaus laikotarpiu - „roplių amžiuje". Šio periodo dinozaurų muliažus ir pamatysite „Dinozaurų parke".  Niekas nežino, kokių spalvų ir raštų buvo dinozaurai. Labai sunku išsiaiškinti, kaip skambėjo dinozaurų skleidžiamas garsas, kaip jie elgėsi, kaip poravosi, sunku nustatyti, ar iškasta fosilija (suakmenėjusios organizmų liekanos) buvo patinas ar patelė. Didžioji dauguma dinozaurų buvo žolėdžiai, pvz. Triceratopsas, kiti - mėsėdžiais, pvz. Tiranozauras. Vieni dinozaurai buvo greiti (pvz. Velociraptorius), o kiti lėti bei gremėzdiški, kaip Ankylozauras. Dinozaurai turėjo šarvus, ragus, skiauterę, smaigalį. Vieni jų turėjo storą, nelygią odą, o kiti - primityvias plunksnas.

Organizatorių nuotr.

„Galima didžiuotis, kad Lietuvoje rastos itin senų dinozaurų - fitozaurų žandikaulio ir kaulo liekanos. Fitozaurus galima pavadinti „Dinozaurų parke" demonstruojamų dinozaurų protėviais. Tai vieno seniausių ir šiauriausiai surasto dinozauro liekanos, - teigia Lietuvos geologijos tarnybos direktorius Jonas Satkūnas. - Iš Mezozojaus periodo liekanų Lietuvoje turime tik Akmenės krašte surasto nenustatytos roplio rūšies stuburo slankstelį."

J.Satkūnas labai džiaugiasi, kad edukaciniai pramoginiai parkai jau kuriasi ir Lietuvoje. Jo nuomone, dinozaurų parkai skatina žmones, o ypač jaunąją kartą, domėtis Žemės praeitimi, istorija ir geologijos mokslu. Turbūt ne vienam bus įdomu sužinoti, kad toje vietoje, kur dabar prie "Karališkos senosios kibininės" įsikūrė „Dinozaurų parkas", Jūros periodo laikotarpiu tyvuliavo jūra.

Bet pramogos prie "Karališkos senosios kibininės" tuo dar nesibaigia. Žinių į galvas prisikrovę mažieji galės pailsėti šalia „Dinozaurų parko" įsikūrusioje aktyvių pramogų teritorijoje. Čia jie galės važinėtis traukinukais, suptis karuselėse, išdykauti žaidimų aikštelėse, batutuose, netgi baseine, berniukai galės rinktis šaudymo, riedžių ir kitas pramogas.  O norintiems pajusti Šiaurės Amerikos indėnų dvasią, bus galimybė apsilankyti indėnų kaimelyje.

Užsakymo nr.: PT_65102507

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis