Gydytoja – apie spuogų ir inkštirų gydymą paauglystėje

Aknė – lėtinė odos liga, kankinanti bene 80 procentų paauglių.

Pastaruoju metu pastebima, kad tėvai pas gydytojus dermatologus pasikonsultuoti dėl aknės atveda net pradinukus, vos 10 metų sulaukusius vaikus. Ką apie odos priežiūrą turėtų žinoti vaikai bei jų tėvai, pasakoja „Noreva Laboratoires" atstovė, gydytoja Birutė Glodenienė.

Kaip atpažinti odos problemų pradžią?

Ankstyvajai paauglystei (mergaitėms – 10-13 metų, berniukams – 10-14 metų) būdingas staigus augimas bei lytinio brendimo pradžia. Pagrindą spuogams atsirasti sudaro brendimo laikotarpiu sustiprėjusi riebalinių liaukų veikla dėl hormoninių pokyčių organizme. Kai riebalų daug, susidaro geros sąlygos riebaluose gyvenančioms bakterijoms daugintis. Šios bakterijos gamina laisvąją riebalų rūgštį, kuri sustiprina folikulo sienelės ragėjimą ir taip susidaro komedonas, dar vadinamas inkštiru.

Inkštirai, nelygi, riebi oda – pirmieji atsirandančios aknės požymiai. Tai ženklas, kad laikas imtis priemonių – pasikalbėti apie odos higieną, išaiškinti pagrindinius odos priežiūros principus.

Pirmieji inkštirai – ženklas, kad vaikui laikas pradėti rūpintis odos higiena

Atsiradus pirmiesiems spuogeliams, vonioje turėtų atsirasti specialus tausojantis veido odą prausiklis, skirtas aknės pažeistos jautrios odos priežiūrai. "Parodykite savo vaikui, kaip reikia taisyklingai plauti veidą, nesidrovėkite kelis kartus tai padaryti kartu su juo. Tai dar vienas higienos įprotis, kaip dantų valymas ar nagų priežiūra, kurio tėvai turi išmokyti savo vaikus", – sako pašnekovė.

Kai kurie jaunuoliai turi įprotį spuogus spaudinėti, draskyti, krapštyti. Tokiu būdu oda traumuojama, sudaromos sąlygos plisti infekcijai, uždegimui, lėtėja gijimas, greičiau susidaro randai. Reikėtų išmokyti vaiką jokiu būdu nespaudyti, nečiupinėti besiformuojančių inkštirų.

Ar jau metas veido valymui kosmetikos kabinete?

„Ankstyvojoje paauglystėje nei mechaninių, nei juo labiau rūgštinių odos valymo procedūrų nerekomenduočiau" – sako gydytoja. Pirma, tai gali traumuoti dar švelnią odą. Be to, visgi veido valymo nėra maloni – o vaikai tokiame amžiuje dar tikrai nepakantūs. Tad veido valymo procedūras specialistų kabinete geriau palikti vėlesniems paauglystės etapams.

Paaugliams komedonus galima sėkmingai pašalinti specialių dermatologinių priemonių pagalba, jų rasite vaistinėse – tai yra puiki ir neskausminga alternatyva odos valymui.

Suteikite galimybę vaikams pabūti ramybėje

Specialistai vieningai sutaria, kad psichiniai pervargimai (lėtinis stresas, emocinis stresas) provokuoja aknę, todėl ja sergant savo pačių labui privalu rasti laiko atsipalaiduoti. Pasitarkite – ar vaiko dienotvarkė neperkrauta, ar ne per daug būrelių ir užsiėmimų? Vaikams reikėtų suteikti galimybę pabūti ramiai, su savimi. Visavertis poilsis, pasivaikščiojimai gryname ore, pakankama miego trukmė – visa tai yra būtina augančiam vaikui.

Sveika ir pilnavertė mityba taip pat turi didžiulę įtaką odos būklei. Tad pirmieji inkštirai yra dar viena proga priminti, kad šokoladas ar bandelė nepakeičia pilnaverčių pietų bei gali turėti neigiamos įtakos odos būklei.

Nepamirškite, kad geriausias mokymas – asmeninis pavyzdys. Tad vaikų paauglystė yra gera proga tėvams patiems atidžiai pasižiūrėti į save – ar jie pakankamai ilsisi, sveikai maitinasi, turi savo pomėgių ir būdų atsikratyti nerimo ir įtampos?

Kada kreiptis į gydytoją dermatologą?

Tikėtina, kad ankstyvojoje paauglystėje teks susidurti tik su pirmaisiais aknės požymiais. Tačiau, jei jūsų paaugliui augant aknės forma sunkėja, gydyti vien tik savo jėgomis nereikėtų. Sunkios aknės formos atvejais geriausia kreiptis į specialistą, kuris paskirtų tinkamą gydymą. Dažniausiai taikomos kombinuotos priemonės, gali būti paskirti vietinio ar sisteminio poveikio vaistai, taip pat parinkta tinkama dermatologinė kosmetika.

Tai sudėtinga ir atkakli liga į kurią pro pirštus tiesiog negalima žiūrėti, reikia laiku pasirūpinti, norint turėti gražią veido odą. Klaidingas požiūris yra suversti kaltę paauglystei ir nieko nedaryti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis